ir vegetarams

be lukšto virti kiaušiniai su smidrais ir kumpiu

Kai laukiausi, gyvenimas vertėsi kūliais. Naujos atsakomybės darbe, naujas būstas, o dar pats nėštumas, kuris, sakykim, nebuvo plikytas pyragėlis su vyšnaite…

Per šį nėštumą aš klaikiai norėjau valgyt. Jeigu pirmą sykį alpau dėl humuso ir graikiškų salotų (daugiau jokių ypatingų poreikių, net į saldumynus nelabai galėjau žiūrėt), tai šįkart aš norėjau visko ir… labai tautinio. Arba to, ko normaliomis aplinkybėmis nelabai norėčiau.

Skaniausi buvo virti grikiai su burokėliais (daug burokėlių) ir pieniškom dešrelėm, o jei dar lašelis garstyčių… Parnešdavo jų penkias rūšis, aš degustuodavau. Tada – kijevas su bulvių kroketais ir morkų + česnakų salotom. Pavasarį ėjau iš proto dėl apvirtų smidrų, kiaušinių su akute ir bandelės su sviestu ir skilandžio riekele (kas rytą kokį mėnesį; užteko vienąsyk būt pavaišintai tokiais pusryčiais), tada – dėl ridikėlių su svogūnų laiškais ir grietine. O kai sykį suvalgiau (šiaip jau, objektyviai vertinant, niekuo neypatingos) rūgštynių sriubos, maniau, atsidūriau viena koja nirvanoj. Ir dar koldūnai! Vidurnaktį, nes vien nuo minties apie juos darydavosi silpna. Visokie išieškoti patiekalai sukeldavo atmetimo reakciją (atvirai – šleikštulį; trinta moliūgų sriuba su ožkų sūriu? Ačiū, einam cepelinų) vien skaitant meniu, todėl iš dienos pietų repertuaro dingo elegantiškos svetainės ir liko tautinio paveldo trobos. Tai buvo labai netikėti devyni mėnesiai žvelgiant iš mano skonių pasaulio perspektyvos!

Bet grįžkime prie smidrų. Pagaliau pavasaris ir pagaliau vėl jie, nes meilė ir dabar jiems niekur nedingo! Man vienodai skanūs ir kepti, ir apvirti, ir su kumpiu, kaip čia, ir pabarstyti kietuoju sūriu, abu vienodai puikiai dera su kiaušiniais. Tiek su akute, tiek su omletu ar poached eggs, kaip juos vadina anglai. Nereikia jokių ypatingų prieskonių, padažų ar prabangių ingredientų. Jei be lukšto kiaušinio virt neteko, labai siūlau pamėgint – visiškai paprasta, greita ir labai skanu.

Keli patarimai. Kiaušinius virkite po vieną nedideliame puode, prieš tai įleidę į nedidelį indelį (man patinka čierka – labai naudingas stiklas, visad naudoju ne pagal tikrąją paskirtį, o gamindama želė :). Vandenį reikėtų užvirti, ugnį sumažinti ir kaitinti, kad kiltų nedideli burbuliukai. Vietoj įprasto acto galima naudoti vyno actą (geriau baltojo, nuo raudonojo kiaušinis gali nusidažyt) arba baltąjį vyną (nuo raudonojo nusidažys irgi).

R E C E P T A S

BE LUKŠTO VIRTI KIAUŠINIAI SU SMIDRAIS IR KUMPIU

dviem:

2 kiaušiniai

baltojo vyno acto (tinka ir kitoks arba baltasis vynas)

14 smidrų stiebelių

2 juostelės prosciutto kumpio

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

kietojo sūrio

alyvuogių aliejaus

čiabatos patiekti

Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.

Šparagus nuplauk ir kruopščiai nusausink. Sumedėjusius galiukus nulaužk. Sakoma, kad jie lūžta ten, kur turi lūžti, bet man jie lūžta visur :) Todėl siūlau laužti per tris keturis centimetrus nuo stiebo apatinės dalies.

Septynis stiebelius apsuk kumpio juostele, dėk į skardą.

Pasūdyk, pabarstyk pipirais, sūriu, pašlakstyk aliejumi.

Kepk 15 min.

Keptuvėje padžiovink duonos riekeles, pašlakstyk aliejumi.

Mažame puode užvirk vandenį. Ugnį sumažink, kad kiltų maži burbuliukai.

Kiaušinį įmušk į stiklinaitę.

Kiaušinį įleisk į vandenį, įpilk šlakelį acto ar vyno.

Virk 3-4 minutes, išgriebk kiaurasamčiu.

Patiek tuojau pat su keptais šparagais ir duona (pasūdęs ir pabarstęs pipirais, jei norisi).

Pasidalinkite:

Leave a Reply