pyragas su orkaitėje keptomis daržovėmis

Gausus Viduržemio jūros virtuvės skonių ir kvapų, pyragas su orkaitėje keptomis daržovėmis atstos ir pietus, tiks ir draugų pasisėdėjimui kurią laisvą šeštadienio popietę. Jis didelis ir sotus. Labai daržovinis ir sūrinis. Trapų pyrago pagrindą, jei labai labai labai tingisi gaminti pačiam, puikiausiai galima keisti pirktiniu. Beje, pyragas (man) buvo dar skanesnis pašildytas orkaitėje antrą dieną. Mes jį valgėm su lengva daržovių sriuba.

P.S. Ačiū Gretai už įvertinimą Stilingiausių blogerių apdovanojimuose 2012 – buvo labai labai netikėta, nes maniau, kad praūžė visas šis virusas dar pernai, kai buvo surašytos ir visos tiesos, ir mėgstamiausi tinklaraščiai išvardinti :) Galbūt pastebėjot, kad mano įžangos tapo trumpos ir mažai asmeniškumų liko jose. Nebesirašo. Nebesifotografuoja. Ir beveik nebesigamina. Tad ir naujų tiesų nebus, atleiskit.

Life is full of ups and downs, sako anglai.

O aš laviruoju kažkur tarp tų viršūnėlių ir šaknelių. Gal pavasarį bus kiek lengviau.

Pyragas su orkaiteje keptomis darzovemis. Roasted veg tart

~ pyragas su keptomis daržovėmis ~

tešlai:

200 g miltų

100 g sviesto

1/2 šaukštelio druskos

2-3 šaukštai šalto vandens

įdarui:

1 didelis svogūnas

1 baklažanas

1 nedidelė cukinija

1 raudonoji paprika

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

2 šaukšteliai šviežių čiobrelių lapelių arba šaukštelis džiovintų

šaukštelis džiovintų bazilikų

šaukštelis džiovintų raudonėlių

5 vyšniniai pomidorai

200 ml grietinėlės

2 kiaušiniai

1/2 šaukštelio druskos

100 g fetos sūrio

100 g rikotos

Keptuvėje įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus pakepink plonais griežinėliais supjaustytą svogūną, kol šis suminkštės ir pagels – prireiks maždaug 15 minučių.

Baklažaną supjaustyk stambesniais kubeliais, papriką juostelėmis, cukiniją – riekelėmis. Sudėk į kepimo skardą, užpilk 3 šaukštais aliejaus, pasūdyk, paskanink pipirais, puse čiobrelių, bazilikais ir raudonėliais. Išmaišyk ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę 30 minučių. Kas 10 minučių daržoves pamaišyk. Ištrauk iš orkaitės, o karštį sumažink iki 160 laipsnių.

Miltus su druska suberk į gilesnį dubenį, sudėk kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius. Supilk 2-3 šaukštus šalto vandens ir užminkyk tešlą. Ją išversk ant miltais lengvai pabarstyto stalo ir iškočiok į apskritimą, tilpsiantį į 25 cm skersmens kepimo formą. Įklok tešlą – jos krašteliai tegul išlenda už formos kraštų, įtiesk kepimo popieriaus lapą ir suberk keramines pupas ar tiesiog džiovintas pupeles. Pašauk į orkaitę 30 minučių, tuomet popierių ir pupeles išimk ir toliau kepk dar 10-15 minučių, kol pyrago pagrindas gražiai pagels.

Ant pyrago pagrindo dugno paskirstyk keptus svogūnus, tuomet keptas daržoves ir perpus perpjautus pomidorus. Kiaušinius išplak su grietinėle ir druska, supilk ant daržovių ir išdėliok sutrupintą fetą bei rikotos kąsnelius. Pabarstyk likusiais čiobreliais ir pašauk į orkaitę.

Kepk 40-45 minutes. Iškepusį pyragą palik atvėsti 10 minučių, aštriu peiliu nupjauk tešlos perteklių, išimk iš formos ir patiek.

Skanaus!

Pyragas su orkaiteje keptomis darzovemis. Roasted veg tartRecipe in English

~ roasted veg tart ~
for the pastry:
200 g plain flour
100 g cold butter, cut into small pieces
1/2 teaspoon salt
2-3 tablespoons cold water
for the filling:
1 medium onion, thinly sliced
1 red bell pepper, thinly sliced
 1 medium eggplant, diced
 1 small courgette, sliced
4 tablespoons olive oil
 2 teaspoons fresh thyme sprigs, leaves picked
 1 teaspoon dried basil
1 teaspoon dried oregano
5 cherry tomatoes, halved
100 g ricotta cheese
100 g feta cheese
2 medium eggs
200 ml double cream
salt and freshly ground black pepper
Heat the oven to 180C.
Heat 1 tablespoon olive oil in a frying pan on
medium heat. Saute the onion with some salt for
15 minutes, stirring occasionally, until it
turns brown, soft and sweet.
Place all the vegetables in a medium baking dish,
drizzle with 3 tablespoons olive oil, salt,
pepper and 1 teaspoon thyme, basil
and oregano. Roast in the oven for 30 minutes
stirring every 10 minutes. Remove from the oven and
reduce the temperature to 160C.
Sift the flour and salt into a large mixing bowl.
Add the butter and rub into the flour until the
mixture resembles breadcrumbs.
Add 2-3 tablespoons cold water and mix in with your
hands until the dough comes together. Then turn out onto a lightly floured surface and briefly knead.
Roll out the dough to a circle large enough to line the 25 cm wide pan. Carefully  line the pan with the dough. Press it into the
edges leaving the excess hanging over the top edge. Line the dough with a large sheet of parchment paper and fill it with baking
beans or dried beans. Bake the crust for 30 minutes. Carefully remove the paper with the weights and bake for 10-15 minutes more.
Scatter the cooked onions over the bottom of the pastry and top with the roasted vegetables, arranging them evenly. Top with tomatoe
halves cut side up and small chunks of both cheeses. Scatter the remaining thyme leaves over.
Whisk the eggs and cream in a small bowl with some salt and pepper. Carefully pour this mixture into the tart. Bake for 40-45 minutes
or until the filling sets and turns golden. Remove and allow to rest for at least 10 minutes then trim off the excess pastry, remove
the tart from its tin and serve.

Enjoy!
Pasidalinkite:

25 Comments

Add Yours
  1. 3
    Indrė

    Vakar kepiau šį gėrį. Tik daržoves apkepiau grilio keptuvėje ir tuomet dar truputį orkaitėje, buvo labai labai skanu! Visgi kitą kart palikčiau savaitgalio kepiniam, nes laiko išties atima :))

  2. 7
    Jurgita

    Prajuokinai, žinok :)) Atrakcija didžiausia pyrago kepimas buvo – ypač toji dalis su keksiukais :)) Nesakyk tik, kad iškepė jie pyrage :)) Smagiai. Kitąsyk gali mėginti šakute subadyt pyrago dugną, bet ne visad tas naudos duoda, deja. Tiesa, pamiršau – tinka ir ryžių pripilt, jei ką, bet kokių kruopų :)
    O tuo sakiniu apie 2 valandų plūkimąsi mane pagavai – velnias, galvoju, nepavyko žmogui, nepatiko :) Liuks, kad viskas puikiai :)

  3. 8
    keksiukas

    ooooooooooo tai dabar papasakosiu kaip man sekes:) :
    vakar pasoviau i orkaite tesla, optimistiskai – kam tos pupos, per ta laika sutaisiau megstamus keksiukus su bananais ir sokaladu bei tavo svogunu sriuba (puiki ! pirma karta valgiau) prisedau prie blogo pasitikslinti recepta pyrago ir pamaciau tawaji atsakyma – neradau nei zirniu nei pupu , zvilgt i orkaite- mazos pusleles jau yra, galvoju nu blemba :/ ciupau keksus su gelezinem formelem ir sumeciau i pyrago vidury :DDDDDDD skamba kvailai, bet nu nepatikesi – isejo! 2 in 1 :DD tai va, bet gailiuosi ,kad gaminau, virs 2 valandu plukiausi, o kai paragavo antra puse pasake… – ok, super, dabar gaminsi sita labaaaaaai daznai :DD tai dabar zinai, kas manes laukia :DD daug darbo ,bet taip- verta! pasirodo dar labai daug nezinau visokiu niuancu apie gaminima:) bet tam gali pasiklausti Jurgitos :)))))) merci!

  4. 9
    Jurgita

    keksiuk, pupelės neleidžia tešlai pakilti. Jei jų nepribersi ant dugno, jis pakils tokiom negražiom pūslėm ir bus šleivas kreivas, nebebus kur dėt įdaro :) Gali pribert ir žirnių džiovintų, bet iš širdies, kad dengtų ir šonus :)

    Kept tikrai ilgai reikia. Bet jis vertas to :) Sudegti neturėtų – blogiausiu atveju apsvils per kraštus nukaręs tešlos perteklius, bet jį nulauši ir viskas.

  5. 11
    Jurgita

    Ineta, nieko jos netobulos. Neversk raudonuot, nes gi žinau, kad taip nėra :) Ačiū, kad užsuki, kad skaitai ir tiesiog kad esi ten, anapus ekrano.

    (beveik padėkų koncertas gavos :)

  6. 12
    Jurgita

    Kristina, aš kaip iš mėnulio – angliškasis quiche? Geras, nežinojau :) Pamačiau pas Ottolenghi ir patiko idėja, praktiškai visi mėgstamiausi skoniai vienam pyrage iškepti :) O mėsą kokią naudoji? Aš vištieną turbūt dėčiau. Arba ėrieną..
    O dėl foto… Aš nesveikai savikritiška. Nesugebu valdyt fotiko, nors va pirmų įrašų nuotraukom ir buvau patenkinta :) Ai, žodžiu, nėr taikos su savim.

  7. 13
    Jurgita

    Vilma, privertei nusišypsot – tas allegra reikalas jau toks dulkėm apėjęs, kad pati beveik pamiršus buvau :)
    Ačiū tau. Ir už Maironį ačiū :)

  8. 16
    keksiukas

    na mastau sian ji issikepti. tik nezinau ,tiek baisiai ilgai laiko kepti vien reikia:/ manau jei kepsiu tik tesla 40-45min ji tikrai sudegs :( norejau paklausti :
    gal as labai neapsisvietes ,bet kokia itaka padaro tos pupeles? :)

  9. 17
    Mindaugas

    Tai kai gerumo :) Žiūriu ir ryju, ryju.. oi jau susinervinau, kad pas mane nieko panašaus šaldytuve nėraaaa ;/ Ir gerai atrodo ir labai gundo ;)

  10. 18
    Ineta

    Na jau tikrai…tau turbūt ir nesifotografuojant nuotraukos tobulos gaunasi:) Patinka man tavo įrašus skaityt ir grožėtis;) Myliu šį blogą:)

  11. 19
    Kristina

    Cia tas angliskasis Quiche :) As ji labai megstu ir namuose daznai gaminu, dazniausiai Quiche Lorraine, Charlis megsta su mesa :) Kaip tai nesifotografuoja? Nuotraukos pas tave nepaprasto grozio! :)

    Beje sveikinimai apdovanojimo proga, tikrai to vertas tavo tinklarastis :)

  12. 20
    Vilma

    Aš tai pralinksmėčiau tokio pyrago suvalgiusi. :) Tavo tinklaraštį skaitau nuo tada, kai pradėjai rašyti kaip allegra, bet kažkodėl retai komentuoju, nes nesinori savo trigrašiu ardyti švelnios tavo tinklaraščio auros. Visi tavo įrašai išjausti, bet juose nejaučiamas susireikšminimas, pasipūtimas ir bėdavojimasis, todėl jis man toks tyras ir neterštinas komentarais atrodo. Pailsėk nuo rašymo, nespausk savęs, bet neprapulk, gerai? Kaip tas Karlsonas tavo paveikslėlyje – kurs žadėjo sugrįžti…

    P.S. Suskėliau kaip koks Maironis, kas man nebūdinga. Matai kokį poveikį tavo įrašai daro? :)

  13. 23
    Siga

    fantastiškas pyragas. ir labai smagu, kad facebooke vis išneri į paviršių. būtų liūdna jei prapultum ilgam. gerai, kad jau greit pavasaris :). Neliūdėk.

  14. 24
    Jurgita

    Dėkui, Ramune :) Tokie žodžiai labai daug reiškia ir verčia pasitempti.. O dabar kažkoks laikas mano gyvenime, kai melancholijos ir apatijos pilna ir norisi tik pyragus kepti – tokia mano terapija.. :)

  15. 25
    Ramune

    svarbu, kad receptu ir nuotrauku butu, tiek to tu izangu:) o jei rimtai, tikiuosi ikvepimas neuztruks sugrizti, nes man didziausias malonumas ryte pasiimti kavos puodeli ir rasti jusu nauja irasa:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *