duona, kurios nereikia minkyti

Seniai svajojau apie naminę duoną. Šiltą ir kvapnią, ką tik iš orkaitės. Su ištirpusio sviesto balute per riekės vidurį. Arba atgnybtus duonos gabalėlius, dažomus į auksinį alyvuogių aliejų, pakrapytą džiovintomis žolelėmis.

Duonos išsikepti nėra sunku. Sunkiau yra ją ruošiant tinkamai išminkyti. Kad į tešlą patektų pakankamai oro. Kad tešla virstų ne tik minkšta, bet ir elastinga. Kad tinkamai iškiltų. Kad nesubliūkštų. Norėjau išmėginti tinginio duoną. Sužerti miltus į krūvelę, suberti mieles, druską ir užpilti vandeniu. Išmaišyti, uždengti rankšluosčiu ir palikti augti. O užaugusią lengvais rankų mostelėjimais sudėti į kepimo indą ir pašauti kepti.

Tokia duona yra. No-knead bread ją vadina, arba duona, kurios nereikia minkyti. Tik gaminama ji beveik parą. Pati ta sekmadienio pietums, jei tik jiems imsi ruoštis šeštadienio popietę.

Patiko. Minkšta ir puri, su oro duobutėmis, primenanti ciabatta. O aptepta aromatinguoju aliejumi su česnakais ir rytietiškuoju za’atar kvepėjo dieviškai.

Sudažėme dar šiltą į alyvuogių aliejų akimirksniu. Kokia būtų kitą dieną, nežinau. Bet kepčiau dar ir dar.

Labai.

Duona, kurios nereikia minkyti

Duoną kepiau vidurinėje lentynėlėje, pasirinkusi taupųjį ventiliacinį šildymą (Eco Fan Heating). Dviguba nauda: ir elektros išnaudojama mažiau, ir duona iškepa puikiai. Mat ventiliacinis šildymas, cirkuliuodamas karštą orą, duonos plutelę paverčia traškia, bet ne sudžiūvusia, o viduriuką – minkštu ir puriu.

Beje, kas dar orkaitėje man pasirodė visai vertas dėmesio. Kepimo profilio išsaugojimas (Cooking profile) naudingas tuo, kad, iškepęs kad ir tą pačią tinginio duoną, pasirinktą kepimo temperatūrą ir kepimo laiką gali išsaugoti kaip mėgstamo patiekalo profilį ir naudoti šias nuostatas vėliau. Patogu, nes nebereikia vartyti užrašų ar mėginti atsiminti.

Žinot, ko labiausiai, grąžinusi orkaitę, pasigesiu? Teleskopinių bėgelių :) Na, gal ne labiausiai, pirmąją vietą greičiausiai skirčiau savaiminio orkaitės išsivalymo sistemai, bet visgi. Tokia smulkmena, bet koks patogus dalykas! Man, kartais tokiai išsiblaškiusiai, ne kartą yra tekę gaudyti slystantį pyragą ar lazaniją, o smulkūs randeliai ant rankų turi savo vardus.

Tikėjausi, kad šį mėnesį elektros sunaudosiu gerokai daugiau. Vis dėlto, jei paskutinę rugpjūčio savaitę kasdien nekepsiu viščiukų ar sūrpyragių, turėčiau išsisukti visai neskausmingai.

Gera orkaitė. Išties ne veltui pelniusi „Virtuvės inovacijų prizą 2012“ už inovatyvumą. Ar pirkčiau ją pati? Galbūt. Jei tik galėčiau pasirinkti tik man reikalingas funkcijas :) Nuotraukos spalvotame orkaitės ekranėlyje ar Cooking Guide meniu įrašyta receptų knyga užima, matyt, nemažai elektroninės atminties, bet nėra jau tokie baisiai reikalingi dalykai. O štai užraktas, saugantis nuo mažylių miklių pirštelių ateityje tikrai praverstų.

Ačiū BEKO komandai ir projekto koordinatorei Ritai už pasitikėjimą ir galimybę nevaržomai eksperimentuoti :)

Duona, kurios nereikia minkyti

~ duona, kurios nereikia minkyti (no-knead bread) ~

3 stiklinės miltų

1/2 šaukštelio sausų mielių

1 1/2 šaukštelio druskos

1 1/2 stiklinės šilto vandens

aliejaus

duonai aptepti:

3 česnakų skiltelės

žiupsnis džiovintų žolelių mišinio (raudonėlių, bazilikų, mairūnų, čiobrelių) arba za’atar

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

Į didelį dubenį įsijok miltus. Suberk mieles, druską, supilk vandenį ir šaukštu maišyk, kol tešla sukibs – ji bus labai minkšta ir lipni.

Duona, kurios nereikia minkyti

Kitą didelį dubenį sutepk aliejumi.

Sudėk tešlą, dubenį uždenk maistinės plėvelės gabalėliu.

Dubenį palik šiltame kambaryje 18 valandų.

Praėjus laikui (matysi: tešlos paviršius pasidengs daugybe mažų burbuliukų), stalviršį pabarstyk miltais. Išversk tešlą, pabarstyk ją trupučiu miltų ir kilstelėk kelis kartus tešlos kraštus į jos vidurį.

Maistinės plėvelės gabalėlį sutepk aliejumi, uždėk ant tešlos ir palik 15 minučių.

Tuomet atkirpk 2 kepimo popieriaus lapus. Vieną jų pabarstyk miltais.

Miltuotais pirštais suformuok tešlos kamuolį (sudėtinga procedūra, nes tešla vis dar labai minkšta ir lipni, bet pamėgink suformuoti bent jau stilizuotą kamuolį tešlos) ir paguldyk ant miltuoto kepimo popieriaus. Uždenk kitu lapu ir virtuviniu rankšluosčiu. Palik pakilti dar 2 valandas.

Duona, kurios nereikia minkyti

Įkaitink orkaitę iki 210 laipsnių.

Į orkaitę įstatyk kepimo indą, uždengiamą dangčiu. Naudojau nepamainomą Le Creuset, ketinį, bet tiks bet koks turimas, net ir keraminis.

Kai orkaitė ir kepimo indas įkais, ištrauk jį iš orkaitės. Duoną nudenk ir atsargiai, su kepimo popieriumi, ant kurio guli, įdėk į indą. Uždenk ir pašauk į orkaitę 30 minučių.

Kol duona kepa, paruošk česnakinį aliejų: nedideliame prikaistuvyje sumaišyk aliejų, žoleles ir išspaustas česnakų skilteles. Ant itin mažos ugnies pašildyk, kol aliejus sugers česnakų kvapą ir pakvips namai.

Po 30 minučių puodą atidenk, duoną aptepk aromatinguoju aliejumi (česnakų išspaudas palik puode, nedėk ant duonos, nes nuo karščio apkars) ir toliau kepk dar 15-25 minutes, kol duona gražiai parus.

Iškepusią trauk iš orkaitės, nuplėšk kepimo popierių ir ragauk kiek atvėsusią.

Skanaus!

Šaltinis: Martha Stewart

Pasidalinkite:

1 Comment

Add Yours

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *