kūčiukai. nes grįžti yra gera

Vakarinis skrydis namo turi žavesio. Prigesusios salono šviesos lėktuvui kylant ir leidžiantis, mieguisti keleiviai ir tylus juokas už nugaros. Po kojomis – debesys ir pusė Europos. Mes pakeliui namo ir viskas jau yra gerai, nes kitaip tiesiog negali būti. Plojimais palydimas lengvas lėktuvo ratų čiuožtelėjimas žeme; naktinį Vilnių apgaubusios šviesos, namuose karštą arbatą gurkšnoja namiškiai, nematai – prisimeni – bažnyčių smailes, nukreiptas į dangų, siauras grįstas gatveles, apraizgiusias miestą, eglutę prie katedros; laiptelių skaičių iki namų durų ir, jas pravėrus, pasitinkančias primirštas spalvas ir kvapus.

Nė su kuo nesupainiojamas grįžimo jausmas.

Ar gyventum už kelių ar keliolikos tūkstančių kilometrų, ar viso labo kitame Lietuvos gale, ar, galbūt, vos už kelių gatvelių, tačiau grįžti Kūčioms yra tiesiog stebuklinga. Susėsti ratu aplink stalą, sukalbėti maldą, laužti kalėdaitį žvelgiant į akis, ir tas glaudus šeimos ratas – it visada apvalus Kalėdų vainikas – sujungia artimuosius ir prabėgusias dienas, pripildo namus šilumos ir jaukumo, šypsenų, ramybės ir meilės.

Visa tai ir yra brangiausias turtas.

Gražių švenčių, mielieji!

~ kūčiukai ~

2 nedidelės kepimo skardos

150 ml šilto vandens

3,5 g sausų mielių (pusė pakelio)

6 šaukštai cukraus

250 g miltų

1 šaukštas aliejaus

70 g aguonų

Į puodelį su šiltu vandeniu suberk mieles ir šaukštą cukraus, išmaišyk ir palik šiltoje vietoje 5 minutes, kol ims lengvai putoti.

Miltus įsijok į gilesnį dubenį, sumaišyk su 15 g aguonų, supilk mielių mišinį, aliejų, suberk 4 šaukštus cukraus ir užminkyk tešlą. Dubenį pridenk drobele ir palik šiltai, kad tešla pakiltų.

Pakilusią tešlą minkyk ant miltais pabarstyto stalo, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų. Jei tešla atrodytų per minkšta, įsijok šiek tiek miltų.

Tradicinis kūčiukų paruošimo būdas.kuciukai

Pakilusią ir išminkytą tešlą padalink pusiau. Iš vienos tešlos dalies rankomis suformuok piršto storio volelius, supjaustyk nedideliais gabalėliais ir sudėk į miltais pabarstytą kepimo skardą.

Iki 180 C įkaitintoje orkaitėje kepk 10-15 minučių pavartydamas mediniu šaukštu, kol dailiai pagels.

Kūčiukai, pagardinti saldžiu aguonų įdaru.

Likusias aguonas nuplikyk karštu vandeniu, nukošk nuspausdamas ranka, kad kuo daugiau vandens pasišalintų, ir dubenėlyje sumaišyk su likusiu šaukštu cukraus.

Kitą tešlos dalį plonai iškočiok ant miltais pabarstyto stalo, šaukšteliu sudėk siaurą eilutę aguonų, suvyniok volelį, nupjauk tešlos likutį. Supjaustyk nedideliais gabalėliais ir sudėk į miltais pabarstytą kepimo skardą.

Iki 180 C įkaitintoje orkaitėje kepk 10-15 minučių pavartydamas mediniu šaukštu, kol dailiai pagels.

 N.B. Jei mėgsti traškesnius kūčiukus, išjungęs orkaitę dar padžiovink juos kelias minutes.

Ingredientų kiekį paprasta dvigubinti, tad nesunkiai iškepsi kūčiukų ir didesnei šeimynai.

Kūčiukai atrodo kiek per šviesūs – kalta orkaitė, deginanti kepinių apačią ir pakankamai nenurusvinanti jų viršaus.

Šviesių ir ramių Kūčių!

Paruošta specialiai „oC“.

Pasidalinkite:

8 Comments

Add Yours
  1. 2
    Toli

    Apsiasarojau perskaicius apie grizima namo per Kucias. Kiekviena karta isgyvenu ta pati, kai i griztu i siltus, jaukius namus, kur manes laukia issiilge namiskiai.

  2. 6
    Kristina

    Ačiū uz palinkėjimus, ir aš buvai Lietuvoj per Klaėdas, tik gaila, kad sniego neuvo :) Bet vistiek buvo smagu namie :) Tikiuosi smagiai sutikai šventes, o kūčiukai atrodo fantastiškai :) Pilni aguonų, hmmm skanu :) Linksmų ir laimingų tau Naujųjų Metų!

  3. 8
    Jurgita

    Kaip gražu, kokios nuostabios vertybės…Laimė glūdi tokiuose nepaprastai paprastuose mažuose dalykuose.
    Man, pirmieji metai, kai Kūčias praleisiu toli nuo namų, bet žinau, kad ten yra žmonės, kurie myli, laukia ir visada bus.
    Mano orkaitėje, vat kaip tik dabar, irgi kepa kūčiukai, bet įdarytų aguonomis neteko nei ragaut, nei pačiai gamint, gal kokį vakarą šiaip iškepsiu, juk šventės gali būt bet kada :)
    Gražių švenčių ir Tau, Jurgita. Sveikatos ir įkvėpimo :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *