pavlova su pistacijomis

Burnoje tirpstantis, trapiais krašteliais ir minkštu viduriuku morenginis, riešutinis debesėlis. Skaniausia jį valgyt šaukšteliu – kabinti tiesiai iš desertinės lėkštės. Kiek vėluoju ją paskelbt: braškių sezonas baigės senokai, o ir pati Pavlova suvalgyta jau kadaise, bet visgi. Puošk ją tokiom uogom, kokių tik turi. Ar net ne uogom – lengvai patroškintomis persikų ar abrikosų skiltelėmis, šviežutėle vyšnių uogiene, avietėmis, o gal keptais rojaus obuoliukais?

Saldi lyg pati vasara.

pavlova

~ pavlova su pistacijomis ~

4 baltymai

200 g cukraus

1/2 šaukšto vanilinio cukraus ar keli lašeliai vanilės esencijos

šaukštelis bulvių krakmolo

šaukštelis baltojo vyno acto

75 g gliaudytų pistacijų

truputis aliejaus

250 ml plakamosios grietinėlės

1-2 šaukštai cukraus

vanilinio cukraus arba vanilės esencijos

sezoninių uogų: braškių, mėlynių, serbentų

Bulvių krakmolą ir actą sumaišyk.

Kiaušinių baltymus sudėk į dubenį ir plak, kol ims tirštėti. Suberk vanilinį cukrų ir 2 šaukštus cukraus. Plak dar kelias minutes ir vėl suberk 2 šaukštus cukraus. Kartok, kol cukrus baigsis. Gerai išplakti baltymai bus standūs, blizgūs ir, pavertus dubenį, neims bėgti. Įplak krakmolo ir acto mišinį, atsargiai įmaišyk stambokai smulkintas pistacijas.

pavlova

Kepimo skardą išklok kepimo popieriumi arba folija ir sutepk lašeliu aliejaus.

Sukrėsk baltymų masę ir šaukštu atsainiai išlygink į netaisyklingos formos maždaug 20 cm skersmens apskritimą.

Pašauk į 180 laipsnių orkaitę 10 minučių, tuomet karštį sumažink iki 140 laipsnių ir kepk dar apie 40-45 minutes arba tol, kol baltymai sustandės, vos vos pagels, o morengo krašteliai bus traškūs (kuo ploniau paskleisi morengą, tuo trumpiau reiks kepti – stebėk!).

Orkaitę išjunk, praverk dureles ir palik Pavlovą atvėsti. Tuomet ištrauk ir atsargiai nulupk kepimo popierių.

Grietinėlę išplak su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki standumo.

Paskirstyk ant Pavlovos ir papuošk uogomis.

Vieno tokio saldaus įspūdžio pakaks penkiems skanautojams.

P.S. Ruošdama pavlovą, padariau dvi klaidas. 1-oji: baltymus ant folijos paskleidžiau pernelyg plačiai ir plonoku sluoksniu, o kepdama Pavlova dar labiau ištįso į šonus ir pavyko ne tokia aukšta, kokios būčiau norėjusi. 2-oji klaida – nevykęs transportavimas :) Į svečius ją nusivežiau sulamdytą ir aplūžusiais krašteliais. Skoniui tai įtakos neturėjo, visgi estetikai koją pakišo (gerai tik, kad dar buvo per akis braaaškių :)

Skanaus!

Šaltinis: BBC Good Food magazine.

pavlova

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    aure, tokia aš ir žinanti :) bet mėginčiau taip: galima su sirupe virtom slyvom, kaip kad dariau kepdama paskutinį pyragą – labai skanios tos slyvos, plius sirupas… turėtų dailiai atrodyt :) tik gal per saldu gali būt, nes pati pavlova labai saldi. pusiausvyrai puoščiau žalių slyvų skiltelėmis – jos ne tokios saldžios įprastai būna :) o grietinėlę naudočiau vos saldžią arba rinkčiausi gerai išplaktą grietinę su trupučiu cukraus: ja aptepčiau pavlovą, apšlakstyčiau sirupu, apdėliočiau slyvomis. tik viską reik daryt prieš pat vaišinant!
    o persikus galima būtų karamelizuot. suberk 2 šaukštus cukraus į puodą storu dugnu ir ant vidutinės ugnies pakaitink, kol ištirps ir ims virsti į karamelę. 2-3 persikus perpjauk per pusę, o gautą pusę dar per pusę:), nupjautąja dalimi sudėk į karamelę, užberk dar 1 šaukštu cukraus ir patroškink kelias minutes. kai matysi, kad cukrus ištirpęs, įdėk 15 g sviesto ir toliau troškink, kol padažas sutirštės ir pavirs sirupu – ilgai netruks, svarbu nedidink ugnies, stebėk, kad neimtų svilti – tuomet ugnį sumažink. viskas :) persikus galima ir dar mažesniais gabalėliais supjaustyt, tik jie gali labai sukrist į košelę..

    galiausiai, naudok šviežius vaisius ant šviežiai grietinėle puoštos pavlovos, pabarstyk kokiom pistacijom – bus ir dailu, ir skanu, ir paprasta :)

    skanaus, smagaus gimtadienio :)

  2. 3
    aure

    Norejau paklausti patarimo:)kepsiu draugei su gimtadieniu ir dabar neturiu kur gauti jokiu uogu(bruknes man kazkaip netinka) ,gal pasiulytum. alternatyva-minejai persikus,kaip juos paruost?gal tiktu ir slyvos,kaip paruostos naujam recepte-ju ir persiku i walias turiu:)
    Noriu,kad but super skanu, todel ir paprasiau zinanciojo zodzio:)
    Aciu:)

  3. 6
    Jurgita

    Eton Mess niekad nedariau, tiesą sakant… Užtat trifle kaip mėgstu! Skanūs labai jie čia, tokie vasariški, uogiški, dar ir pyrago turintys, lemon curd ar grietinėlės – praktiškai subalansuoti man :))

  4. 8
    Kristina

    Braskiu visur dar pilna, toki skanumyna dar spetumem pasigamint :) Mes tai daznai pasidarom Eton Mess, irgi labai skanu :) Lengvesnis gaminimo budas :) Noreciau dabar gabalelio tavo saldumyno prie skanios ir kvepiancios kavos puodelio :D

  5. 9
    aure

    pavyko puikiai. dar karta aciu, tikrai, jei ne sis blogas – desertu nebucau turbut pradejus gaminti:D

  6. 11
    aure

    pasakiskos nuotraukos !
    o as prisirinkau daugybe melyniu ,nes simet Lietuvoje tikrai- tik netingek iki misko nuvaziuoti – melyniu juuura:)
    bet turiu klausima, jei iskepsiu ,o patieksiu uz kokiu 4h, tai gal grietinele suplakti pries pati patiekima? ar jei saltai issilaikytu ir taip? :)
    aciu;p

  7. 13
    Migle

    žinai, aš irgi galvojau, jog braškių sezonas pasibaigė, bet apsidairiusi keliuose turgeliuose supratau, jog visgi dar ne :) jų dar galima nusipirkti už labai protingą kainą :)
    o pavlova atrodo fantastiškai! Tai vienas iš puikiausių būtų sunaudoti vis atliekamus kiaušinių baltymus :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *