cassata

Atlingavo liepa. Tokia, kokios ir laukiau: karšta, saulėta, gaivi vakarais, ką tik nulijus, ankstyvais rytais pasidengianti rasa. Beprotiškai galvą susukanti kvapniais liepų žiedais tyliomis dienomis be vėjo. Atostogomis. Neišbrendamomis pievomis. Tingiomis katino dienomis.

Kažkur skaičiau, kad ilsėtis – tai nesvarstant priimti visa tai, ką tau siūlo pasaulis. Taškytis vandeniu. Degintis ant lieptelio. Riedėti dviračiais. Eiti lenktynių su vėju. Plepėti iki išnaktų, o sutemus naktipiečiams apgraibomis rinkti braškes. Keltis ankstyvais rytais, kad dar viena vasaros diena ištįstų tarsi ilgas kelias ir neskubėtų baigtis. Be saiko kimšti ledus ir uogas. Salotas ir dar uogų.

Tokių dienų vakarai kvepia šiltais pušų spygliais ir garuojančia žeme. Žinau viena: rytoj vėl bus karšta diena. Karšta ir lėta – kaip ir šiandien.

cassata

~ cassata (sicilietiškas ledų ir grietinėlės desertas) ~

2 l vanilinių ledų

2 l šokoladinių ledų

250 ml riebios grietinėlės

2 šaukštai cukraus

šaukštas vanilinio cukraus arba šaukštelis vanilės esencijos

po šaukštą arba pagal skonį smulkiai pjaustytų džiovintų abrikosų, datulių, slyvų, riešutų (pistacijų, migdolų, etc.)

juodojo šokolado gabalėlių

Didelio dubens dugną ir šonus padenk maistine plėvele. Dubens dugne ir šonuose paskirstyk vanilinius ledus, tuomet – šokoladinius.

Grietinėlę išplak su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmaišyk smulkintus vaisius, riešutus, šokolado gabalėlius, sukrėsk ant šokoladinių ledų ir išlygink paviršių.

Dubens viršų apjuosk maistine plėvele ir padėk į šaldymo kamerą bent 2 valandoms. Jei laikysi per naktį, prieš patiekdamas palik šaldytuve, kad grietinėlė truputį atitirptų ir suminkštėtų.

Desertą iškelk iš dubens, išversk ant lėkštės, nulupk plėvelę ir skubėk vaišintis :)

Skanaus!

Šaltinis: Cuisine, 2011 May issue.

cassata

Recipe in English 

~ cassata ~
2 l vanilla ice-cream
2 l chocolate ice-cream
250 ml double cream
2 tablespoons sugar
1 tablespoon vanilla sugar or 1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon each dried apricots, prunes, chopped + pistachio nuts and almonds
Line a medium sized mixing bowl with cling film.
Scoop out the vanilla ice-cream and press it evenly over the sides and bottom of the bowl. Repeat with the chocolate ice-cream on top.
Place the cream in a clean bowl and whip together with sugar and vanilla sugar until firm. Gently fold the fruits and nuts, chocolate
into the cream until combined.
Fill the centre of the ice-cream bowl with cream. Smooth the top, cover with cling film and place in the freazer for at least 2 hours.
Invert the bowl on to a flat plate and turn out the cassata.
Cut into wedges and serve.

Enjoy!

Pasidalinkite:

14 Comments

Add Yours
  1. 6
    Jurgita

    Skaičiau ‘paguodžiančių’ žinių, kad iki pat rugsėjo vasaros nebus :)) Puiki vieta gyvent. Dabar aš jau suprantu, kodėl įkandantys britai perka sutrešusias trobas Prancūzijos pietuose, jas restauruoja ir rašo knygas apie saldų gyvenimą pas francūzus :))

  2. 7
    Jurgita

    Jurgita, aš turbūt vienintelė mėgstu kietus ledus, į kuriuos su šaukšteliu reik įsiraust ir pakapot dar :)) Bet va šaldyta grietinėlė skanesnė kiek atitirpusi, ne ledo luitukas :)

  3. 10
    Miglė

    …ir išgirdau savo svajonių atostogų paveikslą prabylant… kaip tik tokį, koks stovi man prieš akis ;)
    gero poilsio – lėto ir teisingo! :)

  4. 12
    Jurgita

    Aš labai mėgstu tokius gerokai aptirpusius ledus, labai primena vaikystėje lankytą kioskelį, kur iš mašinos tokią ledų kepurę minkštą uždėdavo :)
    Patinka, ir atostogos tokios, ech ta karšta pušų spygliais alsuojanti žemė, net jaučiu :) gerų atostogų, Jurgita, kai jos jau bus. Pradžiai, geros savaitės ir šilumos visapusiškos ;)

  5. 13
    Indrė

    Naktipiečiams skinti uogas – oi kiek prisiminimų sukelia pora žodžių. Ypač rekomenduoju skinti vyšnias pasišviečiant mėlynai šviečiančiu telefonu :]]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *