kuršėnų vyniotinio tortas su mandarinais

Kuršėnų vyniotinis man visada buvo tas desertas, kurį reikia pirkti. Namuose nei aš, nei mama jo negamindavome ir, tiesą sakant, net negalvojome, kad jį apskritai įmanoma pasigaminti pačioms! Pasirodo, galima. Pasirodo, visiškai nesudėtinga, ir pavyksta visai neprastai. Biskvitinę tešlą paruošti paprasta. Kremą – juo labiau. Sudėtingiausia dalis – nesudeginti biskvito :) O visa kita – kaip per sviestą.

Tiesa, kodėl vyniotinio tortas arba, kitaip, vertikalus vyniotinis? Nes taip šventiškiau. Ir įdomiau. Būtinai pasiduokite žiemos magijai ir nepamirškit įsukti ir mandarinų gabalėlių – jie puikiai rūgštele papildo kremo saldumą.

~ Kuršėnų vyniotinio tortas su

mandarinais ~

6 nedideli torto gabalėliai

biskvitui:

4 kiaušiniai
4 šaukštai rudojo nerafinuoto cukraus
4 šaukštai miltų

kremui:
170 g minkšto sviesto
180 g kreminės varškės
150 g saldinto sutirštinto pieno (arba pagal skonį)
žiupsnelis vanilinio cukraus
3-4 didesni mandarinai

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Kiaušinių trynius išplak su cukrumi iki purumo. Įsijok ir įmaišyk miltus.

Kiaušinių baltymus išplak iki standumo ir atsargiai įmaišyk į trynių masę.

35×40 cm negilią kepimo skardą padenk kepimo popieriumi. Sukrėsk ir išlygink tešlą.

Kepk apie 12-15 minučių, kol švelniai paruduos. Ištrauk iš orkaitės ir susuk kartu su kepimo popieriumi. Palik biskvitą atvėsti.

Kremui minkštą sviestą išsuk su sutirštintu pienu iki purumo. Įmaišyk varškę, vanilę. Mandarinus nulupk, jei pavyksta, nuimk ir vidinę skiltelių plėvelę. Supjaustyk gabalėliais ir nusausink.

Biskvitą išvyniok, atsargiai nulupk popierių. Perpjauk į 4 lygias dalis. Sutepk kremu, išdėliok mandarinų riekeles. Vieną paskui kitą  visas biskvito dalis susuk į ritinį. Atversk kaip tortą ir aptepk likusiu kremu.

Atvėsink šaldytuve kelias valandas.

Skanaus!

Daugiau žiemos ir Kalėdų – Duonos ir žaidimų žurnale!