slyvos+bazilikai, morkos+apelsinai

Nors rytai nubunda rasoti, o vakarai nugrojami žiogų, vasaros dar neskubu paleisti. Kartais po vakarinių pasivaikščiojimų parke ima šalti rankos ir nosis, bet užsispyrusi neslepiu suknelių trumpomis rankovėmis ir valgau ledus. Nė dienos neįsivaizduoju be salotų ir kas savaitę pagaminu po stiklainėlį kvapniojo pesto. Ir visgi mano vėjavaikiška vasara kaip, tikriausiai, ir tavo, skaitytojau, po truputėlį ima kurtis stikliniuose indeliuose, pasivadinusi uogienėmis. Kai kurios visai paprastos, tos uogienės. Naminės ir saldžios, mamos po stiklainėlį atvežamos, bet tokios puikios žiemą su sekmadieniniais blynais…

O aš vis noriu šio to naujo ir neragauto. Dar neatrastų derinių, skonių ir kvapų. Slyvų su bazilikais. Taip. Mintis apie jųdviejų derinį kilo visai netikėtai. Prie iš sodo vežamų slyvų prisiglaudė kelios saujos bazilikų lapelių. Slyvos pakvipo magiškai! Ir uogienė pavyko puiki. Kiek skystoka tik nukelta nuo ugnies, atvėsusi ir pastovėjusi šaldytuve šiek tiek sutirštėja. Pati ta tepti ant ragaišio riekės ar pusryčių bandelės.

O morkos – įsitikinau darsyk – universalios daržovės. Ir sotiems, mėsiškiems patiekalams gaminti, ir blynams kepti, ir pyragui, ir pudingui, ir duonai, ir sriubai. Nieko keista, kad ir uogienėms jos puikiai tinka. Morkų ir apelsinų derinį su cinamoniniais skrebučiais pamėgau sriuboje. Marmeladas – nes tai tikrai ne skysta uogienė – labai skanus. Ir, kaip dažnai būna, nė neatspėtum, kad iš morkų. Kvepia prieskoniais ir apelsinais, yra tirštas ir itin tinka trapios tešlos pyragaičiams.

Slyvu baziliku, morku apelsinu uogienes

Vis dar bandau moderniąją orkaitę BEKO OIM 25901 X. Negaliu nepaminėt ir kaitlentės. Iš pradžių elektronika ir jutiminis valdymas lengvai erzino: drėgnais pirštais sunku būdavo viryklę įjungti ar nustatyti reikiamą karštį. Atrodė, kad už senąsias rankenėles nėr geriau. Vėliau įpratau. Ir pripratau prie nesvylančių puodų, nebėgančio pieno ir uogienių, dailiai iškylančių blynų ir laikmačio, leidusio neprisirišti prie viryklės ir dirbti savo darbus.

BEKO inovatyviam orkaitės modeliui turi sukūrusi meniu tinginiukams Cooking Guide. Į orkaitės atmintį suvesti, sako, specialiai virėjų paruošti 52 receptai (taip rašoma atmintinėje, neskaičiavau), kurie išdalinti į skirtingas grupes: mėsos, žuvies, vištienos patiekalus, saldumynus, lengvus užkandžius, džiovintą maistą ir pan. Receptai – elementarūs, skirti virtuvės pradinukams, ir kiek sudėtingesni – sudėti su nuotraukomis žingsnis po žingsnio. Skaitai, gamini ir pašauni kepti, mat ir kepimo laikas, ir trukmė, ir rekomenduojama kepimo skardos padėtis nurodoma spalvotame skystųjų kristalų ekrane. Nereik apie nieką galvoti. Šią funkciją pati kažin, ar naudočiau, ir nelaikau dideliu privalumu, greičiau komerciniu pridėti visko ir daug į vieną įrenginį dalyku. Mėgstu pati eksperimentuoti, sukurti receptą ar pasklaidyti kulinarinę knygą. Beje, pastabėlė. Cooking Guide meniu (kaip ir visą orkaitės meniu) galima pasirinkti keliomis kalbomis. Visada naudojausi angliška versija, lietuvišką pasirinkau smalsumo dėlei. Ji nustebino klaidų gausa ir kartais šypseną keliančiu vertėjų darbu. Derėtų pasitempti, jei jau orkaitė skirta ir Lietuvos rinkai.

Panaši, bet kiek kitokia – USB funkcija receptams į orkaitės atmintį perkelti. Prisipažįstu: ji sudomino dar prieš orkaitei apsigyvenant mano namuose. Net visko matęs meistras, atvykęs prijungti orkaitės, USB jungtį vartė rankose ir stebėjos. Principas toks: kompiuteryje suinstaliuojama speciali programa. Į ją nukopijuojami pasirinkti receptai, galima ir su nuotraukomis. Iš programos receptas perrašomas į USB jungtį, o ši keliauja į orkaitę. Prijungus USB jungtį, tereikia perkelti receptus į orkaitės atmintį, į Special Meals meniu, ir ji juos prisimena visiems laikams. Arba tol, kol to norėsi pats :) Painu? Visai ne, mat, nors recepto sumetimas į programėlę ir užtrunka, vėliau viskas, ko tau tereikia – nuspausti kelis mygtukus, prieš tai, žinoma, paruošus tai, ką nori iškepti. O kepimo trukmė ir temperatūra suveikia automatiškai. Orkaitė atmintyje gali išsaugoti iki 15 receptų, tad tai – puikus dalykas sukaupti dažniausiai orkaitėje ruošiamų patiekalų receptų kolekciją ir neprireiks jokių užrašų!

Morku apelsinu marmeladas

~ morkų ir apelsinų marmeladas ~

apie 500 ml

450 g morkų

apie 1/2 stiklinės cukraus

1 apelsinas

šaukštelis tarkuotų apelsino žievelių

1/2 šaukštelio malto kardamono

1/2 šaukštelio malto cinamono

Morkas nuskusk, nuplauk, perpjauk į kelias dalis ir sudėk į puodą su vandeniu. Užvirk ir palik virti apie 30 minučių, kol morkas galėsi sutrinti šakute.

Vandenį išpilk, o morkas sutrink smulkintuvu arba bulvių grūstuku.

Sutrintas morkas sudėk atgal į puodą ir ant vidutinės ugnies pakaitink maišydamas, kad išgaruotų kuo daugiau morkose likusio vandens. Suberk cukrų, apelsinų sultis, žievelę ir virk pamaišydamas, kol cukrus ištirps, o masė ims panašėti į marmeladą. Prireiks maždaug 15-20 minučių.

Suberk prieskonius, dar kelias minutes pakaitink maišydamas ir nukelk nuo ugnies.

Palik marmeladą atvėsti ir sudėk į sandarius indelius.

Slyvu baziliku uogiene

~ slyvų ir bazilikų uogienė ~

400 g slyvų

3/4 stiklinės cukraus (arba mažiau, atsižvelgiant į slyvų saldumą)

1/2 citrinos sulčių

15 bazilikų lapelių

Slyvas perpjauk perpus, išimk kauliukus ir sudėk į puodą. Užpilk cukrumi, citrinos sultimis ir kaitink ant vidutinės ugnies apie 15-20 minučių, kol slyvos sukris.

Sudėk nuplautus bazilikų lapelius ir pakaitink dar 15 minučių.

Nuspausdamas per sietelį, uogienę supilk į stiklainius.

Ji tikrai kvepia ir džiugina bazilikais!

Trapus pyrageliai

~ trapios saldžios tešlos (pâte sucrée) pyragėliai ~

apie 20 pyragėlių

340 g miltų

150 g šalto sviesto

90 g cukraus

2 kiaušiniai tešlai + 1 kiaušinis pyragėliams aptepti

Lengvai išplak 2 kiaušinius.

Miltus suberk į dubenį su cukrumi. Sudėk kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trink tol, kol gausi trupinius.

Supilk plaktus kiaušinius, išmaišyk šaukštu ir rankomis išminkyk tešlą,

Suspausk ją į kamuolį, įvyniok į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 1 valandai.

Praėjus laikui, tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalviršio.

Naudodamas 13-15 cm skersmens formelę, išspausk rutuliukus. Jų kraštelius patepk plaktu kiaušiniu, uždėk po šaukštelį ar kelis uogienės ir sulenk pusmėnulį.

Užspausk kraštelius pirštais, tuomet šakute. Pyragėlių viršų atsargiai du kartus įpjauk aštriu peiliu.

Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 20 minučių, kol gražiai pagels.

N.B. Jei naudosi saldžią uogienę, ruošdamas tešlą cukraus berk mažiau.

Skanaus!

Morkų ir apelsinų marmeladas iš Kiran Tarun

Pâte sucrée iš A little taste of France. 248 psl.

Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours
  1. 2
    Julija

    Šiandieną viriau slyvų ir šokolado džemą. Kiek rūšių tos vasaros pas mane jau susikaupė, tai net reikėtų gerai paskaičiuoti :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *