skrebučiai su migdolais ir kriaušėmis

Itališkų skrebučių arba bruschetta tikriausiai yra ragavęs kiekvienas – juos paprasta paruošti, skanu ragauti vienus arba su vyno taure. Bruschetta įprastai gaminama su šviežiomis daržovėmis, vis dėlto ne mažiau skani ir verta dėmesio – saldi, su vaisiais ir frangipane.

Frangipane – tai saldus įdaras (arba užtepas, nelygu, kur pritaikysi), gaminamas iš migdolų, cukraus (pudros), sviesto ir kiaušinių, naudojamas kepant pyragus ar saldžius pyragėlius. Ypač dera su kriaušėmis. O kriaušės ir frangipane labai draugauja su skrebučiais. Šiltais, ką tik ištrauktais iš orkaitės ir patiektais kad ir pusryčiams. Arba kaip saldus skanėstas, trupinamas sklaidant knygą ar netgi žiūrint kulinarinį vakaro šou.

Vienos naujos kulinarinės kelionės ėmiau laukti trečiadieniais. Itališkos, o kaip gi, ne veltui bruschetta įrašą pradėjau :) Anglijoje puikiai pažįstami virtuvės šefai Antonio Carluccio ir Gennaro Contaldo su šūkiu I’m greedy for life, I’m greedy for food kviečia sugrįžti į jų gimtąją šalį norėdami atlikti socialinį eksperimentą ir atrasti, kaip pasikeitė italų kultūra ir mitybos įpročiai per pastaruosius 40 metų, kuriuos jie praleido kurdami savo gyvenimus Anglijoje.

Britai Two greedy Italians vadina valgoma biografija, kurioje maistas persipina su italų šeimų tradicijomis, nostalgija, pačių šou autorių likimais ir sena tiesa, jog maistas – tai meilės išraiška. Nuo savęs pridėsiu, jog tikresnis ir savesnis man čia Antonio Carluccio:  mažiau pozos, mažiau pažiūrėkite, koks aš puikus virėjas, daugiau nesuvaidinto juoko. Gennaro – labesnis italas, emocingas, aistringas, gestikuliuojantis, šokinėjantis it kamuoliukas. Na, jei esate matę bent vieną Jamie O. šou, žinot, apie ką aš :)

Bet žiūrėti smagu. Anapus ekrano kvepia kiparisais, žydra jūra, saule ir naminiu maistu – jei norit paskanaut visko ir gyvenate Londone arba kitose Salos vietose, spauskit čia. Jei kitur Europoje – štai čia. Pirmoje dalyje italai (sako, jie seni, susipykę ir vėl susitaikę, draugai bei kolegos) keliauja po Emilijos-Romanijos regioną, garsėjantį tortellini virtinukais, Parmos kumpiu, Parmezanu ir Modenos actu.

P.S. Gennaro pagamintas šiltas šokoladinis Amaretto pudingas atrodo išties vertas nuodėmės (:

~~~

~ bruschetta su frangipane ir kriaušėmis ~Bruschetta

migdolų užtepui frangipane:

3/4 stiklinės migdolų

kiaušinis

4 šaukštai* labai minkšto sviesto

1/4 stiklinės cukraus pudros

smulkiai tarkuota pusės apelsino odelė

šaukštelis vanilės ekstrakto

skrebučiams:

6 riekelės šviesios duonos

2-3 kriaušės

keli šaukštai citrinos sulčių

4 šaukštai migdolų plokštelių

šaukštas tirpinto sviesto

cukraus pudros

Pirmiausia paruošk frangipane.

Migdolus suberk į dubenėlį, užpilk verdančiu vandeniu ir palik minutei ar kelioms, kad būtų lengviau nulupti odelę. Nuluptus paskrudink sausoje keptuvėje kelias minutes, tuomet suberk į trintuvą/smulkintuvą ir susmulkink. Gali sumalti iki miltų arba palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių.

Į migdolus įmušk kiaušinį, sudėk sviestą, suberk cukraus pudrą, smulkintą apelsino žievelę, supilk vanilę ir trintuvu arba mediniu šaukštu išsuk iki vientisos masės. Ją perdėk į dubenėlį, pridenk maistine plėvele ir paslėpk šaldytuve dviems valandoms ar, idealiausia, parai, kad migdolų užtepas sustingtų. Man patinka užtepą pasiruošti iš vakaro, kad ryt ryte galėčiau paruošti saldžius pusryčius :)

Kriaušes nulupk, pašalink sėklas ir supjaustyk plonomis riekelėmis. Jas sudėk į lėkštę ir apipilk citrinos sultimis, kad neparuduotų.

Migdolų plokšteles sumaišyk su tirpintu sviestu.

Skrebučiams duoną sujausyk maždaug 1 cm pločio riekelėmis. Kiekvieną storai sutepk frangipane, išdėliok kriaušių riekeles, paskirstyk migdolų plokšteles ir apibarstyk cukraus pudra.

160 laipsnių orkaitėje kepk apie 20 min., kol migdolų užtepas sutvirtės, o kriaušės ir riešutų plokštelės gražiai pagels.

Skrebučius labai skanu patiekti dar šiltus su grietine, sumaišyta su medumi.

* šaukštas sviesto lygus 14 g

Buon appetito!

Šaltinis: Dish, April-May 2011, Issue 35.

Anksčiau:
Bruschetta su cukinijomis, mozzarella ir namine alyvuogių tyre 
Bruschetta su avokadais/pomidorais 
Pasidalinkite:

21 Comments

Add Yours
  1. 2
    Indrė

    Ačiū už atradimą. Jau kelinta diena su draugu (taipogi italu) žiūrim šias serijas ir vis užsimirštam apie laiką, ryte vos atsikeliam į darbus :)) Dabar laukiu, kada galėsiu išmėginti „ricotta dumplings“..

  2. 3
    duonosirzaidimu

    Julija, smagu, kad patiko :)

    Aš su italais nieko bendra neturiu, Italiją pažįstu tik kaip turistė, bet va kiek skaitau ir domiuosi kultūra ir kitais dalykais, Two greedy… man pasirodė ne pritempti, o realiai atspindintys (maisto ir tradicijų) situaciją šalyje.

    Aš į ten norėjau eit dirbt :) Na, tarkim, pasikeitė planai, bet patirtis būtų labai labai įdomi buvusi :)

  3. 4
    Julija

    Šįryt išbandytas receptukas labai sėkmingai gavosi ir labai labai patiko. Aš idėjau dar šaukštelį citrinos sulčių, ir šiek tiek rūgštelės reikalo tikrai nepagadino :)

    Ir dar labai ačiū už Two greedy italians epizodus:) Žiūrėjom kartu su vyru (italu) ir nusprendėm, kad labai gerai tie du vyrukai atspindi šiandieninę Italiją ir likusias tradicijas.

    O su Gennaro teko asmeniškai susipažinti,kai dirbau pas Jamie Oliver restorane. Labai emocingas ir malonus žmogus :)

  4. 7
    duonosirzaidimu

    Velniava, man tą patį rašė.. Ačiū už pastabą, Gitana.
    Gali būti, jog kiek vėliau laidą bus galima atsisiųsti ar pažiūrėti youtube – parašysiu, jei sužinosiu.
    Gaila, pati neįtardama ėmiau ir suklaidinau, kas galėjo pagalvot, kad BBC tokie slapukai, nenorintys dalintis su kitų šalių žiūrovais :(

  5. 10
    Citrina ir bulve

    Hm, keista, man jokios apklausos pildyti nereikėjo… tik ten leidžia žiūrėti 75 min., bet filmukas apie valandą, tai kam atsidaro, turėtų spėti pažiūrėti be kliūčių :)

  6. 11
    duonosirzaidimu

    Dalia, ne Lietuvoj, ne :)
    Papasakosi apie kelionę? Reportažas būtinas, su humoro doze, be abejaus :)

    Bulve, ačiū ačiū! Tik man ten liepia pildyt begalinę apklausą, kad galėčiau žiūrėt. Įmanoma ją apeit?
    Būt gerai, kad dar kas brūkšteltų, ar toji nuoroda veikia už UK ribų, įkelčiau į įrašą. Indre, gal mėginai?
    Man toji siužeto vieta labai atvira ir liūdna pasirodė, bet aš jau tokia, pernelyg jautri, pernelyg…

  7. 12
    Citrina ir bulve

    Man BBC irgi kažkodėl neatsidarė, bet suradau čia: http://www.liketvseries.com/two-greedy-italians-season-1-episode-1-%e2%80%93-the-family/ Smagūs vyrukai, tikrai :) Iš pradžių labai keista buvo, kad jie tarpusavy angliškai kalbasi, taip lyg kažko trūktų jų kalboj… Kai pakalba itališkai, visai kitas reikalas :D Ir man Antonio mielesnis, tik kiek liūdnas atrodo… ypač tam epizode, kur pasakojo, kad vienas gyvena ir pasiilgsta šeimos, ir kur gamino gnocchius, kurie primena šeima… net širdį suspaudė.. :) Labai ačiū už šį atradimą :)

  8. 16
    Rūta

    „not available in your area“, sako man bbc playeris… kažkoks pasaulio kraštas ta Lietuva kartais.:/

  9. 17
    Juliana

    Oj kaip faaajn. Ačiū, kad užrodei tuos du vyrukus ir galimybę paspoksoti į juos online. Ir labai labai pralinksminai su “I wanna fok on di teibl” :))

  10. 18
    duonosirzaidimu

    Indre, man leidžia tik nuorodą įkelti, spausk tekste mėlyną žodelį čia ir žiūrėk gyvai, siųstis nieko nereiks :) Gali ir titrus įsijungt, nes dėdžių anglų kalba labai tokia iš serijos „I wanna fok on di teibl“ :))

    Ačiū už skrebučius :) Man labai patiko, ne per saldūs, traškūs ir norisi dar :)

  11. 19
    Indre

    O juos iš kažkur parsisiųsti galima? Nes gyvenu bet TV ketvirti metai ir nežadu jo įgyti, o paspoksoti smalsu :)

    Skrebučiai kaip niekad viliojantys ;) dariau pyragėlius su migdolų miltų įdarų (įtariu čia tas frangipane) tai pasakiška

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *