O žinot, ten, už Lamanšo, žmonės beveik nedėvi lietpalčių ir neryši languotų Burberry šalikų. Ten važinėja raudoniausi pasaulyje autobusai, kas antrame kieme auga ir vis dar žydi bei kvepia rožės, gyvena voverės, parduotuvės pilnos sūriai saldžių ginger biscuits ir skaniausių cheesecakes, tiesa, dar ir muffins, tiekos rūšių, kad nespėji dairytis ir rizikuoji palikti galvą tarp lentynų. Dar visi labai mandagūs, o jei ryte iš dangaus byra šlapi lašai, beveik gali būti tikras, jog vakare švies saulė.
Temzė ties Big Benu – kaip penkios nerys ties Žaliuoju, o pro langą pažvelgęs matai visą tautų katilą vienoje gatvėje. Žurnalų ir knygų maisto tematika gausa sunkiai tikėtina, o televizijose kulinariniai šou keičia vienas kitą – ten žmonės tikrai pamišę dėl maisto! Gatvėse viena greta kitos rikiuojasi skirtingų pasaulio kampelių virtuvės skanėstų siūlančios kavinės ir krautuvės, o turkiškoj parduotuvėj radau baklavos!
Ten savaitgalis ateina dviem valandomis vėliau nei Vilniuje, o vakaras atsėlina taip pat per anksti. Ir, nors medžiai vis dar žali, o prieš savaitę termometro stulpelis siekė plius dvidešimt, ruduo patyliukais atitipena ir raudonai rytais nuspalvina nosis.
Kam sriubos? :)
~~~
~ daržovių sriuba ~
4 labai sušalusiems žmogučiams reikės:
2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
vidutinio dydžio svogūno galvutės
3 nedidelių česnako skiltelių
1 obuolio
nedidelės morka
1 kg moliūgo
2 šaukštelių kario
7 stiklinių daržovių sultinio
Svogūną ir česnako skilteles susmulkink, morką ir obuolį supjaustyk riekelėmis, moliūgą – kubeliais.
Dideliame puode nesvylančiu dugnu įkaitink alyvuogių aliejų, jame pakepink, kol taps skaidrūs, susmulkintą svogūno galvutę ir česnako skilteles. Sudėk supjaustytą morką ir moliūgo kubelius. Ant vidutinės ugnies pamaišydamas pakepink 5-8 min. Suberk karį, išmaišyk ir užpilk 7 stiklinėmis karšto daržovių sultinio.
Sriubą užvirk, ugnį sumažink, puodą pridenk ir toliau virk maždaug 20 min. arba tol, kol morkos suminkštės.
Daržoves sugrūsk (šį kartą naudojausi rankiniu grūstuvu – norėjau, kad liktų daržovių gabalėlių), paragauk – galbūt trūksta prieskonių.
Serviruok ir skanink grietinėle arba jogurtu be priedų, patiek su paskrudinta duona.
N.B. Šiai sriubai labiau tiktų aštrusis karis – smarkiau sušildo pilvuką šaltą dieną :) Jei tokio prieskonių krautuvėlėse nerasi, įberk žiupsnelį aitriosios paprikos.
Skanaus!
~~~
~ Recipe in English ~
~ warming vegetable soup ~
serves 4:
2-3 tablespoons olive oil
1 medium onion
3 small cloves of garlic
1 apple, peeled, cored
1 small carrot
1 kg butternut squash, peeled, seeded
2 teaspoons hot curry powder
7 cups vegetable broth
Chop the onion and garlic cloves, dice the butternut squash and a carrot. In a large pot, heat the olive oil. Add the onion, garlic and cook until transparent. Add the squash and the carrot pieces and roast for 5-8 minutes stirring occasionally. Add the curry powder and pour in the vegetable broth. Bring to the boil, then turn down the heat, cover the pot and cook for 20 minutes or until carrots are tender. Mash the vegetables and taste for seasoning. Serve with yogurt or single cream and toasted white bread.
Bon appetit!
Anksčiau: Minimalistinė moliūgų sriuba; Auksinė morkų sriuba su medumi