panzanella

Kieme laksto voverės, ant mėlynos pašiūrės stogo šildosi margas katinas, virš galvos šypsos saulė, tolėliau raudonuoja kaminai, retsykiais vis dar gaminantys debesis. Čia jau pavasaris, turbūt minėjau? Mama sakė, kad pas juos jau tik minus penki dieną ir minus penkiolika naktį (šypt).

O man poilsio diena. Vidury savaitės, tik pamanykit! Šiandien niekur neskubu. Niekur nebėgu. Ir viską veikiu sau. Lovoj žiūriu filmą, kieme sklaidau knygą, geriu arbatą, kepinu duoną ir ruošiu salotas. Vienas skaniausių. Vienam žmogučiui. Sau :)

Panzanella turi visa tai, ką dievinu salotose: traškias ir sultingas daržoves, šiek tiek kvapnaus baziliko, sūrias alyvuoges, burnoje tirpstantį sūrį ir saldžiarūgštį padažą… Valgyčiau ir valgyčiau ir valgyčiau. Pati tikriausia panzanella turėtų būti ruošiama sužiedėjusią duoną išmirkius vandenyje, šio perteklių nuspaudus, o duoną sumaišius su daržovėmis. Vis dėlto man skanesni lengvai paskrudinti ir traškūs duonos gabalėliai. Sūrio paprastai nededama, bet švelni mozzarella čia ypač tinka. Alyvuoges mėgstu keisti konservuotais kaparėliais arba naudoju ir vieną, ir kitą, tuomet beriu mažiau druskos. Aliejaus ir acto derinio proporcijos – skonio reikalas, aš mėgstu, kai actas rūgštelės salotoms suteikia vos vos.

Puikios salotos tingiai dienai.

~~~panzanella

~ panzanella, arba itališkos salotos su daržovėmis ir duona ~

vienam:

kelios riekės šviesios duonos (ypač tinka padžiūvusi)

česnako skiltelė ir šiek tiek alyvuogių aliejaus

3 pomidorai

nedidelis svogūnas

nedidelė geltonoji paprika

pusė ilgo agurko arba nedidelė cukinija

glėbelis šviežių bazilikų

žaliųjų alyvuogių

mozzarella sūrio rutuliukas

keli šaukštai kokybiško alyvuogių aliejaus ir pusė šaukšto raudonojo vyno acto

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Duoną suplėšyk į gabalėlius. Žinoma, gali tvarkingai pjaustyt kvadratėliais, bet man salotose šiandien patinka netvarka (:

Keptuvėje įkaitink šiek tiek aliejaus. Česnako skiltelę nulupk, perpjauk perpus ir įmesk į įkaitusį aliejų nupjautąja puse žemyn. Kepk ant nedidelės ugnies, kol puselės vos vos pagels, tuomet ištrauk – gausi česnakinį aliejų. Tik šiukštu česnako nepridegink – bus kartu.

~~~

Į aliejų suberk duonos gabalėlius ir pamaišydamas apskrudink.

Paruošk daržoves: svogūną supjaustyk griežinėliais, pomidorus – riekelėmis, agurką (cukiniją) – griežinėliais, papriką – juostelėmis. Baziliko lapelius suplėšyk (arba supjaustyk), bet tai – netvarkingos salotos, aš jau sakiau :)

~~~

Viską sudėk į gilesnį dubenį, suberk alyvuoges, duonos gabalėlius, suplėšytą sūrį, paskanink druska bei pipirais ir rankomis išmaišyk.

Atskirame indelyje sumaišyk aliejų ir actą, supilk ant salotų ir dar kartelį išmaišyk, šį sykį šaukštu :) Prieš patiekdamas salotas palik 10-15 min. pastovėti.Panzanella

~~~

Skanaus!

Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 3
    duonosirzaidimu

    Egle, gera pasta ir kambary pasta :))

    Juliana, tikrai, nebepavydėk :) Turim vis daugiau saulės, ar ne? Tik dar šilumos truputuko daugiau reikėtų..
    O lėkštės… Boot sale yra geras dalykas, bet turbūt tai žinai :)

    Renata, dėkui :) Šiandien ir aš norėčiau pakartot, nuostabiai paprasta ir skanu :)

    Citrinuk, va va, aš ją, tą tikrąją, taip ir įsivaizduoju – marmalynė :))
    Ei, ir aš noriu į Toskaną, ot…
    Ir ačius :)

    Rima, manau, patiks. Tobulas paprastumas :) Ir kaparėliai puikiai tinka. Visad dalį duonos gali pamirkyt, vandenį nuspaust, atvėsint ir įmaišyt į salotas, o kitą dalį pakepint – nuspręsi, kaip skaniau :)
    Ai, o pyragai pyragais… Mano akys visad tik į juos krypsta, bet gi reik įvairovės :))

  2. 4
    Rima( laselis medaus)

    Reikės šias salotas pasigaminti, jau rašau į sąrašą. Labai spalvingos ir tokios kvepiančios pavasariu. Nosį suraukiau, kad reikės alyvuogių( nemėgstu jų), bet tu iškart pasiūlei alternatyvą- kaparėlius;). Ačiū už pavasarišką receptą, o aš niekaip iš pyragų, sausainių ir biscotti neišbrendu:D.

  3. 5
    Citrina ir bulve

    Labai daili panzanella :) Man teko ragauti Toskanoje, tai ten paprastai tokia didesnė duonos marmalynė su pomidorais, baziliku, raudonaisiais svogūnais pateikiama. Šiaip nuostabus vasaros / pavasario patiekalas. Taviškė tokia elegantiška ir, neabejoju, baisiai skani :)

  4. 7
    Juliana

    Aha, tie pirmi sakiniai… Jaučiu lygiai tą patį, tad šįkart jau galiu nepavydėt ;)
    Irgi nusižiūrėjau panzanellos receptą, bet ten buvo tik skrudinta duona, daug pomidorų, svogūniukas, bazilikas ir užpilas. Abu tikrų tikriausiai išbandysiu, nes atrodo/skamba žiauriai skaniai :)
    P.S. O štai ko galiu pavydėt, tai lėkštės. Ir kur tokių paimt?
    P.S.2 Ir tos keistos kampuotos šakutės ;)

  5. 10
    Karolina

    Labiausiai pavasarį myliu vien dėl knygų skaitymo lauke su arbatos puoduku. Nieko, po mėnesio (tikiuosi) ir mes galėsime lepintis šiluma. O salotos taip skaniai apibūdintos, net nekyla mintis, kad galėtų būti neskanios :) O ten (3 foto) bazilikas pamerktas į aliejų? :DD

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *