tiramisù sūrpyragis

 

Diena buvo puiki.

Vėl po ilgo laiko visi kartu, po vienu stogu ir prie vieno stalo. Dalinomės istorijomis ir džiaugsmais, šypsenom ir maistu.

Gabalėlis pyrago – be jo šventė tebūtų tik susirinkimas, sakė Julia Child. Itališkojo tiramisù junginys su amerikietiškuoju cheesecake – tobulas. Vienas ingredientas papildo kitą: Marsala puikiai dera su kava – neįsivaizduoju tiramisù be šiųdviejų derinio; maskarponė ir rikota pyragui suteikia to sūrpyragiams būdingo kremiškumo, dangiško purumo ir minkštumo.

Mėgaujies kiekviena akimirka ir kąsneliu, ir neapleidžia jausmas, kad niekur ir nebuvai išvykęs. Kad arbatą visada čia ir gėrei, ir po saule viskas kaip buvę – įprasta ir melodinga, it šaukšteliu į puodelio kraštą.

O vėliau, ant stalo nusileidus auksiniam vakarui, neskubėdamas palydi dieną ir surenki paskutinius jos trupinius.

Iki kito karto.

~ tiramisù sūrpyragis ~

pagrindui:

apie 150 g šokoladinių sausainių

85 g sviesto

sūrpyragiui:

250 g maskarponės

250 g rikotos

360 g varškės

3/4 stiklinės cukraus

2 kambario temperatūros kiaušiniai

3 kambario temperatūros kiaušinių tryniai

3 šaukštai kukurūzų (bulvių) krakmolo

3 šaukštai Marsalos vyno

šaukštas airiško grietinėlės likerio

4 šaukšteliai tirpios kavos miltelių

20-22 cm kepimo formos dugną patepk sviestu. Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.

Sausainius sutrink į trupinius, sviestą ištirpink. Sumaišyk sausainių trupinius su sviestu, sudėk į kepimo formą ir prispausk prie dugno.

Pašauk į orkaitę ir kepk 8 minutes. Orkaitės temperatūrą sumažink iki 160 laipsnių, formą ištrauk ir palik atvėsti.

Tiramisu surpyragisĮ gilų dubenį sudėk maskarponę, rikotą, per sietelį pertrintą varškę. Elektriniu plaktuvu sumaišyk iki vientisos masės. Suberk cukrų ir dar sykį gerai išsuk. Po vieną įmušk kiaušinius, supilk trynius, kas kartą gerai išplakdamas. Įmaišyk krakmolą.

Atskirame dubenėlyje sumaišyk vyną, likerį ir kavos miltelius, kol pastarieji ištirps. Supilk į sūrių masę ir tolygiai išmaišyk.

Atkirpk 2 dvigubus kepimo folijos lakštus. Sudėk vieną ant kito suformuodamas pliuso ženklą. Jo viduryje padėk kepimo formą ir foliją tvirtai užlankstyk iki pat formos viršaus.

Supilk sūrių masę. Kepimo formą įstatyk į didesnį ir gilesnį kepimo indą. Į jį verdančio vandens pripilk tiek, kad per du pirštus apsemtų formą su pyragu.

Atsargiai padėk ant skardos ir pašauk į orkaitę 50-60 minučių, kol pyragas sutvirtės – jo viduriukas gali būti ne visai standus.

Ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti 30 minučių ir nuimk foliją.

Kai pyragas visiškai atvės, padėk jį į šaldytuvą 4-8 valandoms ar, geriausia, nakčiai.

Patiek šaltą – juk sūrpyragiai tokie skaniausi.

P.S. Vandens vonelė reikalinga tam, kad pyragas keptų tolygiai, neįtrūktų, o iškepęs nesukristų.

Visi sūriai, varškė ir kiaušiniai turi būti kambario temperatūros.

Skanaus!

Adaptuota pagal Food lover’s odyssey

Anksčiau:

Tiramisù

Daugiau sūrio pyragų Kelrodyje

Pasidalinkite:

30 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    formą reikia labai gerai apsukti folija, kad į ją nepatektų vandens ir pyragas neišplauktų. tos atsegamos tortų formos dažnai ne itin sandarios būna :)

  2. 2
    ruta

    kokia jus miela :) Ačiū labai!! Nesitikėjau sulaukt atsakymo taip greit, bet LABAI malonu :) Taip paprasta, kaip aš čia nesupratau…
    O dar sakykite, šitaip kepimo indas apvyniotas folija – ką duoda? :) Eh kaip įdomu! Nekantrauju išmėginti :) Ačiū ačiū darkart. Kūrybinės sėkmės jums iš visos širdies ;)

  3. 3
    Jurgita

    nusprendžiau įdėti nuotrauką čia – galbūt pravers ir kitiems skaitytojams :)
    į baltą kepimo formą reikėtų pripilti verdančio vandens.

    Forma

  4. 4
    Jurgita

    ruta, nufotografuosiu, kaip tai padaryt, ir atsiųsiu nurodytu e. paštu (tikiuosi, jis teisingas :)

    jau maniau, kad parašiau baisiai aiškiai, bet, matyt, tik man taip atrodo :)

    ačiū už komplimentus, labai lauksiu užsukant :)

  5. 5
    ruta

    Sveiki, nors Jūsų blog’o pavadinimą žinau gan senokai, bet tik vakar kažkodėl atsidariau :) Oh kaip gaila, kad anksčiau to nepadariau. Jis tiesiog tobulas. Nuotrauku grožis mmm…. trūksta žodžių. Esate kūrybinga estetė :)
    Esu nepataisoma sūrio pyragų ir tortų mėgėja. Tad be abejo, labai vilioja išmėginti išsikepti šį jūsiškį žavuolį ;) Turbūt mano nepatyrimas užduos kvailokų klausimų :D tad labai atsiprašau… Na aš niekaip nsupratau to punkto su folija. Turite omenyje dvigubą foliją (ne kepimo popierių?) įtiesti į apvalia tortinę formą (kad kraštai irgi būtų ja padengti?)? Ir tą kepimo formą įdėti į dar aukštesnį kepimo indą? Jetus aukšto tokio neturiu;( Ką čia praktiško būtų galima nusipirkti tam reikalui? :) Ačiū už atsakymus (nepykit už jų kvailumą, bet labai NORIU šito torto:))) ir ačiū, kad esate!

  6. 8
    Jurgita

    aure :)
    1. taip, forma reikalinga atsegamais kraštais, ta standartinė apvali.
    2. taip, sausainiai atšąla ir ant jų supili sūrių ir varškės mišinį :)

    ten viskas labai paprasta, pamatysi.
    laikysiu kumščius, kad pavyktų! (o nepavykt tiesiog negali :)

  7. 9
    aure

    atsiprašau, čia dar aš pasitikslinimui :D niekad tokio pyrago nekepiau, o noriu iškepti svarbiai progai, tai dar 2 kvaili klsm:]
    1. tai išeis padaryti nusegamoje formoje, įprastoje, taip?
    2. teisingai supratau, kad sūrių-varškės masę pilame ant pakeptų sausainių pagrindo ir kepam? :D

  8. 11
    Jurgita

    aure, galima, žinoma :) tik varškę būtinai pertrink per sietelį, kad susitrintų kuo daugiau gumuliukų ir ji taptų panašesnė į cream cheese’ą. varškės kremo trinti nereik :)

  9. 12
    aure

    o ar galima būtų gaminant naudoti varškę ir 500g varškės kremo, kuris gaunasi iš kefyro šaldyto? :]

  10. 20
    Dovilė

    Laba diena. Tortas atorodo labai skaniai! tik i6kilo toks klausimas – kuo galima pakeisti tą Marsalos vyną? :)

  11. 21
    Vilma

    Dėl tortų galiu tik pritarti – per savo, jau beveik dešimtmetį siekiančią, kulinarinę „karjerą“, tortų esu iškepusi tiek, kad ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti galima. Einamiausias dalykas kai reikia kur nors neštis ir nenoriu sugaišti daug laiko – laiko patikrinti šimtaprocentiniai keksiukai. :)
    Ačiū, aš irgi tikiu. :)

  12. 22
    Vaiva

    Gaila, kad nuotarukos nevalgomos, tikriausiai atsikasciau kamputi, jau toooookios tobulos, kad neatsiziuriu. Aisku, pyragas tai geriu geris be komentaru:)

  13. 23
    Migle

    Nerealus! Dabar taip užsimaniau sūrio pyrago, nors vis1 savaitgalį ir taip vien tik tortais gyvenau. Bet kadangi dar liko progų švęsti, manau, tikrai greitu metu šį tavąjį išbandysiu! :)

  14. 24
    Jurgita

    Vilma, o aš, žinok, po paskutinio epinio feilo – kai biskvitas neiškilo tinkamai ir buvo kreivai perpjautas, o pertepimo pasitaikė per daug (ačiū netiksliam receptui ir mano neįgudimui), todėl tortas susmego; ir, kai galiausiai visa ruda masė buvo daug kartų pertrinta šakute, sukrėsta į didelį dubenį ir palikta sustingti (mhm, pyragas finale gavos visai toks nieko :) – nutariau, kad tortus kept ne man. arba aš nemoku išsirinkt recepto. todėl visokioms šventėms kepu tokius sūrpyragius. blogiausia, kas jiems gali nutikt – įtrūkt viršus. baika, keli krėstelėjimai cukraus pudra/kakava ar trys gražios braškės, ir nieks neįtars :))

    sėkmės paieškose – aš tikiu, kad tau ir išsirinkti pavyks, ir dar netgi iškept :))

  15. 25
    Vilma

    Alpstu, kaip gražu… Renku tortą dukrelės antrąjam gimtadieniui, bet vargstu kaip Buridano asilas. Nenustebsiu, jei torto išvis nebebus, nes neišsirinksiu ką kepti. :D

  16. 28
    Kristina

    Kad yra cia pirkti tai faktas, bet nieko nera geriau uz savo gamybos, kad ir maziau pavykusi :) Aisku, tai va kam ta folija reikalinga, aciu uz patikslinima :) tikrai kada reiks prisiruosti iskepti, jau seniai norisi, bet niekaip drasos neigaunu :)

  17. 29
    Jurgita

    nee, visai nesudėtinga :) mėginau aprašyt kuo aiškiau, bet, matyt, nepavyko, jei atrodo sunku..

    esmė – formą labai gerai apsukti folija, kad į ją nepatektų vandens. o kaip jau suks, kiekvieno reikalas :)

    šiek tiek patikslinau kepimo eigą :)

    Londone, beje, sūrpyragių kept ir nereik – ten jų pirkt tokiųųų būna…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *