acquacotta

Pomidorų ir duonos sriuba acquacotta, arba išvirtas vanduo, kilusi iš Toskanos. Tai varguolių maistas – vienas iš cucina povera pavyzdžių. Pagrindiniai sriubos ingredientai tebuvo trys: sužiedėjusi duona, vanduo ir svogūnai. Ir tik vėliau, bėgant metams, sriuba buvo papildyta pomidorais, salierais ir kiaušiniais.

Sultinio šiai sriubai papildomai naudoti nereikia – jo pasigaminsite patys pakepinę alyvuogių aliejuje, o vėliau išvirę odori – itališką kvapų puokštę, kurią paprastai sudaro morkos, salierai, česnakai, svogūnai, bazilikai ir petražolės. O jei dar įmesite čiobrelio šakelę ir lauro lapelį, sriuba kvepės dar gardžiau.

Tai sotus, karštas ir naminis maistas. Aitrioji paprika sušildo, duona ir kiaušiniai suteikia sotumo, o odori pripildo namus tiršto, sodraus ir labai jaukaus kvapo. Tai sriuba, tinkanti ir lietuviškai žiemai.

Acquacotta

~ acquacotta ~

keturiems valgytojams:

1 didelis svogūnas

3 česnako skiltelės

3 saliero stiebeliai

1 morka

1 maža aitrioji paprika

400 g konservuotų pomidorų savo sultyse

1,5 l karšto vandens

lauro lapelis

šviežių čiobrelių šakelė

po šaukštelį džiovintų bazilikų ir petražolių

žiupsnis druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

alyvuogių aliejaus

4 mažos bandelės

4 kiaušiniai

parmezano ar kito mėgstamo sūrio

Įkaitink orkaitę iki 170 laipsnių.

Svogūną supjaustyk plonais griežinėliais, česnaką – skiltelėmis. Puode storu dugnu įkaitink kelis šaukštus aliejaus, sudėk svogūną, česnaką ir pakepink 5 minutes ant vidutinės ugnies, kol truputį suminkštės.

Sudėk nedideliais gabalėliais supjaustytus saliero stiebelius, morką, aitriąją papriką ir, maišydamas šaukštu, pakepink dar 10 minučių. Supilk konservuotus pomidorus (jei jie nesmulkinti, sutraiškyk šakute), karštą vandenį, gerai pasūdyk, pabarstyk pipirais, sudėk lauro lapelį, čiobrelio šakelę su lapeliais, džiovintus bazilikus bei petražoles. Išmaišyk, puodą uždenk ir pašauk į orkaitę maždaug 2 valandoms.

Sriubai baigiant troškintis, riekelėmis supjaustyk bandeles, paskrudink keptuvėje įlašinęs kelis lašus aliejaus ir įtrink jas česnako skiltele.

Italai sriubą baigia ruošti taip: į lėkštes prilaužo skrudintos duonos, ją užpila dar karšta sriuba, įmuša po kiaušinį ir pašauna į krosnį, kad kiaušinis iškeptų. Mėgink ir tu, jei turi karščiui atsparių gilių lėkščių ar dubenėlių. Arba daryk taip, kaip aš: kiaušinius įmušk į keptuvę, pasūdyk, pabarstyk pipirais ir iškepk. Į lėkštes įdėk skrudintos česnakinės duonos gabalėlių, užpilk karšta sriuba, uždėk po keptą kiaušinį. Ir pabarstyk smulkiai tarkuotu sūriu :)

Valgyk labai karštą!

Buon appetito!

acquacotta
Recipe in English
~ acquacotta ~
1 large onion
3 garlic cloves
3 sticks of celery
1 carrot
1 small chilli pepper
400 g of canned peeled tomatoes
1,5 l hot water
bay leaf
a sprig of fresh thyme
1 teaspoon dried basil and parsley, each
salt
freshly ground black pepper
olive oil
4 slices of stale bread
4 eggs
Parmesan

Preheat the oven to 170 C.
Peel the onions, garlic and carrot, wash the celery, chilli and dice all the vegetables. Mash roughly the peeled tomatoes with a fork.
Heat the oil in a large iron pot and gently sauté the onion and garlic for 5 minutes until softened. Stir in the celery, carrot,
chilli and sauté for 10 more minutes. Add the tomatoes, hot water, bay leaf, thyme, basil, parsley and season well with salt and pepper.
Stir well, close the lid and cook in the oven for about 2 hours.
When the soup is almost ready toast the bread slices, rub them with a clove of garlic and tear them into pieces with your hands,
distributing the bread at the bottom of 4 soup bowls.
Heat some oil in a large frying pan. Shell the eggs, season them with salt and pepper and fry for 1 - 1½ minutes or until the egg
white has solidified and set.
Pour the soup into the soup bowls over the bread slices, put an egg in the center of each bowl and top with grated Parmesan.
Serve hot.

Buon appetito!

Šaltinis: Lindsey Bareham. A Celebration of soup, p. 245

Anksčiau: Itališka daržovių sriuba su virtinukais/Minestrone veloce con tortellini

Pasidalinkite:

9 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Sima, būt prastai, jei nuo kiekvienos nuotraukos prisivalgytum – pro duris netilptum :)) Įsivaizduok foodgawker’į tik… :))

    oognaeast, drąsiai pasakyta, bet ačiū, miela žinot :)

  2. 3
    Sima

    Nuotraukos tiesiog užburia – valgau akimis, gaila, kad nesotėju, tik vis labiau ir labiau norisi didžiolio šaukšto šios sriubos :) Mmm…

  3. 4
    Jurgita

    Ačiū visoms, nepelnytai čia visai, mano galva, bet vis viena – ačiū..

    Odeta, ką tik sukirtau kelias lėkštes salotų :) O sriuba soti, pietums užteko vienos lėkštės per akis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *