ragaišis su varške

Margi atvirukai jau kažkur pusiaukelėj tarp Londono ir namų, Velykos jau visai čia pat, o mes turėsim daug laisvų dienų – beveik mažulytes atostogas. Tikiuosi saulės ar bent jau mažiau lietaus ir debesų – laukia malonūs darbeliai ruošiant naują „oC“ vasariškiausiai vasarišką – numerį.

Tačiau kol kas – apie kitus mielus (skanius!) dalykus. Nežinau, ar yra kas gardžiau už saldžius mielinius pyragus su varške. Šis ragaišis yra daugiau nei puikus – visi visi namiškiai sutiko ir šluote nušlavė nuo stalo į pilvukus, kai paruošiau jį „oC“ pavasario numeriui – tikiuosi, patiks ir jums. Nesausas, saldus, o dar ta vaniliniu cukrumi kvepianti varškė… Velykoms būtinai vėl jį kepsiu, eisiu ieškoti varškės į mūsų High street lietuviškas ir lenkiškas krautuvėles, tikrai tikrai puošiu kiaušinius žolelėmis ir marginsiu svogūnų lukštais, ir būtinai gaminsiu paschą su saldintu sutirštintu pienu, džiovintais vaisiais, bet be žalių kiaušinių – kaip ir kasmet.

Ir švęsim pavasarį :)

Ragaisis su varskeragaisis-su-varske-2  ~ ragaišis su varške ~

ragaišiui:

250 ml pieno

2 šaukšteliai sausų mielių

100 g cukraus

100 g sviesto

2 kiaušinių tryniai

šaukštas vanilinio cukraus

500 g miltų

įdarui:

360 g varškės

kiaušinis

100 g cukraus

šaukštas vanilinio cukraus

100 ml pieno pašildyk, suberk mieles, šaukštą cukraus, išmaišyk ir palik šiltoje vietoje 5 minutėms, kol mišinys ims putoti.

Ištirpink sviestą ant nedidelės ugnies, kitame prikaistuvyje pašildyk likusį pieną.

Kiaušinių trynius išsuk su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Į didelį dubenį įsijok miltus, supilk mielių mišinį, tirpintą sviestą, pašildytą pieną ir su cukrumi ištrintus trynius. Gerai išsuk mediniu šaukštu, kol tešla sulips, tada išversk ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk 5 minutes, kol tešla taps elastinga. Jei tešla limpa prie rankų, įberk šiek tiek miltų.

Išminkytą tešlą suspausk į kamuolį, paguldyk į dubenį ir pridenk drobele ar virtuviniu rankšluosčiu. Palik šiltoje vietoje 1–1,5 valandos, kol tešlos padvigubės.

Varškę pertrink šakute, įmušk kiaušinį, suberk cukrų ir gerai išmaišyk.

Pakilusią tešlą lengvai paminkyk, atskirk gabalėlį tešlos. Didesnę tešlos dalį suspausk į kamuolį – suformuok apvalų kepalėlį – ir padėk į miltais pabarstytą kepimo skardą. Viduryje padaryk duobutę. Iš mažesnės tešlos dalies rankomis iškočiok siaurą, maždaug  30 cm ilgio, volelį. Kepaliuką patepk pienu, duobutę apjuosk voleliu, į ją sudėk varškės įdarą.

Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepk 40–45 minutes arba kol kepinys gražiai pagels.

N.B. Duobutės gilios nedaryk – varškė kepdama smenga ir pasislepia :)

Nesuvalgytą ragaišį saugok maišelyje arba sandariame indelyje, kad nesudžiūtų.

Ragaisis su varske

Skanaus!

Pagaminta specialiai „oC“ pavasario numeriui.

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 7
    Giedre

    gaila, bet nezinau kur nusipirkti varske… labai noreciau ka nors sumeistravoti, bet paprastose parduotuvese varskes juk nera, teks lietuvos laukti :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *