kalėdinis sūrio ir varškės pyragas su džiovintų vaisių, uogų ir riešutų įdaru

Visą mėnesį snigo kažkur apie šiaurę, kitoj salos pusėj, vakar šviesa dideliais kąsniais aplankė ir Raudonų autobusų miestą. Užklojo stogus ir kaminus, gatves ir stoteles, paslėpė medžius ir vis dar (vis dar!) žaliuojančius krūmus. Sako, kalėdinės dovanos šiemet vėluos. Jau vėluoja paštas, skrydžiai, klimpsta autobusai, slysčioja ir ledines gatves keiksnoja praeiviai…

O man patinka vaikščioti, kai sninga. Kai miesto grindiniai pasislepia po biria ir šalta cukraus pudra, patinka žingsniuoti naujomis gatvėmis. Minti naujus takelius. Iki kitos žiemos. Iki kitos pūgos.


~ sūrio ir varškės pyragas su džiovintų vaisių, uogų ir riešutų įdaru ~

250 g trapių sausainių

75 g sviesto

įdarui:

200 g kreminio sūrio

4 kiaušiniai

250 g grūdėtosios (arba vidutinio riebumo) varškės

1/2 stiklinės* cukraus

1/4 stiklinės kukurūzų miltų

stiklinė džiovintų vaisių, uogų ir riešutų įdaro mincemeat

cukraus pudros pyragui pabarstyti

Sausainius susmulkink iki trupinių: patogiausia elektriniu trintuvu arba sudėk į dvigubą maišelį, užrišk, padėk ant stalo ir su kočėlu sutrupink. Trupinius sumaišyk su ištirpintu sviestu. 20 cm skersmens kepimo formos dugną padenk kepimo popieriumi ir prispausk sausainių pagrindą.

Į didesnį dubenį sudėk grūdėtąją varškę, kreminį sūrį, atskirtus kiaušinių trynius, suberk cukrų ir kukurūzų miltus; išsuk plaktuvu iki vientisos masės. Kiaušinių baltymus dubenyje aukštais kraštais išplak iki purumo.

Į kiaušinių baltymus atsargiai supilk varškės/kreminio sūrio masę, sudėk mincemeat ir labai atsargiai mediniu šaukštu išmaišyk. Supilk į kepimo formą.

Orkaitę įkaitink iki 200 laipsnių. Kepk 10 min., tuomet karštį sumažink iki 180 laipsnių ir toliau kepk dar 35-40 min.

Patiek dar šiltą arba kambario temperatūros, apibarstytą cukraus pudra, ledų rutuliuku arba vaniliniu kremu.

Pyragas labai skanus. Lengvas, purus ir tirpstantis burnoje. Kvepiantis prieskoniais ir džiovintais vaisiais. Kalėdomis ir šiluma.

N.B. Mincemeat galima pasigaminti ir patiems – aš nesivarginau, nes Raudonų autobusų mieste prieš Kalėdas jo galima rasti kiekvienoje krautuvėje (gal jau ir Lietuvoje yra?). Internete radau kelis receptus, kuriais drąsiai remčiausi: paprastasis variantas, kurio nereikia savaitę ar ilgiau brandinti, ir sudėtingesnis, brandinamas. Būtinai siūlau įpilti brendžio papildomam skoniui :)

*stiklinė - 250 ml.

Skanaus!


~ Recipe in English ~

~ christmas mincemeat cheesecake ~
250 g digestive biscuits
75 g butter
filling:
200 g cream cheese
4 eggs
250 g plain cottage cheese
1/2 cup sugar
1/4 cup cornflour
1 cup Christmas mincemeat
icing sugar for dusting
Crush biscuits until coarse crumbs. Melt butter and mix into crumbs.Press over the base of a 20 cm round springform tin.
Beat cream cheese, cottage cheese, sugar, cornflour and egg yolks together until smooth. Beat egg whites until stiff. Fold cheese
mixture into egg whites with mincemeat.
Pour the filling into springform tin.
Bake at 200C for 10 minutes then reduce heat to 180C and cook for a further 35 to 40 minutes or until set.
Leave to cool in tin, then remove carefully. Serve warm or at room temperature, dusted with icing sugar.

Enjoy!

Šaltinis: Desserts. Igloo books, p. 92.

Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 6
    duonosirzaidimu

    Živile, išties skanus :) Man patinka lengvumo jausmas ir purumas, todėl labai svarbu gerai išplak baltymus :)

    Karolina, kol bus ūpo ;) Neturiu nusistačius laiko, pagyvensiu, pakeliausiu, o tada bus matyt :)

    Asta, šypt :) Kiekvienos pėdos turi savo kelią ir takelį :)

    Segebute, ačiū tau, viliuos, jog patiks :)

  2. 8
    Asta

    Kaip aš pavyzdžiu truputį tų naujų takelių. Raudonų autobusų mieste. Ir aš norėčiau – kartais. Bent trumpam. Ak, svajonės svajonės :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *