…jei norite iškepti skanų pyragą, tarp jūsų ir jo turi užsimegzti meilės romanas. Galbūt valandai, kol bus suvalgytas ir nuo lūpų nulaižytas paskutinis trupinėlis, galbūt nakčiai, galbūt Kalėdoms, gimtadieniui, galbūt iki naujo meilės objekto pasirodymo horizonte. Galbūt visam gyvenimui. Tikrai. Nepakaks susirasti recepto, pabėgiojus po krautuvę ir pašnarėjus virtuvėje susirinkti reikiamų produktų ir jų sumesti į vieną krūvą. Su pyragais, kaip ir su meile, reikia elgtis švelniai: išsirinkti receptą ir jį kelis kartus nuglostyti akimis. Lūpomis mėginti pajusti laukiantį skonį, šakute – purumą. Įsitikinti, kad nėra įtartinų ingredientų, galėsiančių suteršti kepėjo reputaciją. Susikelti plaukus, užsijuosti dailiausią prijuostę ir pasiruošti laukiančiam pasimatymui.
Kruopščiai paruoškite pagrindą ir sumaišykite įdarą. Įlašinkite vanilės romantikai ir skoniui, sumalkite riešutus, kaip patalus išpurenkite varškę ir grietinėlę. Nepamirškite cukraus, medaus ar sirupo. Nuplaukite citriną ir išspauskite jos sultis – kepiniuose kaip ir meilėje priešingybės traukia. Užklokite cinamono miltelių egzotika ar šokolado aistra. Įkurkite ugnį ir suteikite spalvą. Įkvėpkite, ragaukite, pamilkite.
…o pirmą ir paskutinį gabalėlį visada pasilikite sau. Skaniam atradimui ir saldžiam prisiminimui.
~ varškės pyragas su mėlynėmis ~
300 g sausainių (naudoja Selgos tirštinto pieno skonio)
apytikriai 1/2 stiklinės migdolų
120 g tirpinto sviesto
Įdarui:
750 g pusriebės varškės
skardinė sutirštinto saldinto pieno (berods, 375 g)
200 ml riebios grietinėlės (naudojau 30 proc.)
šaukštelis malto cinamono
150 g mėlynių
pusė stiklinės vandens
2 šaukštai želatinos
4 šaukštai kokoso drožlių
vienos žaliosios citrinos sultys
truputis vanilės ekstrakto (nebūtina)
Sausainius ir riešutus gerai susmulkink ir sumaišyk su tirpintu sviestu.
24 cm skersmens kepimo formos nuimamais kraštais dugną padenk kepimo popieriumi, sudėk susmulkintų sausainių ir riešutų mišinį. Naudodamas lygų stikliuką arba pirštais suformuok dugną ir kraštelius. Pastatyk į šaldytuvą, kol paruoši įdarą.
Želatiną sumaišyk su vandeniu nedideliame puode ir ištirpink ant mažos ugnies. Supilk žaliosios citrinos sultis ir palik atvėsti.
Grietinėlę su maltu cinamonu (ir vanilės ekstraktu, jei naudosi) išplak iki purumo.
Sumaišyk varškę, sutirštintą pieną, kokoso drožles, įmaišyk ištirpintą želatiną ir išplaktą grietinėlę. Pusę varškės masės supilk ant atvėsusio pyrago pagrindo, išlygink mentele ir suberk pusę mėlynių. Užpilk likusia mase, išlygink, apdenk plėvele, kad pyragas nepritrauktų kvapų, ir palik šaldytuve per naktį atvėsti.
Puošk likusiomis mėlynėmis.
Drėgnas ir sotus, kaip ir dauguma varškės pyragų. Varškę puikiai galima keisti ricotta, o mėlynes – žemuogėmis, braškėmis, labai prinokusiais ir saldžiais serbentais.
Skanaus!