medaus tortas
Kai kuriems dalykams negaliu atsispirti.
Tradicijoms, namams, Kalėdoms. Medaus tortui. Ir nors aš tikriausiai niekada nesugebėsiu atkurti to išsiilgtojo bobutės medaus torto skonio net ir turėdama jo receptą (matyt, jo nepakanka, reikalingos ir patyrusios rankos, kuriančios stebuklus), ši torto versija visai greta jo, vos per sprindį.
Dabar namai kvepia vėstančiais torto lakštais ir labai labai – šventėmis.
Jaukių.
R E C E P T A S
8-10 gabalėlių
torto pagrindams:
4 šaukštai medaus
150 g sviesto
150 g cukraus
po 1/4 šaukštelio malto cinamono ir gvazdikėlių
2 šaukštai grietinės
1 1/2 šaukštelio maistinės sodos
2 kiaušiniai
530 g miltų
kremui:
400 g riebios atvėsintos grietinės
180 g cukraus pudros
1 citrinos sultys ir smulkiai tarkuota žievelė
100 g maltų riešutų (ne iki miltų, turi likti gabalėlių)
Į prikaistuvį sukrėsk medų, sudėk sviestą, cukrų ir prieskonius. Ant vidutinės ugnies kaitink, kol sviestas ir cukrus ištirps. Nukelk nuo ugnies.
Į dubenį suberk miltus.
Sodą nugesink grietine.
Į medaus mišinį įmušk ir įplak kiaušinius. Įmaišyk grietinę su nugesinta soda.
Į miltus supilk skystąjį mišinį. Išmaišyk šaukštu ir užminkyk tešlą. Ją suspausk į kamuolį, įsuk į plėvelę ir 1 valandą atvėsink šaldytuve.
Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
Padalinkite tešlą į 12-14 gabalėlių. Kiekvieną plonai iškočiok ir išpjauk 23 cm skersmens apskritimus. Padėk juos ant kepimo popieriumi užtiestos skardos ir kepk apie 10 minučių, kol dailiai pagels. Atvėsink. Iškepk visus torto pagrindus.
Kremui grietinę išplak su cukraus pudra, sultimis ir žievele. Sumaišyk su riešutais.
Sluoksniuok tortą. Kelis pagrindus palik trupiniams.
Uždenk ir atvėsink pernakt arba (geriau) 1 parą šaldytuve.
O kokie riešutai? Riešutų paskrudint nereikia?