citrininis kremas

Jis saulėtai geltonas ir saldžiarūgštis. Jo norisi šaukštelio, po to – pusės indelio. Jis nepakartojamas su šviežiomis bandelėmis arba kaip pyragaičių įdaras. Jo visuomet rasi parduotuvėse, tačiau – nepatikėsi – kaip paprasta jį pasigaminti namie!

Citrininis kremas arba lemon curd – neabejotinai vienas skaniausių atradimų Londone. Ir, ko gero, vienas tų dalykų, kuriais norisi lepintis-lepintis-lepintis. Vasarą – su vaniliniais ledais, rudeniop – užgeriant karšta arbata. O žiemą… Žiemą tiesiog kabinti iš indelio šiltoje virtuvėje susirangius ant palangės.

Supiltas į dailius stiklainėlius, citrininis kremas gali būti šauni dovana žmogui, mėgstančiam pagamink-man-pats staigmenas. Tik nepamiršk pridėti šaukštelio: esu tikra, kad baltą Kalėdų rytą niekas neatsispirs pagundai paragauti saulės stiklainėlyje čia ir dabar.

Ir tikrai. Iki žiemos švenčių dar pusė rudens ir dalelė žiemos, tačiau aš jau po truputį pradedu dalintis skaniomis ir naminėmis dovanų idėjomis. Būsiu laiminga, jei bent viena jų atneš šilto ir kvapnaus džiaugsmo ir jūsų namams :)

Citrininis kremas. Lemon curd~ citrininis kremas ~

2 didesnės citrinos

3/4 stiklinės cukraus

65 g sviesto

2 kiaušiniai

Citrinas nuplauk karštu vandeniu, o jų žievelę kruopščiai nutrink kempinėle.

Nutarkuok žievelę ir išspausk sultis. Jas supilk į nedidelį puodą, suberk tarkuotą žievelę ir cukrų, supilk išplaktus kiaušinius, sudėk kubeliais supjaustytą sviestą.

Citrininis kremas gaminamas dviem būdais:

1. Užverdamas didesnis puodas vandens, sumažinama ugnis, ant puodo statomas mažesnis puodas su citrinos sultimis ir kitais ingredientais; maišoma, kol cukrus ir sviestas ištirpsta, tuomet – kol kremas sutirštėja. Paprastai tai užtrunka apie 20 min.

2. Antruoju būdu puodas su skysčiu statomas tiesiog ant vidutinės ugnies, ištirpinamas sviestas ir cukrus, tuomet kaitinama nuolat maišant, kol kremas sutirštėja. Procesas užtrunka taip pat apie 20 min.Citrininis kremas. Lemon curd

Abu būdai išmėginti ir vykę, svarbu atminti pagrindinę taisyklę: skysčio jokiais būdais negalima užvirti, antraip kremas sušoks į gabaliukus.

Ar kremas tinkamo tirštumo, lengvai nustatysi mediniu šaukštu: maišoma citrininė masė turėtų padengti šaukšto nugarėlę ir nebenubėgti.

Citrininį kremą, kol jis dar šiltas, sudėk į stiklinius indelius, užsuk ir laikyk šaldytuve. Suvartok per 2 savaites.

Man labai skanu jį valgyti su blynais, tepti ant šviežio batono riekės arba savaitgalio pusryčiams išsikepti angliškų bandelių scones.

N.B. Iš nurodyto kiekio produktų išvirsi apie 400 ml kremo.

Skanaus!

Recipe in English

~ lemon curd ~

grated zest and juice of 2 lemons
2 medium eggs, beaten
65 g butter, cut into small pieces
¾ cup sugar

Put all the ingredients into a medium bowl set over a pan of simmering water. Stir the mixture until the sugar and butter have
dissolved. Continue to heat gently, stirring frequently, for about 20 minutes until thick enough to coat the back of the spoon.
Do not allow to boil or it will curdle.
Immediately pour lemon curd into a sterilised jars, then chill, covered. Store in the fridge and use within 2 weeks.

Enjoy!

Šaltinis: Good Hosekeeping Cookery Book. p. 542.

Pasidalinkite:

32 Comments

Add Yours
  1. 4
    Ieva

    Katik pagaminau,lauksiu,kol atšals šaldytuve. Laabai skanu. Tikiuosi,sutirštės, nes toks ne itin tirštas gavosi :) labai noriu su blyneliais išbandyt.

  2. 5
    Jurgita

    Skarota, tikrai, su blyneliais labai labai turėtų būt :)

    Indre, o pastovėjęs šaldytuve nė kiek nesutirštėjo?
    Faina, kad pavyko :) Reiks su kitais citrusais ir man išmėgint..

  3. 6
    Indre

    Ant viryklės puode kaip tik greipfrutų ir citrinos kremas, cukrų keičiau medumi. Gal neina pakabinti kaip drebučius, kad nekristų/nebėgtų nuo šaukštelio, bet gėris-skonis neišpasakytas… žievelės dėjau tai su tirščiais…

  4. 7
    Skarota

    Nerealiai skanus dalykas! Perskaičiau receptą ir iškart pasidariau :-) Pavyko puikiai! Dabar jau tirpsta burnoje si gardi saldziarugste mase…. Idealiai tiktu prie plonyciu crepes blyneliu.. Einu ju kept :-)

  5. 9
    Jurgita

    Ramune, tikrai tikrai galima! Dar nemėginau, bet receptus sklaidžiau – kada nors :) Gamyba iš esmės tokia pat, tik citrinas keiskit apelsinais :)

  6. 10
    Ramune

    prisidedu prie visų liaupsių – tikrai gėris:) ir kaip džiaugiuosi, kad nepatingėjau pabandyti, o jūs nepatingėjote pasidalinti receptu;) o man tokia mintis – kaži o jei su apelsinais panašiai pabandžius? ar gautųsi kas? gal teko bandyti?

  7. 11
    Jurgita

    aguona, tavo torčiukas nuodėmingai skaniai skamba – tikiuos rast progą (ar tiesiog susikurti saldumynų dieną) ir pasigamint šį tą panašaus :)
    fain, kad patiko.

  8. 12
    aguona

    ŽIAURIAI skanu, juokingai lengva ir gana greita. Nuostabus receptas. Rinkausi antrajį gamybos metodą – galvojau, tikrai pridegs, bet viskas pavyko sklandžiai. Be didelių pastangų širdžiai brangų žmogelį nustebinau plonų cinamoninių blynų, perteptų šiuo gėriu, torčiuku. Ačiū :)

  9. 13
    Jurgita

    Esta, turiu visokių daiktelių ir atsivežusi, ir sendaikčių turgeliuose ar labdaros krautuvėlėse radusi… Mėgstu gražius daiktus :)

  10. 16
    guoda

    Kadangi tas rugstesnis visvien greit dingo (vaikai mano citrinas ir vienas valgytu), tai dariau dar karteli, is minkstesniu citrinu, trbt labiau prinoke buvo sitos buvo ir gavosi tikrai toks saldziarugstis… patiko :) aciu :)

  11. 17
    Jurgita

    guoda, tikrai neturi, aš jį kabinu ir tiesiog iš stiklainio, be bandelės, toks saldžiarūgštis, bet maloniai. Gal citrinos smarkiai didelės buvo? Arba ypatingo rūgštumo :) Sunku pasakyt…

  12. 18
    guoda

    daba as ir galvoju, kadangi toki dalyka pirma karta ragauju… jis ir turi buti toks stipriai stipriai rugstus? Ar cia man tokia pikta citrina pasitaike? kazkaip net viska visur sutrauke baisiai… gal kad jokios skanios bandukes neturiu po ranka…tiksliau jokios aplamai neturiu… ciabatos raugas rugsta, ryt bandysiu su sviezia bulkyte ragaut…

  13. 20
    Šarūnė

    Ką tik išsiviriau šį kremą. Jis nuostabus, toks … aksominis. Sunku susilaikyti, nesuvalgius viso stiklainiuko. Greitai vėl virsiu. Labai labai ačiū už puikų receptuką.

  14. 22
    Mindaugas

    Nu tai kai geruma! heheheheeeeeeeeee
    Pamačiau, įtraukiau į Top sąrašą, savaitgalį gaminsiu ;) Eina sau, tai netryvoju, ooohhhoooooooooooooo! :)

    Tiek gražių emocijų sukėlė šis citrinų kremo receptas, o dar jo net negaminau, seniai taip nesijaučiau! :p

  15. 23
    Jurgita

    ramune, ačiū už komentarą :) Vadinas, svarsčiau reikiama linkme – mėginsiu kada nors.
    Tavo variantas skamba fantastiškai :)

  16. 24
    ramune

    labai skanus dalykas,esu naudojusi kaip krema torto pertepimui.—naudojau riebesni biskvita su melynemis,o kremui naudojau lemon curd issukta su grietineles suriu „philadelfia’ su trupuciu cukraus,kazkas nepaprasto

  17. 25
    Jurgita

    Asta, man jis rimtai neatsivalgomas :))

    Beje, pagalvojau, kad žiauriai skanu turėtų būti pertepti tortą šiuo kremu – jei kas mėginsit, papasakokit įspūdžius :)

    Kristina, sveik! Mūsuos orai bjursta, atrodo, šilta šilta, bet, žiūrėk, jau kažkur kažkaip šaltukas pagavo, sirguliavau ir aš aną savaitę.. O šitas citrininis dalykas, klausyk, visai netgi beveik vaistas, ką :)) (visi sutartinai linksi linksim :))

    Asta, Indre , ir Neringa – prisiruoškit. Nežinau, ar esat ragavusios parduotuvinio (Asta tikrai turėtų būti, nes užsieny jo nesudėtinga gauti, Lietuvoje matyti neteko), bet naminis yra dar skanesnis. Gal kad be papildomų (ne)maistinių dalelių :), todėl tikresnis. Kalbu už save: man – labai labai patinka. Ok, ir už vyrą – jam, keista, taip pat, nors jis visiškai anti-citrusinis :)

    Ineta, aš tiesiogiai priklausoma nuo saulės :) Bent jau konservuotos :))

    Maisto Diletante, o tu išmėgink. Pradžiai mėgink iš pusės mano normos (viską dalink iš dviejų), gausi apie 200 ml kremo, pats tas paragauti ir nuspręsti, ar patinka :)

  18. 29
    Asta

    Aš kaip Indrė vis neprisiruošiu jam. Nors jau buvau labai arti gaminimo, kai kaimynas atidavė citrinų perteklių nuo savo medžio, bet bet tačiau kažkur kitur citrinos susinaudojo. Reiks prisiruošti ir pagaliau išbraukti lemon curd iš to-do-list’o

  19. 31
    Kristina

    Labai gera idėja, smagi dovanėlė Kalėdoms :) Taip užsinorėjau dabar šaukštelio, o dar sirguliuoju, tai toks citrininis gėris būtų man į naudą :)

  20. 32
    Asta

    Oi, koks čia gėris! :) Labai mėgstu citrininį kremą. Ir pyragus, ir pyragėlius su juo… mmm! :)
    Ir kaip miela šį niūrų rudenį tavo įraše matyti tokią ryškią saulę! :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *