keptas kamamberas
Kai pirmąjį spalio savaitgalį drioksteli plius dvidešimt aštuoni už lango, mes renkamės jūrą. Ankstyvą rytą, užmiegotas akis, beveik pamirštą matomoj vietoj prie durų stovėjusį pikniko krepšį, autobusą ir tube, o tada – kelių valandų kelionę traukiniu nuo Londono žemyn, į pietus, dešiniau nuo Braitono. Link, sakoma, saulėčiausio miestelio visoje Didžiojoje Britanijoje.
Ar esate buvę Istburne?
Mums patiko. Mažesnis, jaukesnis ir tylesnis už Braitoną, rečiau keliautojų nugultais paplūdimiais, siauresnėmis gatvelėmis ir vos už valandos pėstute pasiekiamais stačiais skardžiais. Saulė leidžiasi už jų, it geltonas kamuoliukas pliumpteli į jūrą. Jei užteks drąsos pažvelgt žemyn nuo skardžių, išvysit turkio spalvos vandenį ir švyturį.
O kuo čia dėtas keptas kamamberas, paklausit? Ogi tuo, kad jis – to paties smagaus savaitgalio atradimas. Fantastika! Stipriai rekomenduoju mėgstantiems pelėsinius ir apskritai sūrius. Prieskonines žoleles galima rinktis kokias tik pageidaujate, kad ir čiobrelius, tačiau aš lieku ištikima rozmarinui – ak, ta mano nesibaigianti meilė jo skoniui ir aromatui.
Keptą sūrį kabinti patogiausia gabalėliu paties šviežiausio (prancūziško) batono. Kol dar šiltas, lengvai tąsus ir tirpstantis burnoje. Su taure vyno ir gera kompanija, ilgais pokalbiais ir juokais.
~ keptas camembert ~
dėžutė Camembert
nedidelė šakelė šviežio rozmarino
šlakelis kokybiško alyvuogių aliejaus
šviežiai maltų juodųjų pipirų žiupsnelis
Kamamberas paprastai parduodamas apvalioje dėžutėje su dangteliu – jį nuimk, o sūrį palik dėžutėje.
Ant sūrio išdėliok aštuonis ar dešimt rozmarino lapelių, paskanink pipirais ir pašlakstyk alyvuogių aliejumi.
Sūrį pašauk į 180 laipsnių orkaitę 10-15 minučių. Patiek tuojau pat su taure vyno ir šviežia šviesia duona. Man labai (labai labai!) skanu su prancūzišku batonu (baguette).
Skanaus!
~
Recipe in English
~ baked camembert ~
1 boxed camembert
Rosemary springs
Freshly ground black pepper
Extra virgin olive oil Unwrap the camembert and place it back in the box. Scatter rosemary springs on top, sprinkle with pepper and drizzle with olive oil. Bake for 10 -15 minutes. Serve immediately with fresh ciabatta or baguette.
Enjoy!
Oi geras tas keptas sūris, gundo! Turiu receptuką, tai manau greitu metu papostinsiu!
i love your blog, i have it in my rss reader and always like new things coming up from it.
Slapukė :) Lauksiu.
Cia mano vienas megstamiausiu valgiu pie vyno.. Bet as dar viena akcenta darau, neisduosiu, aprasysiu kada nors :P :))
Oi, Astule, baik tik, nes baigės ir čia tas gerumas, vienintelė paguoda, kad Golfas čia krantus skalauja, ne šiaip koks Megztinis :) Gal žiemą šiltesnę bent turėsim, nors sinoptikai nedžiugina, oi nedžiugina…
Kaip norėčiau plius dvidešimt aštuonių ir jūros… Ech, baltas pavydas :)
Oi, Egle, tikrai nežinau, kaip su besilaukiančiomis… Kaip organizmas reaguoja į pelėsinius sūrius, galima ar ne jums valgyti, nenoriu klaidinti, geriau pasidomėk, man tokie klausimai kol kas nekilo :)
Jei si suri pakepi, tai gal galima ir nestukem valgyti? :)
Jei si suri pakepi, tai gal ir nesciosiom galima tada valgyti …. ar ne? :)
Indre, susigūglinau receptą, dėkui :)
Kristina, ačiū :) Toks jis man dar skanesnis už, kaip čia pavadinus, šaltą. Toks neatsivalgomas :)
Esta, taip taip, apie chatney ir camembert romaną girdėjau :)
Pagūglinau ir Folkestone – noriu!
man taip pat patinka camamberas,jis puikiai tinka su spanguoliu chutney :) Istburno dar nepalankeme,bet si savitgali taip pat pasirinkome jura,tik kitoj pusej – Folkestone :) mielas miestelis,labai.
Grazu! Ir suris ir pajuris! Tikrai smagus isradimas! :)
gaminau jį iš Oliverio knygos – gėris ir su makaronais :)