kedgeree

Britiška virtuvė kvepia ne vien pyragais su mėsa, bulvių koše ar riebiais pusrytiniais kiaušiniais su šonine ir dešrelėmis. Tikka masala, korma, biryani, curry, balti – tai tik keli indiškos/pakistanietiškos virtuvės patiekalai, paplitę angluose ir beveik tapę jų virtuvės dalimi. Patys britai, girdėjau, pripažįsta, kad britiška virtuvė tiesiog neegzistuoja: jie pasiskolino vieną, antrą, dvidešimt devintą kolonizuotų šalių kulinarinį šedevrą ir pritaikė savo skonio receptoriams.

Kedgeree [‘ked’žeri:] į britų virtuvę pateko taip pat iš Indijos. Tai tarsi ryžių salotos su rūkyta žuvimi, prieskoniais (visada – kariu ir, dažniausiai, aitriąja paprika arba kajeno pipirais), sviestu ir kiaušiniais. Žuvis naudojama visokia: tinka ir lašiša, ir menkė, ir karštai rūkyta skumbrė. Kai kas įpjausto svogūno laiškų, kiti – petražolių ar netgi žalios kalendros ir būtinai į dar karštus ryžius įmaišo sviesto. Kuo daugiau, nes sviestas, žinia, su grūdinėmis kultūromis draugauja. Kedgeree gamybos variantų daugybė, mano pasirinktas – vienas greičiausių ir ne mažiau gardžių. Valgyčiau ir valgyčiau :)

~ kedgeree ~

keturiems arba dviems labai valgiems:

350 g karštai rūkytos skumbrės

 1 1/2 stiklinės plikytų ryžių

šaukštelis-du kario miltelių

žiupsnelis aitriosios paprikos

25 g sviesto

4 kietai virti kiaušiniai

svogūno laiškų

pusės citrinos sulčių

Pasūdytame vandenyje išvirk ryžius, vandenį nupilk, ryžius suberk į didesnį ir gilesnį indą. Patogiausia naudoti plikytus ryžius, kurie verdami nesulimpa ir išlieka birūs, vis dėlto virk tokius, kokius mėgsti – kai kas sako, jog skaniausi čia – basmati.

Į dar karštus ryžius įmaišyk kubeliais supjaustytą sviestą, kad ištirptų, ir pagardink kariu bei aitriąja paprika.

Išrink skumbrės kaulelius, o pačią žuvį padalink į nedidelius kąsnelius ir įmaišyk į ryžius.

Galiausiai suberk susmulkintus svogūno laiškus.

Kiaušinius gali supjaustyti mažesniais gabalėliais ir įmaišyti į ryžius arba supjaustyti ketvirčiais ir išdėlioti lėkštėse ant kedgeree.

Patiek pagardinęs citrinos sultimis.

Skanaus!

Šaltinis: Woman & Home: Dinner tonight. Spring 2011.

Pasidalinkite:

3 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Ineta, Siga, taip jau būna, kai prieš miegą maisto blogų puslapiai sklaidomi :))
    Aš, tarkim, mėgstu receptų knygas vartyt vakarais lovoj – bėda, susierzinu ir turiu kovot su kojom, vedančiom šaldytuvo link :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *