tortas. labai šokoladinis tortas

Myliu naktinį Vilnių. Šokoladinę tamsą žaibais skrodžiančius žibintus ir automobilių šviesas, šiltais žiburėliais viliojančius senų namų langus ir jaukias kavinukes, vėlyvuosius praeivius, dailiai apšviestas elegantiškas bažnyčias ir miesto aikštes. Paros metą, pilną paslapties ir mįslių.

Sakoma, kad tamsa įkūnija liūdesį. Tačiau argi šokoladinis tortas ar jį puošiantis kakavos debesėlis yra liūdni? :) Saldūs, kartoki – taip, liūdni – tikrai ne.

Šokoladas mūsų namuose – retas svečias. Apsilanko tik dviem pavidalais: jo atsineša pasisvečiuoti atėjusieji arba mano žmogus tyliai tylutėliai išsivynioja plytelę, kurią kadaise buvau užkišusi kažkur giliai giliai spintelėje žinodama, jog anksčiau ar vėliau jam jos baisiai prisireiks :)

Gaminti šokoladinį tortą man buvo šioks toks saldus iššūkis. Ypač toookį visaip labai šokoladinį, labiau turbūt ir nebūna. Juk iš anksto žinojau, kad, nors tai ir tortas, tačiau jo Tik paragausiu. Na, dar nurinksiu riešutus :) Ir tiek. Visas visutėlaitis atiteks tikriesiems šokolado mėgėjams, gerbėjams ir šiaip fanams.

Šis mažylis buvo gamintas tėvų šventei. Mama nustebo pamačiusi, sako, juk tu šokolado nevalgai! :) Vėliau nustebinau dar sykį šeimynai torto paragavus :)

Tortas drėgnas ir labai sotus. Kai kas, tiesa, pajautė šiokį tokį kartumą, todėl, jei norėsite saldėlesnio, rinkitės mažiau kakavos turintį šokoladą. Receptą užrašų knygelėje pažymiu varnele kaip dar ne sykį gamintiną.

Ech, pirmą sykį tokia rami buvau prieš nosį tupint tortui :)

~~~

~ šokoladinis tortas ~

400 ml šokoladinio kremo Nutella (naudojau Finetti)

100 g tamsaus tirpinto šokolado (naudojau Pergalės juodąjį)

6 kiaušiniai

125 g kambario temperatūros nesūraus sviesto

žiupsnelis druskos

šaukštas romo arba vandens (naudojau Vanna Tallin likerį)

100 g smulkintų lazdynų riešutų

glajui:

125 g tamsaus šokolado (naudojau 100 g)

125 ml grietinėlės

100 g skrudintų nuplikytų lazdyno riešutų

šaukštas romo arba vandens (naudojau minėtąjį likerį)

~~~

~~~

1. Kiaušinių baltymus suplak su žiupsneliu druskos iki standumo.

2. Kitame inde sviestą sutrink su šokoladiniu sviestu, supilk romą/vandenį/likerį, kiaušinių trynius, suberk smulkintus lazdyno riešutus. Supilk atvėsusį tirpintą šokoladą, po truputį maišydamas sudėk kiaušinių baltymus ir masę išsuk.

3. 23-24 cm skersmens kepimo indą sutepk sviestu, padenk kepimo popieriumi. Supilk tešlą ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę 40 min. Manojoje senutėlėje pradėjo netikėtai greit (nors koks dar netikėtai, įprastai :) ruduoti viršus, todėl teko pridengti folija.

4. Paruošk glajų: į puodą storu dugnu supilk grietinėlę, romą/vandenį/likerį, sudėk sulaužytą šokolado plytelę ir kaitink ant vidutinės ugnies tol, kol šokoladas išsilydys. Šokolado masę maišyk tol, kol gausi dailiai rudą be baltų priemaišų.

5. Atvėsusį tortą apipilk glajumi ir papuošk lazdyno riešutais.

~~~

~~~

Linksmos ir skanios Jūsų šventės :)

Idėja: www.nigella.com

Pasidalinkite:

23 Comments

Add Yours
  1. 2
    rozmarinas

    Ką tik iškepiau, man rodos jis bus labai panašus į Austrišką šokolado tortą. Labai gražiai išsikėlė, tik bijau kad nenusileistų :)

  2. 4
    Jurgita

    Beta, smagu :)
    gali būti, kad per greit ištraukėt iš orkaitės – kai kuriuos pyragus, ypač tokius, kurių pagrindą sudaro išplakti kiaušinių baltymai, tenka atvėsinti orkaitėje ir tik tuomet traukti. antras variantas – permaišote/perplakate tešlą, į ją patenka per daug oro, pyragas greitai iškyla, o tuomet sukrenta. gali būti, kad iš smalsumo pernelyg dažnai atidarinėjote orkaitės dureles :)
    priežasčių nemažai, tad sunku pasakyti, kuri yra ta tikroji…

  3. 5
    Beta

    Laaabai geras, tortas pyragas sokoladainis! Tik noreciau paklaust, kodel vesdamas sukrtio centras, man vis dazniau taip pasitaiko…

  4. 8
    duonosirzaidimu

    Juste, kaip čia tau atsakius… Ne visai mažas indelis :) Parduotuvėse tikrai būna, atkreipk dėmesį.

  5. 10
    duonosirzaidimu

    E, triskart valio Nigelai!! :)) O ir man smagu, kad radau, pasidalinau ir atsirado skanumyną pamėgusių :)

  6. 11
    E

    Esu pakvaisusi del sokoladiniu tortu ir pyragu! Perskaičiusi šį receptą, iškart supratau, jog jis vertas dėmesio :) Ir ką jūs sau manot – išsikepiau:) MMMmmmmmmmm…. patikėkit – dievisko skonio! Ačiū autorei.

  7. 13
    duonosirzaidimu

    Žinai, gal geriau paskelbk trumpas atostogos, a? Nebaik rašyti tinklaraščio, tikiu ir žinau, kad turi nuolatinių skaitytojų.
    Be to, tokio įdirbio atsisakyti… Net nemąstyk :)
    Einu skaityt naujų įrašų :)

  8. 14
    Vilma

    Nedingusi… vis čia ir aplink. Ir net negalėčiau pasakyti, kad labai laiko neturiu, tiesiog dėl asmeninių priežasčių norėjau viską baigti su blog’u. Bet NEGALIU. Kai pagalvoju, kad niekada niekada neberašyčiau įrašų, nebekelčiau nuotraukų, nebeskaityčiau net ir tų kelių komentarų, taip liūdna pasidaro. O dar KBS projektas našlaičiu liktų… Taigi šįvakar susikaupiau ir po ilgos pertraukos padariau 4 įrašus. :)
    Nu, kad nebūtų įrašas „ne į temą“ pasakysiu, kad tortas atrodo žiauriai gerai – toks drėgnas ir nuodėmingai skanus. Mielai sutikčiau dar kartą pabandyti įsitikinti, kad šokoladas mano prioritetų eilėje kažkur už eklerų, pyragaičių, pyragų, keksiukų… :)

  9. 15
    duonosirzaidimu

    Vilma, kaip pirštu į akį dėl paragavimo pasitikrinant :)) Kas kartą suprantu, jog tai – vis dar ne mano saldumynas :) Kartais šiurpoka stebėti savo žmogų, vienu ypu sukertantį dvi šokolado plyteles… Lyg niekur nieko :))
    Dėl kepinių – uhu, mes kepinių fanės :))

    Kur pati dingusi? Pasigendu…

  10. 16
    duonosirzaidimu

    Žiupsneli, nelabai žinojau, su kuo tie brauniai gaminami :) Tavo klausimo sudominta pasidomėjau – gal ir panašu, na, bent jau tuo, kad abu – rudi :))
    Dėl badmečio… Aha, bet tada afterpartinis badmetis buvo, nesiskaito :))

  11. 17
    Vilma

    Jurgita, jau seniai išsiaiškinom, kad mums pakeliui – aš irgi nesu didelė šokolado mylėtoja, bet mano sladkajėžka beveik visada turi plytelę užsislėpęs, kaip ir tavo žmogus. Užtat aš nualpstu prieš kepinius. Skirtumas tarp mūsų tas, kad jei šokoladas pavirsta tortu, aš BŪTINAI turiu paragauti mažiausiai du gabaliukus, kad įsitikinčiau, jog esu abejinga šokoladui. :D

  12. 18
    ZD

    Tai zinoma, kad viskas, kas atrodo tortiskai yra tortas :) As tik is idomumo pasiklausiau. Visgi priskirciau si tortuka browniu gaujai t.y. kategorijai :)
    He he.. neblogas badmetis.. sokolado kepiniai pusryciams.. kone Maria Antuanete! :)) :P

  13. 19
    duonosirzaidimu

    Žiupsneli, gal ir brownis, nežinau. Man tortas šventiškiau skamba, be to, ir proga tortinė buvo :)
    egidija, tikrai taip, miltų nereik, juos atstoja baltymai ir riešutai.

    Šokoladą galiu valgyti iš bado, nėra taip, kad nei gabaliuko nesuvalgyčiau. Man tiesiog nėra skanu ir tiek :) Neveža, buitiškai tariant. Kaip kiti nemiršta dėl saldžių keptų desertų, taip aš – dėl šokolado. Ir kepinių su juo :) Užtat lepinu namiškius… Ir apskritai, daug ko nemėgstu: kavos, šaltibarščių, pvz. :) Gaminu, ruošiu, bet pati nevalgau/negeriu.

    Ir ačiū už gražius žodžius :) Mielai pasidalinčiau gabaliuku, tik kad vienintelį išsaugojus buvau nuotraukai, specialiai parsivežiau namo :) Beje, jį pati ir sukirtau :) Pusryčiams, kitaip tariant – iš bado :))

  14. 20
    ZD

    Tai tada cia labiau brownis, nei tortas/pyragas, ar ne?

    As tai isvis nesuprantu kaip galima gamint ko nevalgai. Stebiuosi ir zaviuosi.

  15. 21
    egidija

    aš tai šokoladinių torčiukų maniakė… teisingas gardumynas. ir užjaučiu tamsta ir visus, kurie negali -nenori valgyti to, ką gamina. man būtų be proto sunku :(

    kaip supratau miltų nereikia, nes labai daug baltymų…

  16. 23
    ZD

    Oi Nigella ir jos šokoladiniai kepiniai! Jei bučiau vyras imčiau ją į žmonas :)))

    Tortas atrodo FANTASTIŠKAI. O tu rimtai nemėgsti šokolado? Visai visai? Aš kažkada buvau jo atsivalgiu (nes padirbėjau šokolado parduotuvėj), betjau reabilitavausi.. Taviškio gabaliuka mielai sulapnočiau :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *