skruzdėlynas
Tą kovo rytą, kai su Migle gėrėm arbatas iš aukštų stiklinių, aprengtų megztukais, plepėjom ir nepastebėjom, kaip pro pirštus išbyrėjo valandos, valgėm pyragą. Atrodė, paprastą, nepretenzingą, tiesiog trupinių trikampius, sulipdytus kondensuotu pienu. Bet kiekvienas kąsnis, nuo šakutės galiuko keliaujantis į burną, buvo kupinas kažkur girdėtų skonių. Išsyk nesuvokiau, kur man visa tai pažįstama.
Sentimentai yra toks senais gerais laikais kvepiantis prancūziškas žodis. O toje kavinėje su sentimentais pastarieji tiesi
og skraidė ore.
Ir aš prisiminiau. Nedidelius pyragaičius, kuriais mano širdį kadaise bandė užkariauti mano žmogus. Jis visada jų turėdavo, tų trupininių, karamele sulipintų ir šokoladu aplietų skruzdėlynų. Rudame popieriniame maišelyje užsukęs arbatos, klaidžiojant po parką, gresiant nemigo naktims prieš sesijas. Ir aš juos dievinau.
O tuomet, kai arbata būdavo beveik išgerta, kojas nuskausdavo nuo pasivaikščiojimų akmenimis grįstais takeliais, o paskutinis trupinėlis nukeliaudavo į skruzdėlynų rojų, atsirasdavo dar vienas rudas, traškantis maišelis. Žinojau, kad norėsi, sakydavo, ir įkišdavo jį į palto kišenę arba spintelę virš duoninės.
Tąryt, važiuodama namo, šypsojaus. Ir prisižadėjau, kad rasiu receptą, padėsiantį atkurti man tokį brangų skonį.
Ar pavyko? Taip.
Paragaukit.
~ skruzdėlynas ~
12 pyragaičių
tešlai:
100 g minkšto sviesto
1 kiaušinis
1 šaukštas cukraus
75 ml pieno
300 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
karamelei:
1 indelis karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
50 g sviesto
Giliame dubenyje išsuk sviestą su kiaušiniu ir cukrumi. Nereikia iki purumo – sviestas turi sukristi mažais gabalėliais.
Supilk pieną, išmaišyk.
Miltus sumaišyk su kepimo milteliais.
Po truputį berk juos į sviesto mišinį ir maišyk, kol tešla sukibs į kamuolį. Kelis kartus paminkyk, suspausk į rutulį. Įsuk į maistinę plėvelę ir maždaug 1 valandai padėk į šaldymo kamerą.
Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.
Kepimo skardą išklok kepimo popieriumi arba folija.
Sutarkuok pusę sutvirtėjusios tešlos į skardą ir pašauk į orkaitę maždaug 20 minučių, kol trupiniai gražiai pagels.
Suberk juos į gilų dubenį.
Jei teturi vieną skardą kaip ir aš, palauk, kol ji atvės. Sutarkuok likusią tešlą ir pašauk kepti.
Karamelei į prikaistuvį sudėk sviestą ir ištirpink. Sudėk karamelizuotą pieną ir ant lėtos ugnies kaitink, kol jis ištirps. Prireiks maždaug 10-15 minučių.
Dar šiltą masę suplak šluotele arba plaktuvu, kad taptų vientisa.
Supilk karamelę ant trupinių ir kruopščiai išmaišyk. Drėgnomis rankomis tvirtai spausdamas delnais formuok kūgio formos skruzdėlynus.
Sudėk į šaldytuvą atvėsti, geriausia nakčiai.
Skanauk kitą rytą. Manieji būtinai turi būti apšlakstyti tirpintu juoduoju šokoladu.
Skanaus!
Pagal AJ receptus
aha :) žinok, jie galėtų netyčia perskaityti, atpažinti save ir jį patobulint – šitieji man daaar skanesni :)
tinka :)
Tie pyragaičiai tikrai priminė skurzdėlyną, ar ne? :)
Bet kažkodėl manau, jog tavieji šimtą kartą gardesni būtų! Sekančiam pokalbiui ;)
Julija, taip! aš ir vėl neatsisakyčiau, kad jau radau tą gerąjį receptą :))
Marta :)
Dieviškas šitas! Ne kartą keptas ir visuomet greitai išnykstantis pilveliuose :D
Jau toks toks jaukus parašymas. Šypsena kyla, įsivaizduojant tą nuotaiką :)
Ieva Marija, tikrai taip, ir man ilgą laiką skruzdėlynai buvo į kalną sulipinti žagarėliai :) o dabar man jie dar ir tokie, trupininiai :)
Koks nuostabus ir žavus įrašas! Skruzdėlynas, nors ir kitaip įsivaizduoju šį skanumyną, išgirdusi pavadinimą, atrodo laaabai puikiai ir tikrai bus išbandytas :)