bisteeya. gabalėlis maroko

bisteeya

~~~

Kambarys aukštomis lubomis, marmurinės grindys, vaizdas į raudonus Senamiesčio stogus. Didžiulis vitražas, pažyrantis įvairiaspalviais spinduliais nuo saulės, besišypsančios į langus bemaž kiekvieną popietę. Bažnyčios varpai, gaudžiantys griežtai likus penkiolikai minučių iki dvyliktos ir ketvirtos popiet. Kunigo balsas, pasiekiantis per garsiakalbius. Šventi mes žmonės. Sidabrinis laikrodis, skaičiuojantis valandas, vėliau – minutes, galiausiai sekundes iki PABAIGOS.
~~~
Lūpų blizgesys, keli brūkštelėjimai šepečiu per banguotus (šiandien) plaukus, rankinė, ausinukas, akiniai nuo saulės. Ilgi laiptai, nuaidintis džiugus „iki pasimatymo“ ir tvoskiantis karštis už laukujų durų.Gatvė, akmeninis grindinys, močiutė su katinais, turistų minios, pažyrančios iš bažnyčių, tarpuvarčių ir kiemų. Skiniesi kelią mandagiai šypsodamasi, nes kitaip nemoki. Siaura gatvelė, pakeli galvą visuomet visuomet – puodai po langais su kasmet rožinėmis surfinijomis. Pietaujančios (vakarieniaujančios?) poros (puodelis espresso, stiklinė sulčių, lėkštė salotų, gabalėlis saldaus ir vyšnių tabako rūkas). Svaigus šviežių bandelių kvapas (man prašyčiau vieną su obuoliais ir dvi su kokosu) ir besišypsančios merginos už prekystalio.
~~~
Tvankus autobusas su priekyje laisva vieta. Prie lango, įkaitinta saulės. Knyga ant kelių. Įdėmūs bendrakeleivių žvilgsniai nejučia tyliai nusijuokus.
~~~
Tamsios durys. Lygiai keturiasdešimt penki laipteliai iki tikslo. +K+M+B. Katino uodega ir letenos, kyšančios nuo spintos. Saldžios tos katino dienos.
Pusvalandis sau ir valanda mums. Buvimas dviese dalijantis duona, druska ir vandeniu. Pokalbiai prie stalo apie prabėgusią dieną, apie džiaugsmus, rūpesčius, ateities planus. Liejamas nusivylimas, džiaugsmas ar euforija – nelygu diena. Maistas, vienijantis mane ir tave. Mus. Tobulo vakaro tobulos akimirkos. Ne rutina. Širdžiai brangi kasdienybė.
~~~
~ bisteeya ~

Pakelis sluoksniuotos bemielės tešlos (6 gabalėliai)
600 g vištienos filė
4 kiaušiniai
1 svogūnas
Didelis pundas šviežių petražolių
100 g sviesto
2 stiklinės maltų migdolų
1 šaukštas rudojo cukraus
2 šaukšteliai malto cinamono
1 st. vištienos sultinio (kubelis)
Keli žiupsneliai šafrano
1/2 šaukštelio maltos kalendros
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Aliejaus kepimui
1. Vištieną supjaustyk gabalėliais, svogūną – kubeliais. Pakepink įkaitintame aliejuje kelias minutes, įberk šaukštelį cinamono, šafraną, užpilk sultiniu ir troškink uždengęs keptuvę apie 1 val.
2. Praėjus nurodytam laikui vištieną išimk, stiklinę sultinio pasilik, iš likusio, pvz., gal pavyktų kokia sriuba :)
3. Kiaušinius išplak, petražoles susmulkink, sudėk į tą pačią keptuvę, kurioje kepė vištiena, supilk sultinį, pabarstyk pipirais, paskanink kalendra ir maišydamas sek, kada kiaušinių masė pradės tirštėti. Nukelk nuo ugnies.
4. Sviestą ištirpink.
5. Tešlos lakštus iškočiok, kad tilptų po du sukloti į kepimo indą.
6. Migdolus sumaišyk su cukrumi ir šaukšteliu cinamono.
7. Kepimo indą patepk sviestu. Du tešlos lakštus (kad vienas pasidengtų kitu) suklok į indą, patepk tirpintu sviestu, pabarstyk migdolų mišiniu, supilk dalį petražolių masės, ant jos dėk vištieną. Vėl klok du lapus, tepk sviestu, barstyk migdolais, sluoksniuok petražoles ir vištieną. Viršutinį sluoksnį patepk tik sviestu ir pabarstyk migdolais. Kraštus suspausk.
8. Orkaitėje kepk apie 30 min., kol pyragas gražiai apskrus.
9. Trauk iš orkaitės, pabarstyk likusiais migdolais, cinamonu. Palik pravėsti ir skanauk.
~~~
bisteeya2
~~~

Skanaus!

Įkvėpimo šaltinis: http://cooking-books.blogspot.com/

Pasidalinkite:

8 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    Sparnuoti, tikrai :) Sluoksnis ant sluoksnio, ant to sluoksnio dar sluoksnis :)
    Išties skanu. Vienas labiausiai vykusių (mano akim) čia publikuotų receptų.

  2. 4
    Jurgita

    Va va, būtent, pasyvaus laukimo, ypač tokiam žmogui kaip aš, mėgstančiam suktis greitai :)

  3. 5
    Vilma

    Aha, iš pirmo žvilgsnio daugoka. :P
    Sakai daug darbo? Man atrodo, darbo čia nelabai daug, bet daugiau pasyvaus laukimo, kol troškinsis, kol iškeps. Nors, aišku, sėdėti kvapų debesyje ir laukti, tikrai nelengva… :D
    Dėl saldumo mėsoje – man patinka vaisiai su mėsa, kol jų ne per daug. Jei jau per daug tai bwe, yra ir geresnių desertų negu mėsa… ;)

  4. 6
    Jurgita

    Indre, ooo, dosnios tavo picos :))

    Vilma, žinok, nuėjau patikrint šaldytuve, ar tikrai pusė pakelio sviesto liko :) Akurat, visutėlaitį šimtą ir sudėjau, ir tai vos užteko. Sakai, daugoka? :) Nors riebus nepasirodė, bet dažnai tikrai nekepsiu :) O jau darbelio, laiko užima, vajeee, retai tiek kantrybės turiu.
    Beje, esu gaminusi saldžiai mėsišką tadžiną. Na, toks savotiškas dalykas, ypač jei padaugini džiovintų persikų ir razinų :)

  5. 7
    Vilma

    Įdomus receptas. Iš tokių egzotinių esu kepusi bobotie – afrikietišką mėsos apkepą su migdolais, abrikosų uogiene ir dar kitokiais saldžiais dalykais, kurių kiekį truputį numažinau, nes būtų visai saldus apkepas išėjęs. :P Bet šiaip labai skanu!
    Beje, ar visus 100 g sviesto ir sudėjai? ;)

  6. 8
    Indrė

    Aš irgi mėgstu nesaldžius – jau vien mano home made picos nepavadintum pica – tikras mėsos pyragas, nes prikraunu tiek, kad iš 30cm pavalgom 4 :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *