~mano pasirinkimas šventiniam stalui II: pyragas su karamelizuotomis kriaušėmis ir lašelis nostalgijos~

Iki Kūčių liko… 2 dienos!

~~~

Nuo šeštadienio ryto vos nubudusi pašoku iš lovos ir lekiu prie lango. Taip! Sniego vis dar yra! Viltingai klausausi orų prognozių ir dar pasitikslinu gismeteo tikėdamasi išgirsti ir perskaityti tą patį: atšilimas nenumatomas, šals, snigs. Tai reiškia, jog Kalėdas turėsime baltas!

Nuo pat vaikystės laukdavau žiemos švenčių labiausiai, netgi labiau už gimtadienį. Negaliu dabar jau ir pasakyti, ar tik dėl dovanų dovanėlių gausos (žinoma, atmesti šios minties taip pat negaliu :), tačiau bemaž labiausiai dėl ypatingos šventinės nuotaikos. Nežinau, kokia nuotaika tvyro kituose namuose prie dailiai padengto Kūčių stalo sužibus Vakarinei žvaigždelei, kurį apsėda visi brangiausi ir mylimiausi žmonės, tačiau mūsų namuos ta diena – ypatinga. Jau išvakarėse pilvelyje imdavo plazdėti drugeliai, pranešdami, jog Jau Ryt. Šventė.

Eglutės puošti neskubėdavome, paprastai skarotąją miško gražuolę iš girininkijos parsiveždavome savaitgalį prieš Kūčias. Būtinai Tikrą ir Žalią. Kvepiančią. Traukdavome su broliu žaisliukus ir lenktyniaudavome, kuris greičiau papuoš savo pusę eglės. Žaisliukai… Senučiukai, daug daug daug metelių turintys, iki šiol užsimerkusi prisimenu visas spalvas ir raštus. Matomiausioje vietoje būdavo kabinamas varpelis, turėsiantis pakviesti Kalėdų Senelį :) Greta – jau visai pavargęs geltonas paukščiukas, kurio šiukštu negalima būdavo pamiršti!

Pamenu, kai buvau dar visai visai mažutė, snieguotom ir be galo žvarbiom žiemom su tėveliais važiuodavom traukiniu į Trakus. Būtinai į Trakų pilį, būtinai paslidinėti ant Galvės – būtinai kaip princesei, paskendusiai kailinukuos, su baltutėle pūkuota triušine kepure lyg angliukams žibant akutėms išdidžiai sėdint ant rogučių, kantriai tempiamų tėvelių.

Vėliau, praėjus daugeliui metų ir atsiradus Mano Žmogui, šventės ir sniegas įgavo kitą reikšmę. Gilią ir šventą naktį, krentant fantastiškai didelėms snaigėms ir žibant sniegui, eidavome pasivaikščioti pagrindinės miesto gatvės viduriu. Keliu, padengtu dar nei vieno automobilio neišvažinėtu sniegu. Susikibę rankomis, apsimūturiavę nuo galvos iki kojų. Arba dieną, būtinai prisirengę kelis sluoksnius rūbų, lėkdavom į parką pasivolioti sniege ir pasimėtyti sniego gniūžtėmis. Vaizduoti angelų :) Tol, kol nebejausdavome nei rankų, nei kojų, nei nosių, o skruostai pražysdavo rožių žiedais. Netgi pernai, netyčia prisnigus, skuodėm važinėtis nuo kalnų. Šėlom su vaikučiais, krykštavom, pažiūrėti du tokie dideli dėdės ir tetos, fantastika!

~~~

…todėl ir šiemet sukryžiuosiu rankų pirštus ir tyliai tyliai pašnabždėsiu: prašau baltų Kalėdų, Kalėdų Seneli…

~ pyragas su karamelizuotomis kriaušėmis ~

karamelizuotoms kriaušėms:

8 nedidelės kietos kriaušės

2 šaukštai vandens

4 šaukštai citrinos sulčių

2 šaukštai sviesto

1/2 stiklinės cukraus

pyrago tešlai:

1 1/2 stiklinės miltų

šaukštelis kepimo miltelių

šaukštelis malto imbiero

šaukštelis maltos aitriosios paprikos

1/8 šaukštelio druskos

2 kiaušiniai

125 g minkšto sviesto

150 g cukraus

2 šaukštai tarkuotų citrinų žievelių

125 ml arba 1/2 stiklinės jogurto

1. 23 cm skersmens nuimamais kraštais kepimo indą sutepk sviestu.

2. Kriaušes nulupk, perpjauk per pusę ir išskobk sėklalizdžius. Sudėk į indą su vandeniu ir citrinos sultimis ir palaikyk 5 min.

3. Didelėje keptuvėje ištirpink sviestą su cukrumi. Sudėk nuvarvintas kriaušes ir virk tol, kol pasidengs karamele (maždaug 15-20 min.). Nepamiršk pamaišyti!

4. Pyrago tešlai miltus, kepimo miltelius, imbierą, aitriąją papriką ir druską įsijok dideliame dubenyje.

5. Sviestą ištrink su cukrumi ir citrinų žievelėmis iki purios masės. Įmušk kiaušinius ir plak, kol gerai išsimaišys.

6. Įmaišyk sausąsiasias sudedamąsias dalis ir jogurtą.

7. Kriaušes (pjūviais į viršų) sudėk į paruoštą kepimo indą, supilk ant jų likusį karamelinį skystį. Šaukštu sukrėsk tešlą, išlygink ir pašauk į 170 laipsnių orkaitę 45-50 min.

8. Ištrauktą iš orkaitės pyragą kelias minutes palik pravėsti kepimo formoje ir atsargiai išversk kriaušėmis į viršų į serviravimo lėkštę.

~~~

Skanaus ir pati kalėdiškiausia daina mieliems skaitytojams:

Šaltinis: Vegetariški patiekalai, Aktėja. 909 psl.


Pasidalinkite:

11 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Neturiu tos knygos po ranka, Lietuvoj liko, todėl kol kas palieku recepte du kiaušinius ir įsirašau į atmintį, kad grįžusi pasitikslinčiau :)
    Ir darsyk pasidžiaugsiu, kad pyragas šeimynos buvo įvertintas teigiamai – mažai tikėjau, kad jis kam nors be manęs ir dar vieno kito žmogučio bus skanus. Apsirikau :) Smagu!

  2. 2
    guoda

    Du ir imusiau :) Normaliai gavosi :) lyg… pabaigoj tesla tokia lyg kietoka pasirode, gundziausi dar viena kaip nors imakaluoti, bet patingejau :) Truputi gailiuosi, kad pabijojau cili, ir idejau nepilna sauksteli… kitakart desiu pilna…taip maloniai svelniai astrumas tas lieka… super!

  3. 3
    Jurgita

    Guoda, dziaugiuos, kad patiko, nes jis tikrai nestandartinis :) Del kiausiniu tai chacha:) Net nepastebejau, kad ju ner, o nieks ir nepataise. Gal dvieju reikejo… Nepamenu is tikruju. Kiek imusei tu?

  4. 4
    guoda

    tiesa, o kiek kiausiniu reikejo det? Kazkaip tarp ingridientu ner, bet 5 punkte juos reik sumusti :)

  5. 5
    guoda

    Gavos tikrai idomus, bet mes tokiu idomius megstam :) Vyrs megsta viska, kur yra cili :) O imbieras tas slaptas ginklas, kuris pyraga pavercia tikrai KALEDINIU :)

  6. 6
    Jurgita

    guoda, žinok, pyragas gan egzotiškas :) Na, sudėtis lyg ir neypatinga, bet tas saldaus pyrago aštrumas vieniems atrodė labai jau keistas, kitiems – vertas dėmesio :) Siūlau prieš ruošiant skanią dovaną/staigmeną pasibandyt pačiai, na, maža ką :)

  7. 7
    guoda

    Jeeeckau… kaip as sitop gerio anksciau neuzmaciau?!?!? Seimos kaklas jau sudare parduotuvini sarasiuka seimos galvai ;) Reikia jau pradet galvot apie skanias kaledines dovanas geriems zmonems … na as taip kiekvienais metais sau sakau, bet viskas visvien gaunasi paskutine minute :/ Bet jau praktikuotis reikia pradet..ane? na…ta prasme save apgaudinet, kad REIKIA, nes negi siaip sau pyragus kepsi :)

  8. 8
    Ieva

    Aš irgi kasmet prašau Kalėdų Senelio, kad be jaukumo, šilumos, laimės ir kitų gerų dalykų atneštų ir gamtos baltumą (sniego pavidalu) :) Žiūrėk, kai daug žmonių kažko labai nori, tai įvyksta! Turėjom baltas, šviesias Kalėdas. Deja, Kalėdoms besibaigiant, sniegas pradėjo žlegsėt, o galiausiai visai ištirpo. P.s. o karamelizuotų kriaušių pyrago idėja skamba laaaabai viliojančiai. Reikės išmėgint :)

  9. 9
    duonosirzaidimu

    Et, kažkas šildymą įjungė, bai bai, mano sniegui :)

    Jolita, neišeik, pyragu pavaišinsiu ;)

    egidija, kurioj pusėj gyveni? Spėju, link Klaipėdos krašto ar bent į vakarus nuo Vilniaus, ten, girdėjau, pūgos ir neišvažiuojami keliai. Vilniuj potvynis :)

  10. 10
    egidija

    panašu, kad noras dėl baltų kalėdų išsipildys 120 proc. :) bent jau mūsų krašte tai per pusnis nei praeit nei pravažiuot…
    o daina tai tikrai pati pačiausia kalėdiškiausia…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *