namuose marinuoti saulėje džiovinti pomidorai. ir feta

Tikriausiai daugelis esat ragavę saulėje džiovintų pomidorų ir nemaža dalis skaitytojų moka jų priruošti namų sąlygomis. Moku ir aš, tačiau procesas pakankamai ilgai užtrunka, o pomidorų (tikrų ir naminių) šiemet turim lygiai tris krūmus, ėmusius vesti spalvotus vaisius vos prieš savaitę. Gerokai paprasčiau jų nusipirkti jau paruoštų. Žinoma, marinuotų saulėje džiovintų pomidorų parduotuvėse taip pat gausu. Bet! Greitai ir visai paprastai jų galima primarinuoti ir patiems. Lygiai kaip ir fetos.

Pomidorai pavyko fantastiški! Receptą pateikiu tokį, kokį sumąsčiau – be abejo, skaitytojo teisė ir laisvė produktų kiekį reguliuoti pagal savo skonio receptorius ir/ar šaldytuvo turinį. Labai mėgstu citrinines alyvuoges, tad vos vos citrininiai pomidorai man buvo skaniausias atradimas. Tik nepadauginkit acto – bus per rūgštu. Tuo pačiu principu galima marinuoti beveik viską, ko trokšta širdis :) Ir alyvuoges, ir kepintas paprikas, ir mažučius svogūnėlius, ir česnako skilteles…

Marinuota feta – labai gardi. Minkštutė ir kreminė, po kelių dienų marinate ir šaldytuve ją praktiškai galima tepti ant duonos. Kitą sykį greta baziliko įdėčiau rozmarino šakelę – dievinu jo aromatą, sumišusį su alyvuogių aliejumi. O likusį pomidorų ir fetos marinatą puikiausiai galima sunaudoti kaip užpilą daržovių salotoms.

Marinuota feta. Marinuoti sauleje dziovinti pomidorai

~ marinuoti saulėje džiovinti pomidorai ~

150 g saulėje džiovintų pomidorų

nedidelė raudona saldžioji paprika

2 česnako skiltelės

šaukštelis džiovintų raudonėlių

lauro lapas

5 gvazdikėliai

1/2 citrinos sultys ir žievelė

po 2 šaukštus raudonojo vyno acto ir baltojo vyno acto

alyvuogių aliejaus

Pirmiausia iškepk papriką: įjunk grilį, nustatyk 160 laipsnių temperatūrą, nuplautą ir nusausintą papriką paguldyk ant grotelių ir pašauk į įkaitusią orkaitę minutei ar kelioms, kol jos odelė ims lengvai ruduoti ir raukšlėtis. Nesudegink! Papriką apversk ant kito šono ir lygiai taip pat apkepk.

Tuomet papriką trauk iš orkaitės ir įdėk į maišelį. Geriausiai tinka tie, kurie naudojami skysčiams sudėti oro uoste keliaujant su rankiniu bagažu :) Maišelį surišk (užspausk) ir palik papriką garuoti 20 minučių – odelę bus labai lengva nulupti. Nuluptą papriką perpjauk, išimk sėklas ir supjaustyk nedideliais kubeliais.

Pomidorus užpilk verdančiu vandeniu ir palik 5 min., kad suminkštėtų. Tuomet vandenį nupilk, o pomidorus palik atvėsti.Marinuota feta. Marinuoti sauleje dziovinti pomidorai

Česnakus nulupk ir supjaustyk plonomis riekelėmis, abiejų rūšių actą, citrinos sultis ir aliejų sumaišyk.

Į stiklainėlį dėk po sluoksnelį pomidorų, pabarstyk raudonėliais, įmesk kelis gvazdikėlius, sudėk dalį paprikos, plonai supjaustytų nuplikytos citrinos žievelių ir pjaustytų česnakų. Užpilk acto ir aliejaus mišiniu, įdėk lauro lapą, stiklainį sandariai užsuk ir padėk į šaldytuvą kelioms dienoms subręsti.

~ marinuota feta ~

pakelis fetos

nedidelė raudona saldžioji paprika

keli baziliko lapeliai (ar kitų mėgstamų prieskoninių žolelių)

šaukštelis su kaupu džiovintų raudonėlių

žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų arba keli grūdeliai

alyvuogių aliejaus

Papriką paruošk anksčiau aprašytu būdu.

Fetą supjaustyk kubeliais, sluoksniais sudėk į stiklainį, sudėk bazilikų lapelius ir papriką, paskanink pipirais, užpilk aliejumi, užsuk ir paslėpk šaldytuve kelioms dienoms.

Skanaus!

Pasidalinkite:

8 Comments

Add Yours
  1. 1
    Rennie

    Jurgita, kiek be džiovintume, jų vis viena būna per mažai :) Baisus skanumas tie džiovinti pomidorai, o tavo stiklainėlį su mielu noru išmainyčiau į saldų sūrį, jeigu tik galėčiau :)

  2. 2
    Jurgita

    Rennie, fantastika su ta pirtim, tai idėja! Ir koookį kiekį vienu metu pagamint galima :) Orkaitėj tai juokas, peliukui pavalgyt, o lauke irgi, mhm, neturim tokių (ir tiek) karštų dienų kaip italai :)
    Mačiau tavo sūrį, dabar nežinau, stiklainiuką pomidorų mainyčiau į pusę gabalo saldžios grietinėlės sūrio, net ir nemarinuoto…

    Kristina, tu charity shop’uose jų ieškok, matau daug ir visokių, bet kažkodėl nenusiperku vis :)
    Tikiuos, feta patiks :)

  3. 3
    Jurgita

    Ilona, ačiū :)
    Išmėgink, ruošdama neužtruksi nė penkiolikos minučių, kantrybės prireiks tik laukiant dieną ar kelias, kol pomidorai/feta sugers marinato privalumus :)

    Ineta, dėkui :)
    Fetos ilgai nelaikyčiau, kažkada esu perlaikius – gaila buvo greit suvalgyt, taupiau, ir laba diena, apsilankė pelėsis :)) O pomidorai, manau, neges taip greit, actas čia įsipaišo į konservantų gretas, tad sandariai užsuktus išlaikysi bent kelis mėnesius, o atsukus – kelias savaites šaldytuve.

    Rutka, viliuosi, patiks :)

  4. 4
    Kristina

    Hmmm gardumelis!!! As bandysiu pasigaminti prieskonini alieju namu salygomis, tik niekaip nesugebu nusipirkti kokio tai mandresnio stiklinio indo aliejui :) O feta suri reiks tuoj pat bandyti pasigaminti :) aciu! :)

  5. 5
    Rennie

    Kaip tų džiovintų pomidorų užsimaniau :) Mes gausų pomidorų derlių ir džioviname patys… pirtyje, beveik visą parą silpnai kūrenamoje pirtyje, taip vienu kartu galima didelį kiekį sudžiovinti, gaunasi tokie 100 % užauginti, ir pagaminti namuose. O sūrį aš irgi visai neseniai marinavau, bet tik lietuvišką :)

  6. 7
    Ineta

    Kaip skaniai atrodo:)
    O kiek ilgai tuos pomidorus galima laikyti?:) Aš visuomet perku jau paruoštus, tai norėčiau pati pasigamint:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *