kaimiškos graikiškos salotos

Rytai atšilo ir tapo šviesesni. Ir keltis liko jaukiau. Ir truputį lengviau. Norisi vis dažniau pasisukinėti prieš veidrodį ir į spintą pakabinti šiltą paltą. Prisijaukinti batelius.

Į darbą einu pasivaikščiodama. Išlipu ankstesnėje stotelėje ir strykčioju vingiuotomis gatvelėmis. Kas rytą tokių vaikščiotojų vis daugėja: pasipila iš autobusų, troleibusų ir eina ta pačia kryptimi. Neskubėdami, kvėpuodami ankstyvo ryto sąlyginai grynu senojo miesto oru.

Ėmiau skirti veidus. Susirūpinusius ir abejingus, užsisvajojusius ir bereikšmius. Kas rytą prasilenkiu su dailiu jaunuoliu, ryšinčiu oranžinį, juodais taškučiais nubarstytą, šaliką. Jauna pora, vedančia du mažylius į darželį (greičiausiai ten, juk tokie mažučiai…). Aukšta nuvargusia moterimi balinimo sugadintais plaukais; vyru, išvedančiu į kiemą gauruotą šunelį. Katinais. Dviem – juodu ir rusvu. Storuliais po žiemos, blizgančiais kailiais. Būtinai pakalbinu – myliu viso pasaulio katinus.

O vakarais miestas prisipildo. Sujuda sukruta. Porų – jaunų ir vyresnių, šeimų su vaikais ir augintiniais. Vakarinei lietuviškai passeggiata. Tuojau, jau visai netrukus, rasis lauko kavinės. Garuos kava ir arbata, skambčios vyno taurės ir kvepės skanumai. Gedimino pr. pražys  žibutėmis (močiutės jau siūlo nedidukes puokšteles!). Į gatves išriedės riedutininkai ir riedlentininkai. Plazdės suknelės, vėjas taršys palaidus plaukus…

 

Pavasaris įsibėgėja.

~~~

~ kaimiškos graikiškos salotos ~

2 nelabai alkaniems žmogučiams:

1 ilgavaisis agurkas

2 dideli pomidorai

1 didelis svogūnas

1 didelė bulvė

2 kiaušiniai

graikiškų alyvuogių (Kalamata, tarkime)

krapų (šviežių ar džiovintų)

šaukštas obuolių acto

2 šaukštai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus

druskos

~~~

~~~

Bulvę išvirk, nulupk ir supjaustyk kubeliais.

Kiaušinius išvirk kietai.

Agurką nulupk, supjaustyk ketvirčiais. Pomidorus supjaustyk riekelėmis, svogūnus – griežinėliais.

Obuolių actą sumaišyk su aliejumi.

Daržoves sudėk į salotinę, užpilk aliejaus ir acto užpilu, pagardink druska, krapais ir atsargiai išmaišyk dviem šaukštais.

Salotas patiek uždėjęs po riekelę kiaušinių ir užbarstęs krapų. Labai skanu su šviežia šviesia duona.

~~~

~~~

Skanaus!

Šaltinis: Myrsini Lambraki. Cretan cuisine for everyone. 48 p.

Pasidalinkite:

3 Comments

Add Yours
  1. 2
    duonosirzaidimu

    Originale jos pavadintos derliaus nuėmimo ar pan. salotomis, bet man labiau lipo kaimiškos – fone matės pjovėjas su kiepka vidury lauko :)) Graikas, nepamirškim :))

    Aš beveik norėčiau sveikintis. Galėčiau, bet bijau likt nesuprasta – lietuviai nepratę :) Užtat man užsieny taip gera, eina žmogeliukas – hello. Hello atgal :) Ir žinai, kad tas hello nenueis iki ‘duok penkis litus ir cigaretę’. Va :)

    Ilgesėliui nebdaug liko iki namų, a-nia :)

  2. 3
    julė

    labai smagus užvadinimas – kaimiškos graikiškos :) šypt šypt.

    man irgi patikdavo imti „pažinti“ žmones, su kuriais prasilenkdavau rytais. ankstyvais rytais, kai mindavau link SavoKonditerijos, su grupele moterų, einančių link ‘pergalės’. pakeliui į mif’ą – su tais pačiais kostiumuotais vyrais; ir kas rytą – tie patys veidai ant tų pačių dviračių; labiausiai todėl ir įsiminti.

    ak ak. kaip ilgesinga. aš patapau vaikščiojančiu ilgesėliu :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *