šaltibarščiai

Kai vasara už lango, mintyse ir širdyse, kai vidudienio karštis traukia prie žemės, vandens buteliukas stebuklingai išdžiūsta, o metro padaugėja paplūdimio šlepetes įsispyrusių pakeleivių, nejučia imu pavydėt siestas turintiems Pietų gyventojams. Kai vakarop įkaitusiu šaligatviu žingsniuoju namo, galvoje sukas viena mintis: šaltibarščiai. Didelis dubuo. Šaltas dubuo. Kaip namie pas mamą. Su šviežiomis virtomis bulvėmis arba ir be jų, nes kiaušiniai išverda greičiau :)

Žinau, kad kiekvienas skaitytojas turi tą šaltibarščių receptą, kurį laiko pačiu pačiausiu. Turime ir mes. Tiesa, mama juos ruošia vienaip, aš – truputėlį kitaip. Ji visuomet – taip pat, kaip ir močiutė, oi, senas tai receptas – naudoja virintą atvėsintą vandenį, į kurį supila kefyrą, įdeda kelis gausius  šaukštus grietinės ir likusias daržoves. Man visuomet reikia kiaušinių, daug svogūnų laiškų ir marinuotų burokėlių (arba bent šlakelio acto), o štai krapų visai nepasigesčiau :)

Tikslaus recepto šįkart nebus – įprastai šaltibarščiai mūsų namuose ruošiami iš akies, atsižvelgiant į tai, kiek gi tų valgytojų nutūps stalą.

Gardžių šaltibarščių, stebuklingos likusios vasaros :)

~ šaltibarščiai ~

šviežios bulvės.

saltibarsciai

virintas vanduo, kefyras, burokėliai, svogūnų laiškai.

saltibarsciai

agurkai.

krapai, žiupsnis druskos ir keli dosnūs šaukštai grietinės.

saltibarsciaisaltibarsciai 

saviškiai už stalo. ir melodingai į lėkščių kraštelius skambantys šaukštai.

saltibarsciai

Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 2
    Kristina

    kaip pasiilgau saltibarsciu!!! Vasara kai augom, daugiau nieko kito ir nevalgydavom :) taip taip kausiniai butinai turi but, o kaip be ju, skonis visai ne tas ir svogunu laisku taip pat daug reikia! :) O man krapai patinka, ju kvapas man visada vsara primena :) Mama dar spirgiuku ant bulviu uzbastytadvo, tikra puota, reiks kada pasidaryti butinai :D Vaziuoju pas draugu sestadieni, o ten salia yra lietuviu parduotuve, reiks uzbegt marinuotu burokeliu ir kefyro isigyti :D Nutraukos, kaip visada, fantastiskos! :) Ir tau taip pat geros likusios vasaros!

  2. 4
    marrti

    Vasarą leidžiu už Atlanto ir nei karto nepasiilgau namų, bet tos Tavo nuotraukos, šaltibarščiai ir nostalgija Tam skoniui… Va dabar jau imu ilgėtis namų :)

  3. 5
    Vilma

    Gėris tie šaltibarščiai… Pas mus virtuvėje karaliauju aš, bet yra keli patiekalai kuriuos visada ruošia tik vyras – šaltibarščiai vienas jų. Turi jis savo receptą, kuris mums, be abejo, tobulas. Kiaušinis, bulvės ir krapai – būtini. Svogūnų gali ir nebūti… :)
    O tavo foto receptas puikus!

  4. 6
    Ziu

    Aš šiandien norejau ko nors šalto ir lengvo, bet net į galvą neatėjo šaltibarščiai. Ačiū už priminimą, šiemet dar nė sykio nevalgiau! Reikia paskubėti, kol orai neatšalo.
    Bet, aha, turbūt kiekvienas šiek tiek kitaip juos daro, mano eiga visai kitokia.

  5. 7
    aguona

    Gailiuosi, kad peržiūrėjau šį apetitišką įrašą, nes esu labai toli nuo bet kokios šalies, kur kefyras, švieži krapai ir pan.gėriau yra available :D

  6. 10
    Jurgita

    Visada valgydama šaltibarščius taip džiaugiuosi, kad yra šis nuostabus lietuviškas patiekalas. Rodos, toks neatsibostantis. Labai gerai pamenu, gal prieš kokius 7 ar 8 metus, dalyvavau jaunimo oragnizacijos surengtame seminare Olandijoje, lietuvių grupė gaminome užsieniečiams nacionalinį patiekalą. Kadangi buvo baisiai karšta vasara, nusprendėme gaminti šaltibarščius. Būtumėte matę užsieniečių veidus, kai į pieną pjaustėme agurkus ir dėjome burokėlius :) Nieko, suvalgė ir kai kurie sakė, kad neįtikėtinai skanu. Anglijoje atradau savo šaltibarščių receptą – natūralus jogurtas ir pienas, na ir visa kita, žinoma :) nugi skanu :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *