airiškai: troškinys ir duona

Londone, visai netoli Shepherds Bush stoties, pakilęs eskalatoriaus laipteliais iš požemio aukštyn į saulę, pasukęs į dešinę už kampo ir kirtęs parkelį, gali rasti pub’ą. Nemažą, bet jaukų, šurmuliuojantį ir šiokią dieną, ir sekmadienio pavakare. Besididžiuojantį savo airiška kilme, pačia tikriausia airiška jautiena troškiniuose, airišku Guinness alumi bačkose ir bokaluose, airiška nuotaika ir kišenei draugiškomis kainomis.

Kai kuriais vakarais mane gali rasti ten. Tauškiančią niekus su J. ir A., kvatojančią iš širdies ir mylinčią gyvenimą.

Ten užsukus, verta paragaut dviejų dalykų: visai ne airiško, bet kreminio, klaikiai vykusio ir gausiai sūrinio risotto su moliūgais, pastarnokais ir kepintais kedro riešutėliais, ir airiško troškinio. Sotaus, kvapnaus, tiršto, patiekiamo su orkaitėje keptomis, perpus perpjautomis bulvytėmis ir sodos duonos gabalėliu – taip puikiai paruošto, kad mėsos gabalėliai subyra pakabinti šakute. Kapodama savo rizotą, vis nuklysdavau į A. dubenį: tikra tiesa, kad skaniausi gabalėliai visad slepias svetimoj lėkštėj!

Visai toks troškinys pavyko ir man – toks visas vyriškas ir pilvukus užpildantis. Ir duona! Kiek traški nuo avižinių dribsnių, tvirta plutele ir minkštu viduriuku, puikiai sudažančiu padažo likučius…

Airiskas troskinys ir soda breadAiriskas troskinys ir soda bread

~ airiškas troškinys ~

500 g jautienos*

3 nedidelės morkos

2 nedideli svogūnai

2 saliero stiebeliai

4 vidutinio dydžio bulvės

70 g perlinių kruopų

600 ml daržovių** sultinio

laurų lapelis

3 šalavijų lapeliai

šviežių čiobrelių šakelė

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Mėsą supjaustyk stambokais gabalėliais. Sudėk į troškintuvą storu dugnu ir apkepk retsykiais pamaišydamas ant vidutinės ugnies – aliejaus nereikia, mėsa išskirs pakankamai sulčių. Mėsą išimk, sultis palik.

Į troškintuvą sudėk smulkiai pjaustytus svogūnus, morkas ir saliero stiebelius; kepk, kol svogūnai suminkštės. Daržoves išimk.

Perlines kruopas perplauk po tekančiu vandeniu.

Į troškintuvą sudėk mėsą, ant jos suberk kruopas, sudėk svogūnų, morkų, salierų mišinį ir nesmulkiai supjaustytas bulves.

Įdėk laurų lapelį, šalavijus, čiobrelių šakelę, pagardink pipirais, užpilk sultiniu, ir pašauk į 160 laipsnių orkaitę 1,5 valandos.

Troškinį patiek karštą, su gabalėliu sodos duonos.

N.B. Jei bulvių negana :), labai skanu nedidukes šviežias, neskustas bulves perpjaut perpus, įtrinti česnako skiltele, patepti aliejumi arba sviestu iš abiejų pusių, pabarstyti druska ir, iškepus orkaitėje, po kelias skilteles uždėti ant į lėkštes išpilstyto troškinio.

* Jei tik turi galimybę, išmėgink ėrieną – troškinys įgaus visiškai kitą skonį ir aromatą.

** Sultinį gali naudoti ir jautienos, veršienos arba vištienos.

airiskas-troskinys-irish-stew-91

~ sodos duona (soda bread) ~

250 ml įprastų kvietinių miltų

250 ml rupių miltų (viso grūdo)

125 ml avižinių dribsnių

3/4 šaukštelio druskos

1 1/2 šaukštelio maistinės sodos

60 g nesūdyto šalto sviesto

300 ml jogurto

Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišyk giliame dubenyje.

Sudėk kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius.

Supilk jogurtą, išmaišyk mediniu šaukštu ir greitai užminkyk tešlą. Ją išversk ant miltais pabarstyto stalo, suformuok 6 bandeles arba vieną didelį kepalą, sudėk ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjauk pliuso ženklą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.

Jei kepsi bandeles, stebėk kepimo laiką – joms prireiks apytikriai 20-25 minučių.

N.B. Duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.

Skanaus!

 Airiskas troskinys ir soda breadAiriskas troskinys ir soda bread

Recipe in English

~ irish stew ~
500 g beef, cut into cubes
3 small carrots
2 onions
2 celery sticks
4 medium potatoes
70 g pearl barley
600 ml beef/chicken/vegetable stock
3 sage leaves
1 laurel leaf
sprig of fresh thyme
freshly ground black pepper
Preheat the oven to 160C.
In a casserole brown the meat - you don't have to add any cooking fat to the pan. Peel and chop onions, carrots and celery. Remove
the meat leaving the fat, add the vegetables and cook for about 5 minutes, stirring, then remove to a plate for the moment. Wash
the pearl barley under running tap water.
Then layer the casserole with the browned meat, pearl barley, vegetables, peeled and chopped potatoes, finishing with sage, laurel
and thyme sprig. Season generously with pepper and pour over the stock.
Put the lid on the casserole and put it in the oven for 1 1/2 hours.
Serve with soda bread (click on a link below to see the recipe).

Šaltiniai: Nigella Lawson. How to eat, 399 p. ir Melangery

Anksčiau:

Jautiena aluje belgiškai

Sodos duona su morkomis ir graikiniais riešutais

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 2
    Martynas

    Jurgita, receptų mainų srityje esu visiškas naujokas – sąlygų nekelsiu:) jeigu kažkas iš mano pusės domina – sakyk :)

    Dėl receptų, tu nepatikėsi kiek daug tinka – sicilietiškas pesto, kaimiškos graikiškos salotos be duonos, airiškas troškinys be duonos – ir čia tik tai ką dabar prisiminiau (kiek daug ten kitų yra). Mūsų taisyklės yra labai paprastos – be cukraus, be miltų, be riebių pieno produktų ir be riebios mėsos:) Tai va, gal kažką gaminsi ir pritaikysi, gal kažkurį jau turimą receptą norėsi pasidalinti. Tikiu, kad tavo receptai nudžiugintų Lieknųjų Gurmanų bendruomenę.

  2. 3
    Jurgita

    Kristina, paprasta visiškai :) O tavo bandelės labai skaniai skamba, och..
    Pubas O’Neills, manau, ne vienas Londone yra :) Man tikrai tas rizotas labai geras, mano maistas tiesiog :) Jų meniu anksčiau klaikiai prastas buvo, pavandenijusį pyragą obuolių ir atseit šiltas salotas iki šiol pamenu :) Dabar gal valdžia pasikeitė, kitas reikalas, kai ne tik alaus gali rast ;)

  3. 5
    Jurgita

    Asta, sveikink sveikink savo šventąjį :) (beje, labai gražus vardas man)
    Apie australišką soda bread nežinojau – ačiū, pasidomėsiu :)

    Martynai, į ką mainysim receptus? :)
    Apsižvalgiau, pasiskaičiau jūsų puslapį ir mhm, net nežinau, kas tiktų iš mano gaminamų patiekalų, nusižengiu ne vienai taisyklei :)

  4. 6
    Jurgita

    Indre, a jo, vyrai tokius dalykus mėgsta :) Man kiek per sunkus tai maistas, išgraibau mėsą ir kruopų truputį, bulvės jau Jam lieka. O va duonos neatsisakau :)
    Mes kiaulienos (grynos mėsos, kepsnių) visai nevalgom… Nebepamenu, kada paskutinįsyk ką nors su ja gaminau…

    citrina ir bulve, ūkiškas, aha :) Aš sodos nejaučiu niekada savo keptuos gaminiuos, vyras jautresnis, kartais pabumba :) Gal ir tu tokia, mėgink perpus su kepimo milteliais sodą maišyti arba jogurte gerai nugesint.

  5. 8
    Kristina

    Oi kaip suintrigavai mane su ta duona, taip paprasta pagaminti ir be mieliu! Kepsiu butinai, sestadieni balius, bus proga iskepti svieziu bandeliu, pertepti tepamu suriu ir pagardinti chorizo desryte hmm…. Aciu labai uz receptuka :) O kaip tas pub’as vadinasi? Butinai reiks apsilankyti ir to rizotto paragauti :)

  6. 9
    Ineta

    Gal vyras ir nešiotų mane ant rankų jei tokį troškinį pagaminčiau(kaip Indrė sakė) :D Bet aš tai tikrai jį nešiočiau ant rankų jei jis MAN tokį troškinį pagamintų:D
    Atrodo super, jaučiu greitu metu reiks kažką panašaus daryt;)

  7. 10
    Martynas

    Jurgita, puikus troškinys. Skaitinėju tavo receptus – žaviuosi maisto gaminimo supratimu ir estetiniu patiekalo vaizdavimu. Gal norėtum kai kuriais receptais pasidalinti su Lieknaisiais Gurmanais?

  8. 11
    Asta

    Ačiū už priminimą apie Šv. Patriko dieną! Turiu gi vieną tokį šventą :)
    Australijoje tokia duona vadinama “damper bread“. Mano australiškame sąraše ji irgi yra :)

  9. 12
    citrina ir bulve

    Aha, toks sotutis, ūkiškas patiekalas ;) Sodos duoną esu mėginus kept, bet man labai jautėsi soda ir nepatiko… Gal receptas koks nevykęs buvo, dabar jau nepamenu. Gal reikės kada pamėginti reabilituoti :)

  10. 13
    Indrė

    Galiu užgarantuoti, kad vyrai už šį troškinį nešios ant rankų. O ir aš pati su jautiena mielai dažniau daryčiau, nes man ji skanesnė nei kiauliena. Ypač kai turiu atliekamo laiko gerai ištroškinti iki byrėjimo konsistensijos. Mmm pasaka.
    O duonelės su soda dar neteko kept – gal kai bus laiko išmėginsiu :)

  11. 14
    Asta

    Nepatikėsi, kas jau pas mane surinkta, tik dar nepapublikuota? Aišku, kad „soda bread“ :) Man ji irgi labai patiko! O prie tavo troškinio būtų mmm… :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *