PYRAGAS SU RIKOTOS SŪRIU
O gegužio naktis – pavojinga,
Tu nubrisi į sodą gilyn,
Atsistosi po vyšniomis – sninga,
Ir prikris šilto sniego širdin.
Ir netirpsta, netirpsta tas sniegas,
O per sniegą lyg žingsniai – girdi? –
Ir nelauki tarytum tu nieko,
Bet plasnoja kaip paukštė širdis.
Ir iš tolo kažkas tyliai šaukia, –
Taip nuo sniego širdy neramu.
Pirmą sykį tavęs šiąnakt laukia
Kelias ne į namus – iš namų.
Nes už upės lakštingalos plaka…
Nežinai, ko juokies ir verki…
Ir Naktis švelniai liečia tau kaktą
Tu Pavasariu, mielas, sergi…
(Juozas Erlickas. Pavasario naktys)
~pyragas su ricotta~
tešlai:
stiklinė aliejaus (rapsų arba alyvuogių)
stiklinė ledo šaltumo vandens
2-3 šaukštai cukraus
3-4 stiklinės miltų
įdarui:
350 g ricotta sūrio
5 suplakti kiaušiniai
140 ml grietinėlės (neturėjau, todėl naudojau 140 ml pieno ir pakelį Dr. Oetker grietinėlės skonio pudingo)
1/2 vidutinio dydžio apelsino sultys ir smulkiai tarkuota žievelė
nedidelė saujelė pinijų (kedrų riešutų; nebūtina, ne visi juos mėgsta)
maždaug 3/4 stiklinės arba 150 g rudojo cukraus
sirupui:
5 šaukštai auksaspalvio sirupo Dansukker
2 šaukštai saldaus vyno (naudojau itališką Marsala)
1/2 vidutinio apelsino sultys
žvaigždėtojo anyžiaus žiedelis
Paruošk tešlą:
stiklinę vandens kelias valandas palaikyk šaldymo kameroje, tuomet jį ir aliejų supilk į indą aukštais kraštais ir kelias minutes plak plaktuvu, kol suputos. Suberk cukrų, supilk 3 stiklines miltų ir išminkyk tešlą. Naudok daugiau miltų, jei tešla bus per skysta.
22 cm skersmens kepimo indą nuimamais kraštais lengvai sutepk sviestu, pusę paruoštos tešlos iškočiok ir įklok taip, kad pasidengtų ir dugnas, ir krašteliai (lai tešla išlenda už kepimo formos kraštų, kepdama susitrauks tiek, kiek jai reikės).
Orkaitę įkaitink iki 190 laipsnių, ant kepimo formoje paklotos tešlos priberk džiovintų žirnių arba avinžirnių, kad tešla neiškiltų nelygiai. Kepk 10 min.
Įdarui sumaišyk ricotta, apelsino sultis ir tarkuotą žievelę, anksčiau išplaktus kiaušinius, cukrų, kedro riešutus. Kad tešla būtų vientisesnė, kelis kartus prasuk plaktuvu.
Karštį sumažink iki 180 laipsnių, supilk įdarą ir pašauk į orkaitę 35-40 min. arba tol, kol pajudintas pyragas nebekliuksės.
Sirupui nedideliame puodelyje sumaišyk visus ingredientus ir pakaitink, kol užvirs. Nukelk nuo ugnies, išimk anyžiaus žiedelį ir trupučiu apipilk pyragą. Lai kiekvienas valgytojas sirupą naudoja pagal skonį.
~~~
Už tešlą didelis ačiū Evelinai– patiko patiko patiko. Būtent tokia, kokios reikėjo – trapi, bet neriebi. Šiam pyragui pakaks sunaudoti pusę pasigamintos tešlos, likusią užšaldyk kitam skanėstui.
Beje, sirupas nėra būtinas, pyrago skonis be jo tikrai nenukentės :)
Pyragas labai patiko. Šiek tiek panašus į varškės, ypač vizualiai, ar ne :) Tačiau skonis – kitoks, lengvai apelsininis, sūrinis, drėgnas. Rekomenduoju.
~~~
~~~
Skanaus!
Šaltinis: Olive magazine: 25 cakes, bakes & puddings. 2010 march issue.
Viktorija, ačiū, bet joms dar toli toli iki visiško puikumo :) Tavo nuotraukos irgi skanios, ypač cinamoniniai ritinėliai puikiai atrodo, taip ir tiesias ranka :)
O štai pyragą labai siūlau išbandyti :)
Pigi Keule, man džiugu, kad lankotės :)
Iš kiaulienos, deja, negaminu, ją labai retai valgome. Na, išskyrus, matyt, kibinus :)
Džiugu, kad turite skonį! O gal ir kokį originalų receptą su kiaulieną atsiųstumėte – nuorodą įsidėtume:)
Ech, ir kaip man išmokti taip gražiai fotografuoti :) Puikios nuotraukos, tikriausiai ir skonis puikus :)
Evelina, išties geras dalykas :)
Gamyklėle, ačiū :) Skonis labai labai labai, tikrai. Tik pasikartosiu: kai kam nepatiko kedro riešutai, todėl kitą sykį kepdama Tam Kai Kam :)) jų nedėsiu, visgi specifinio skonio jie.
Taip tobulai viskas atrodo, spėju ir skonis nenusileidžia išvaizdai:) Reiks išbandyt!
mmm, atrodo labai skaniai pyragas, taip ir norisi paskanauti. Smagu, kad išbandei tešlą, man ji irgi labai labai patinka. Tinka ir saldus ir sūrus įdaras.