korėjietiškas daržovių, tofu ir ryžių dubuo (bibimbap)

„Bibimbap“ – korėjietiškas patiekalas, primenantis populiariuosius „budos dubenėlius“ („buddha bowls“). Jo pagrindą sudaro ryžiai, daržovės, aitriųjų paprikų padažas ir termiškai neapdoroti arba kepti kiaušiniai (kartais – jautiena ar jūrų gėrybės). Paruošti ingredientai sudedami į vieną dubenį ir išmaišomi prieš pradedant valgyti. Sotu, skanu, sveika – ir taip paprasta paruošti.

Svarstau, kad patiekalas absoliučiai universalus – ir pusryčiams, ir pietums ar vakarienei, tiktų ir kitos dienos pietums į darbą. Tokiu atveju, kiaušinį išsivirčiau – gal net pusiau skystai. O tofu galima keisti saldžios grietinėlės sūriu ( a la panyru), man regis, būtų labai skanu pasikepti sūrio su kmynais!

Rekomenduoju būtinai susirasti aitriųjų paprikų padažo – lengviausiai pavyks rasti sriracha, jo būna tailandietiško maisto skyreliuose greta kokosų pieno ir sojų padažo (kartais aptinku ir prišlieto prie meksikietiškos virtuvės produktų).

Vietoj ryžių acto tiktų ir baltojo vyno arba obuolių, o štai sezamų aliejaus nekeiskite jokiu  kitu, jis būtinas! Ir būtinai pasimarinuokite daržovių – procesas neilgas, o kaip tinka prie likusios skonių dermės!

Ir neišsigąskite ilgo ingredientų sąrašo. Azijos virtuvė gausi skonių ir jau tikrai nenuobodi :)

R E C E P T A S

2 porcijos

Gaminti 30 min. ir laikas marinuoti daržoves pernakt

125 g Basmati ryžių,

1 šaukštelis sezamų aliejaus,

1 avokadas,

2 kepti kiaušiniai,

apvirtų brokolių žiedynų, apvirtų sojų pupelių, kalendrų lapelių, mangų griežinėlių, kepintų sezamų sėklų patiekti.

MARINUOTOS MORKOS

2 mažos morkos,

½ šaukštelio ryžių acto,

2 šaukšteliai sezamų aliejaus,

1 šaukštelis cukraus,

 ¼ šaukštelio druskos.

MARINUOTAS RAUDONGŪŽIS KOPŪSTAS

150 g tarkuoto raudongūžio kopūsto,

1 šaukštelis ryžių acto,

1 šaukštas sezamų aliejaus,

2 šaukšteliai cukraus,

½ šaukštelio druskos.

AITRIŲJŲ PAPRIKŲ UŽPILAS

2 šaukštai aitriųjų paprikų padažo (sriracha, gochujang ar pan.),

2 šaukštai vandens,

2 šaukštai cukraus,

1 šaukštas sezamų aliejaus,

1 šaukštelis ryžių acto.

TOFU

180 g tofu varškės,

½ šaukšto tarkuoto imbiero,

2 šaukštai sezamų aliejaus,

3 šaukštai sojų padažo,

2 šaukštai rudojo cukraus,

1 tarkuota česnako skiltelė.

1. Iš vakaro paruošk kopūstą ir morkas. Kopūstą sutarkuok, marinatui skirtus ingredientus sumaišyk ir užpilk kopūstą. Rankomis sumaišyk. Morkas supjaustyk plonomis juostelėmis ir sumaišyk su marinatui skirtais ingredientais. Palik šaldytuve pernakt.

2. Ryžius išvirk pasūdytame vandenyje su sezamų aliejumi. Perkošk ir palik šiltai.

3. Aitriųjų paprikų padažui visus ingredientus sumaišyk.

4. Tofu nusausink popieriniais rankšluosčiais ir paslėk medine lentele, kad pasišalintų kuo daugiau skysčio. Supjaustyk kubeliais. Sudėk į įkaitintą nesvylančią keptuvę ir apkepk, kol vos parus. Supilk sezamų aliejų ir kepk dar kelias minutes. Sudėk likusius ingredientus ir kepk atsargiai maišydamas, kol tofu dailiai parus. Uždenk ir palikite šiltai.

5. Į dubenėlius dėk ryžių, apvirtų ir marinuotų daržovių, mango riekelių, po keptą kiaušinį, pabarstyk sezamais, pašlakstyk užpilu.

Receptas PARUOŠTAS žurnalui „Laimė“.

Draugaukime ir instagrame:

@duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *