lietuviški pietūs: žemaičių blynai

Nežinau, ar tarp duonos ir žaidimų skaitytojų atsiras daug mėgstančių lietuvišką virtuvę. Būtent tokią, kurią vadiname lietuviška ir kurios patiekalais paprastai bandome papirkti užsienio svečius: virtuvę su cepelinais, balandėliais, vėdarais, kugeliais, bulviniais blynais. Kadaise pati buvau prisiekusi vėdarų gerbėja – nieko skaniau už juos nebūdavo. Močiutė iki šiol to nepamiršta ir nepraleidžia progos jais palepinti – tenka paprašyti, jog gamintų, bet truputuką daug rečiau :) Cepelinus (būtinai varškinius) paauglystėje sukirsdavau turbūt keturis vienu ypu su dauuug grietinės, o kugelį dar prieš kelis metus kepdavau kartą per savaitę. Štai bulvių garnyrui niekad nemėgau, jokių – nei virtų, nei sutrintų į košę. Užtat keptos su šviežių pomidorų salotomis būdavo puikiausias studentiškas maistas :)

Žemaičių blynai – šioks toks kulinarinis iššūkis. Niekada negaminti, nors valgyti daugybę kartų. Niekada savarankiškai nekontaktavau su mėsmale, nors vaikystėje yra tekę padėti močiutei gaminti cepelinus. Ir bulvių teko specialiai pirkti, nes jų beveik nevalgome.

Mėsmalę susiradau – seną, skaičiuojančią turbūt trečią dešimtį. Tik nepatiko bulvės. Gal aš jau pamiršau, kaip jos atrodo sumaltos, bet teko gerokai pavargti, kol suformavau blynus – klaikiai lipo prie rankų. Visgi, apskritai paėmus, darbas greitas. Ypač jei mėsą ir bulves išsiverdi iš vakaro. Sotu ir… šiek tiek per sunku. Mėsa, bulvės, miltai… Mano žmogus, užsiminus, jog gaminsiu būtent žemaičius, į mane pažiūrėjo skeptiškai: tu ir lietuviška virtuvė? Neįtikėtina. O ir pats nėra didelis mėsos ir bulvių viename fanas. Visgi sutarėm, kad išbandyti smalsu. Gal netgi pavyks :)

~~~

~ žemaičių blynai ~

1 kg bulvių

apie 400 g mėsos (pasirinktinai; naudojau jautienos kumpį)

svogūnas

kiaušinis

4 šaukštai miltų (papildomai miltų blynams apvolioti)

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

sviesto arba aliejaus kepti

Puode užvirk vandenį, pasūdyk, išvirk mėsą, atšaldyk ir sumalk mėsmale. Vandens neišpilk – pagaminsi puikiausią sriubą iš gauto sultinio, kad ir barščius :) Siūlau verdant mėsą įmesti morką, saliero gabalėlį.

Tą patį padaryk ir su bulvėmis: išvirk su lupenomis, atšaldyk, nulupk ir sumalk. Teoriškai galima būtų ne malti, o sugrūsti, tačiau praktiškai tai nėra geriausias sprendimas – būtinai liks kietų gumuliukų, trukdysiančių formuoti blynus.

Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepink keptuvėje įkaitintame aliejuje, truputį pasūdyk ir įmaišyk į maltą mėsą, pabarstyk pipirais ir, jei reikia, druska.

~~~

~~~

Į bulves įmušk kiaušinį, suberk miltus, pasūdyk ir gerai išmaišyk iš pradžių mediniu šaukštu, vėliau išminkyk rankomis.

Iš bulvių tarp delnų formuok plokščius blynus (jei bulvės limpa prie rankų, šias pamiltuok), dėk įdaro, užspausk kraštus ir suformuok pyragėlius. Juos iš abiejų pusių pavoliok miltuose ir kepk tirpintame svieste ar aliejuje ant nedidelės ugnies, kol apskrus.

Skanu su grietine, jogurtu, pagardintais žolelėmis. Tradiciškai lietuviškai valgomi su daaaug tirpinto sviesto arba daaaug spirgučių :)

Skanaus!

Šaltinis: Virtuvės paslaptys, 2010 m. Nr.2, 25 p.


Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 1
    julė

    aš, kaip ir Asta, bulvinukė. keptos (orkaitėje ar lauže ar.. mikrobangėje), šviežios virtos (valgyti su sūdytu sviestuku, grietine ir svogūnų laiškais), bulvių košėje ar troškiniuose – tik paduok.
    mokykloje begaliniai mėgau bulvinius paplotėlius su varške. man regisi, tai tie patys žemaičiai, tik su nemėsišku įdaru. vis žadu išmėgint, bet kažin kaip mintyse taip ir nusistumia tolyn tolyn.

  2. 2
    duonosirzaidimu

    Asta, visai bulvinė esi :) Tikra lietuvė, nieko neprikiši :))

    Forelle, na, žinok, lyginant su mano sugebėjimais… Užvirti vandenį, sumesti koldūnus, iškepti blynus, kugelį ir sumakliavoti makaronus su tarkuotu sūriu… :)
    Aš tą patį pagalvoju: ką aš gaminau anksčiau? Ir iki vyro, ir po. Virtuvė ir malonumas gaminti aplankė tik neseniai, labai neseniai :)

  3. 3
    Forelle

    Kokia šeiminkė nuo mažens :D tik blynus ir mokėjau kepti išėjus iš tėvų. Visokie lietiniai, blyneliai, žemaitiški buvo juokų darbas, visa kita teko išmokt pačiai, kartais ir su didžiausiomis nesėkmėmis. Dažnai pagalvoju ką aš valgydavau, kai dar vyras negyveno su manim? Ir nepamenu, nes žalia mėsa, žuvis man buvo fuu, o daugiau be blynų ir vieno pyrago nelabai ką ir mokėjau.

  4. 4
    Asta

    Oi, kaip aš mėėėgstu bulves! Tarkuotas, keptas, virtas. Blynuose, troškiniuose, keptas su įdaru ar dar kokias tik galima sugalvot :)) Bulvinė nuo… iki.
    Žemaičių blynai nėra mėgstamiausias patiekalas, bet retkarčiais valgau tikrai mielai. Kai mama iškepa :))

  5. 5
    duonosirzaidimu

    egidija, Jurga, matyt, teisi :) Patiuninguotas tavo aparatc ne į tą pusę, taip sakant :)) Kokie santykiai su anyta, a? :))
    Ačiū, buvo skanūs. Pavykęs bandymas, vertinčiau.

    Jurga, aš kugelį moku kept labai skanų… Su varškės tokiu atseit dažalu, oi… Svarstau, reiks kada išsikept Jo džiaugsmui :) Cepelinus žinau tik teoriškai, kaip gaminti, esu mačius ne kartą, pačiai neteko kol kas, ir, tikiu, ateity dar neteks :)

    Egle, pas mus – nepasakyčiau :) Va bulvinius blynus ir kugelį, žinau, mielai valgytų, nu bet :) Pati ne mėgėja bulvinių patiekalų, valgyt galiu, bet nepasigendu.
    Aš, žinok, kaip tik visad žinojau (na, girdėjau), kad mėsa žemaičiams verdama, tada sumalama, bet, matyt, kiek šeimininkių, tiek receptų :)

    Renata, man kažkaip atvirkščiai atrodė: kuo daugiau drėkinau, tuo labiau lipo :)) Todėl pamiltavau delnus ir tik tuomet pavyko suformuot blynelius.
    Va daržovių ir grybų įdaras mane labai domintų, tėvai yra gaminę cepelinus su šviežiais grybais – fantastiškai skanu. Gal kada nors išmėginsiu, ačiū :)

    Forelle, šeimininkė tu nuo mažens :) Aš tokiais gabumais, deja, negalėčiau pasigirti :)

  6. 6
    Forelle

    Žemaitiškus galiu priskirti prie pirmo rimto maisto, kurį išmokau gaminti dar mokyklinukė. Tik niekada jiems neverdu jiems bulvių ir mėsos, dažniausiai tai būna likučių sunaudojimas. Skaniausi su vištiena

  7. 7
    Renata

    Iš patirties: kad neliptų prie rankų, darant reikia rankas pavilgyti vandenyje, tikrai nelimpa. Įdaras labai skanu varškinis arba iš grybų, arba iš daržovių. Tai va…:)

  8. 8
    Eglė

    Nemėgstu nieko su bulvėm. Visai. Bet darau iš reikalo – K. bulvinis ir geriausia jo daržovė – bulvė :D

    O žemaičiam įdarą darau taip: ant lašelio aliejaus pakepinu žiauriai smulkiai pjaustytus svogūnus, tada jie išleidžia sultis, sudedu mėsą, apkepu su trupučiu prieskoniu ir tuomet jau kaip įprastai. Niekada nešovė mintis mėsą virti.. nu įdomiai skamba. Reiks kada pabandyt.

  9. 9
    Jurga

    Egidija, man regis mėsmalėj ne į tą pusę tas pailgas reikalas… nu tas kur sukasi… įdėtas.

    Aš mėgstu ir žemaičius, ir virtų bulvių cepelinus, ir kugelį… nors nelabai pamenu, kada valgiau. Kugelį moku kept, cepelinus vieną kartą dariau – iširo. Mečiau tą reikalą, o žemaičių nesu bandžiusi gamint. Visai norėčiau pabandyt, bet reikia sulaukt mūzos tokiam reikalui :)

  10. 10
    egidija

    o vat man koks buvo nusivylimas, kai vakar užsigeidusi pasigaminti faršo kotletukams išsitraukiau niekada nenaudotą, anytos atiduotą, mėsamalę. kai malama mėsa pradėjo ne pro tą galą virsti… teko pietums skubiai kitką gaminti. atrodo kažkokios detalės trūksta tam retro aparatui :(
    aš irgi niekada, niekada žemaičių blynų nesu gaminus, taviškiai labai apetitiški :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *