marinuotos alyvuogės + skrebutis
Vieną savaitgalį sugalvojau, kad norisi pamarinuotų alyvuogių. Labai skanių esu ragavusi per atostogas Pietų kraštuose, o dabar, kai taip stinga saulės, bent jau pikantiškas maistas gali sukurti atostogų iliuziją.
Manau, pavyko visai neblogai. Alyvuogės buvo skanios ir po 12 val. – minimalaus brandinimo stiklainyje laiko, bet dar skanesnės po visų 48 val. Tiesa, labiau patiko Kalamata rūšies – jos fainos ir šiaip, o pabuvusios tarp prieskonių tapo dar kvapnesnės ir gardesnės. Žaliąsias siūlau rinktis tokias, kurios tikrai žinote, kad yra geros – aš šiuo atveju, prisipažįstu, nebuvau pakankamai išranki :) Tiks ir su kauliukais, ir be, nors mano individualus skonis visgi linksta link bekaulių (ir pamarinuot galima iš visų pusių :)
Na ir dar – skrebutis. Visko turėjau šaldytuve, todėl gimė toks senas geras klasikinis (bet vis pamirštamas) derinys. Ožkų sūris, prosciutto, alyvuogės ir medus ant traškių duonos riekelių gardžiai susigroja. Tokie skrebučiai, kaip ir alyvuogės, puikiai tiktų kaip užkandis.
R E C E P T A I
Marinuotos alyvuogės ir skrebutis su ožkų sūriu + prosciutto
marinuotoms alyvuogėms:
stiklinės per pusę Kalamatos ir mėgstamų žaliųjų alyvuogių
po 1/2 šaukšto džiovintų raudonėlių ir Provanso žolelių
3 išspaustų česnako skiltelių
1/2 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
po 1 šaukštelį tarkuotų apelsino ir citrinos žievelių
alyvuogių aliejaus
skrebučiams:
čiabatos riekelių
česnako skiltelės
tepamojo ožkų sūrio
prosciutto kumpio
marinuotų alyvuogių
skysto medaus
bazilikų lapelių
maltų juodųjų pipirų
1. Alyvuogių marinatui visus ingredientus, išskyrus alyvuoges ir aliejų, sumaišykite.
2. Sudėkite alyvuoges ir apvoliokite mišinyje.
3. Alyvuoges sudėkite į stiklainį, įpilkite aliejaus tiek, kad apsemtų.
4. Užsukite dangtelį ir šaldytuve palikite marinuotis bent 12 valandų arba ilgiau.
5. Prieš patiekdami, stiklainį palaikykite kambario temperatūroje, kad aliejus suskystėtų, ir nuvarvinkite. Likusį aliejų labai skanu sudažyt su šviežia duonele…
6. Skrebučiams čiabatos riekeles iš abiejų pusių patepkite aliejumi ir 180 laipsnių orkaitėje pakepinkite apie 6-8 min. – jos neturi visiškai sudžiūti!
7. Ištrauktas lengvai įtrinkite česnaku.
8. Kai atvės, patepkite ožkų sūriu, dėkite kumpio, alyvuogių, bazilikų lapelių, pašlakstykite medumi, pabarstykite pipirais.
Taip, todėl tik žiupsnelis dėl paties aliejaus. Galite ir neberti. Ačiū už patikslinimą, pažymėsiu :)
Žiupsnelis druskos labiau marinato aliejui, ar ne? Nes alyvuogės jau būna sūdytos.