pradžiamokslis: namuose kepti kaštainiai

Kaštainiai man primena senus prancūziškus filmus ir nespalvotas Paryžiaus nuotraukas. Tą jausmą, plevenantį ore, būtinai rudenėjantį parką, būtinai vienišą suolelį, būtinai fone skambantį akordeoną ir būtinai ir . Kaštainiai primena ir prancūzų autorių knygas, gal Guy de Maupassant, nors galbūt jis apie juos nė neužsiminė, gal dar kažką, bet tikrai tikrai tą kažką, skaitytą kelyje į ankstyvą jaunystę.

Lietuviški kaštonai, deja, nevalgomi, nors vizualiai primena valgomuosius, ir yra tinkami tik rudeniniams žmogeliukams su gilių beretėmis gaminti. Užjūrio kaštainiai yra kelių rūšių, mūsų šalį pasiekia Europoje augančio augalo vaisiai. Istorijos žinių bagažui papildyti pridursiu, jog kaštainiai buvo auginami jau Antikos laikų Europoje, o greičiausiai lotyniškas augalo pavadinimas Castanea aidu atkartojamas įvairių šalių kalbose: kaštainis lietuviškai, châtaigne prancūziškai, kastanje olandiškai ir kt. Kaštainio augalo vaisiai (riešutai) skiriasi nuo kitų riešutų tuo, kad yra negausūs riebalų, tačiau juose yra daug angliavandenių, krakmolo ir B grupės vitaminų. Nors tradiciškai kepami ant žarijų, kaštainiai puikiai gaminami ir mažų butukų orkaitėse.

Šį įrašą įkvėpė Mindaugas, pasiūlęs paragauti savojo kaštainių varianto brendžio padaže. Pamąsčiau, kodėl gi nesurengus trumpo kaštainių paruošimo pradžiamokslio, juk nuotraukas archyve saugau jau senokai. Gal atsiras neragavusių, gal atsiras ragavusių, bet pamiršusių ir norinčių atgaivinti pojūčius.

~~~


~ kepti kaštainiai ~

reikės:

saujelės kaštainių, kepimo skardos, orkaitės ir pusės valandos brangaus laiko

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Kaštainius nuplauk, nusausink ir sudėk ant kepimo skardos plokščiąja puse žemyn.

Aštriu peiliuku viršūnėlėje įrėžk gana platų pliuso ženklą – stenkis neįpjauti pačio kaštainio viduriuko. Pliusiukas būtinas, antraip kaštainiai orkaitėje ims sproginėti :)

Pašauk į orkaitę 20-30 min. Kepimo laikas priklauso nuo kaštainių derliaus šviežumo, senesni perkepti gali sudžiūti, todėl paprastai renkuosi aukso viduriuką – 25 min. :) Beje, rinkdamasis kaštainius, atkreipk dėmesį, kad vaisiai būtų sveiki – nebūtų matyti įtartinų skylučių, kurias pragraužė ir vaisių apvalgė kirmėliukas – kaštainis bus kartus, neskanus ir tinkamas tik išmesti.

Kaip sužinoti, ar riešutas tinkamas traukti ir ragauti? Pliusiuko ženklas, įrėžtas viršūnėlėje, turėtų atsiverti, galbūt šiek tiek užsiriesti ir pasimatyti viduriukas. Jei perkepsi – viduriukas sukietės, jei neiškepsi iki galo – bus sudėtinga nuimti vidinę riešuto odelę :) Reikia praktikos arba pirmojo blyno sėkmės :)

Belieka traukti iš orkaitės, šiek tiek atvėsinti, kad būtų galima imti į rankas nenusideginus, nulupti kevalą, vidinę riešuto odelę (nuotraukoje aukščiau – nuluptas kevalas, viduriukas dar su odele; nuotraukoje žemiau – iškeptas kaštainis, tačiau per mažai įpjoviau, dėl to buvo sunkoka nulupti) ir ragauti būtinai dar šiltus :) Beje, nepamiršk: kevalas turi būti lupamas, kol kaštainis šiltas ar net karštas, jei tik sugebi išlaikyti rankose, atšalęs sukietės ir gali susižeisti!

~~~


~~~

Dar vienas variantas – įrėžus pliusą viršūnėlėje, į vidų įberti druskos. Gausi sūresnį riešutuką.

Skonis? Viduriukas tarp riešuto ir… riešuto, ir dar kažko :)) Taip nusprendė ragavusieji. Saldokas, malonus ir kiek saulėgrąžinis, kai vis norisi pakartoti :) Atšalęs man ne toks skanus, deja.

Kaštainiai – universalūs. Iš jų gaminami ledai, jie dedami į pyragus, padažus,  naudojami kaip garnyras vištienai, mėsai, etc. Lietuvoje, tiesa, brangoki, tačiau bent kartą pamėginti išsikepti – tikrai verta.

~~~

~~~

Skanaus!

Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 1
    Rylinga

    Prieš kelias dienas išsikepėm :) Man asmeniškai ir kvapas, ir skonis priminė lyg tai virtą pupą, lyg tai virtą bulvę, šiek tiek salstelėjusią. Labiau patiko žali, priminė lazdyno riešutą, tik šiek tiek nesunokusį. Spėju, virto kaštainio skonis panašus į kepto…

  2. 2
    Laura

    na, nežinau, kas čia tokį palyginimą sugalvojo :) siaubas, ką? :))))))))

    p.s. taip, šių padarėlių tikrai yra maximose, netgi sveriamų.

  3. 3
    duonosirzaidimu

    Man patiko tas „užvakar prie Eifelio pirkau“ :) Mažas tas pasaulis, užvakar ten, šiandien čia :)
    Riešutus primena. Kai kam primena lauže keptas bulves :))

  4. 4
    Indre

    Užvakar prie Eifelio pirkau. Tik nežinojau tiek daug apie juos ir dar kaip tinkamai valgyti – lupti tuos pūkus, ar ne? Vis tik lupau. Skanu, primena riešutus (gal kokosus?)

  5. 5
    duonosirzaidimu

    Paauglystėj Čekijos kalnuose valgyti makaronai su dauuug, įtariu, pelėsinio sūrio man taip pat atrodė nevalgomi :))

  6. 6
    E

    Ragavau karta Slovakijoje, kalnuose. Bet buvau dar paaugle, vejavaikiska ir neivertinau kastainiu taip, kaip jie buvo verti ;) Neliko jokio skonio prisiminimo… tik faktas, jog jie buvo mano burnoje :)
    O stai siandien noretusi paragauti!

  7. 7
    duonosirzaidimu

    Ineta, paieškok didesniuose prekybcentriuose. Tu ne iš Vilniaus, jei ne klystu? Vilniečiai tikrai rastų žemiau minėtam prekybcentry, o va Smekla sako, kad Maximose tikrai būna, ačiū jai :)

    Traleliushke, įtariu, tieji buvo reikiamu būdu ant žarijų kepti, kvapnūūūs kvapnūūūūs :) Dabar jau ir aš (vėl) norėčiau :)

  8. 9
    Smekla

    Maximose būna šaldytuvuose vaisių ir daržovių skyriuje. Būna fasuoti, sveriami. Dėl kitų parduotuvių nesu tikra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *