58 duonos ir žaidimų virtuvės tiesos

1. Nekenčiu ančiuvių.

2. Kefyras su cukrumi? Man dvi stiklines, prašyčiau.

3. Vynas tik baltas, pusiau saldus ir šaltas. Ir mediniu kamščiu, pageidautina. Iš jų mama gamina paveikslus.

4. Neseniai nugalėjau priklausomybę Pringles.

5. Kuminas dvokia kupranugariais. Kupranugarių neuosčiau, bet mano vaizduotė galinga.

6. Neseniai virtuvėje radau vištienos prieskonių su glutamatu ir vegetos. Ups???

7. Prieskonius perku prekybcentriuose. Išskyrus tuos, kurie ten negyvena.

8. Bulvių internetu neužsisakinėju. Kad ir kokios ekologiškos jos būtų.

9. Paskutinįsyk turguje pirkau batus. Ir bijūnus vestuvinei puokštei.

10. Maistą pripažįstu tik estetiškai patiektą. Švarioje lėkštėje ant švaraus stalo. Puiku, jei padengtą staltiese. Ir išvalytus šakučių dantukus.

11. Erzina, kai kavinėse popierinės servetėlės nepriderintos prie sienų spalvos.

12. Arbatą geriu be cukraus. Ir be druskos.

13. Niekada nepusryčiauju. Ir nematau tame bėdos. Mano skrandis kol kas taip pat.

14. Dievinu gausius pavakarius. Naktipiečius irgi.

15. Vartoju tik alyvuogių aliejų. Nes jis universalus: ir virtuvei, ir plaukams, ir odai.

16. Mano virtuvė maža. Ir ne visai jauki. Bet ji vis dėlto virtuvė.

17. Neįsivaizduoju gyvenimo be orkaitės.

18. Dešrelės? Kartais guli šaldytuvo apatinėje lentynoje.

19. Kasmet laukiu braškių sezono ir kasmet jis per anksti pasibaigia.

20. Pieno stiklinė ir obuolių pyrago riekė – palaima garantuota.

21. Pelėsiniai sūriai man tiesiog pelėsiniai sūriai. Pavadinimų nežinau, juos vadinu „tas, kuris skanus“, „tas, kuris dvokia“, „tas, kuris mėlyname pakelyje“. Dar jie būna minkšti ir nelabai. Mėlyni ir balti. Prancūziški ir kitokie.

22. DžiugasParmezano pusbrolis. Abu brangūs.

23. Mano katinas dievina juodąsias alyvuoges, agurkus ir kumpį.

24. Negaliu pakęsti čepsėjimo. Ir kalbėjimo pilna burna.

25. Mielinė tešla – mano priešė visiems laikams. Arba tol, kol kuri nors neiškelsim baltos vėliavos.

26. Niekada negaminau cepelinų.

27. Mano svoris nesikeičia nuo mokyklos laikų.

28. Turiu ambicijų ateityje atidaryti savo kepyklėlę.

29. Fotografuoti maistą gali kiekvienas. Tam tereikia gero apšvietimo ir susitaikyti su fantazija. Fantazija patars apsilankyti virtuvėje, pasikuisti stalčiuose, nuvalyti dulkes nuo antrasolių ir išsirinkti pagrindą, lėkštes, šakutes, šaukštelius bei likusį dekorą.

30. Valgyti paraginu du kartus. Niekada tris. Mano namuose atsisakydami liksite alkani. Darykite išvadas. Šalin lietuvišką kuklumą – iki šiol manęs dar niekas neapvalgė.

31. Jei turiu skanėstą, kurio gailiu sau, jo niekada nepasiūlau. Elementaru.

32. Išpirkčiau visas receptų knygas apie Viduržemio jūros virtuvę. Ir visus kepinių džiaugsmus.

33. Mano namuose šaldytuvas prisipildo sekmadienį. Ištuštėja penktadienį. Savaitgalį ir be maisto gaminimo bei valgymo yra, ką veikti.

34. Kartais nėra nieko skaniau už puspaltį gerų ir tikrų kaimiškų lašinių su česnaku, rugine duona ir 0,3 l alaus.

35. Majonezą dievinu su virtu liežuviu, pusryčiams patiektais virtais kiaušiniais ir lietuviška mišraine.

36. Kavos negeriu, nes ji karti. Kas joje tokio ypatingo be kofeino, pripratimo ir aromato?

37. Krevetes esu valgiusi dukart gyvenime. Moliuskų ir kitų jūros gėrybių – nei sykio. Ir nenoriu.

38. Kas tokia Julia Child sužinojau prieš tris mėnesius. Kuo buvo ypatingas Keith Floyd nežinau iki šiol.

39. Šviežią žuvį ruošti nuobodu. Tam yra silkė ir kitos rūkytos žuvys.

40. Dievinu pyragus ir bandeles. Nuo jų nestorėjama. Tikrai.

41. Napoleonas – tortų dievas.

42. Nieko nėra neskaniau už gryną jogurtą. Išskyrus šokoladą.

43. Niekada nemėgau gaminti. Bet gaminimas pamėgo mane ir mes tapom draugai.

44. Apie maisto gaminimą neišmanau nieko. Garbės žodis. Tam yra foodgawker‘is ir receptų knygos.

45. Kartais hamburgeris – mano bendrakeleivis. Su daug sūrio. Nes jis skanus. Mano žmogus su tuo nesutinka.

46. Beveik nieko nėra skaniau už anyžinius saldainius. Išskyrus pyragus.

47. Gelato galėčiau valgyti kibirais. Gelato su pistacijomis – ledų dievas.

48. Šlykščiausias valgomas augalas – žalia petražolė.

49. Tobuliausias prieskonis – česnakas. Dar bazilikas, raudonėlis, čiobrelis, rozmarinas, cinamonas, karis.

50. Man dar niekas neįrodė, kad šaltibarščiai – skanu.

51. Mairūnas morkų salotoms suteikia Fairy skonį. Rimtai.

52. Žaliosios alyvuogės skanesnės už juodąsias. Prieš metus buvo atvirkščiai.

53. Arbūzą ir melioną pjaunu per pusę ir valgau šaukšteliu. Visada.

54. Makaronams – taip. Visais pavidalais.

55. Mėgstu naujus indus. Dailius, elegantiškus, pasakojančius istoriją. Iš tokių valgyti skaniausia.

56. Kovoju su E ir modifikuotais pagardais. Kovą ne visada laimiu. Bet tikiuosi laimėti karą.

57. Mano tinklaraštyje kepinių daugiau už įprastą ir sveiką maistą, nes aš juos mėgstu kepti. Ir vaišinti. Ir valgyti. Jie fotogeniški.

58. Mano tinklaraštyje absoliučių virtuvinių tiesų ieškoti neverta. Jį reikia skaityti. Ir pabandyti šypsotis.

~~~


Separator image Posted in Be kategorijos and tagged with .

16 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    jule, na, matysim, jei kas pasikeis šaltibarščių fronte – informuosiu :) Man tik maga juos pagamint dėl baisiai gražios spalvos, jau matau, kokios nuotraukos spalvingos būtų :)

    Juliana, kiekvienam savi tie -umai, ir pati stengiuos skaityt etiketes bei mąstyt, ką ant stalo kraunu, bet ne fanatiškai.
    Trečia draugė į kompaniją lašinukų, cha :))
    Klausyk, gurmanai tie katinai, žino, kas skaniausia :))

    Laura, įmesk, domina :)

    egidija, ačiū už nuorodą ;)

  2. 3
    Laura

    Dėl granatų vyno pavadinimo tai sudėtingas reikalas – pavadinimas kažkokiais mandrais rašmenimis užrašytas, o po apačia – GRANATAS. Ir žinau tiek, kad jo Maximoje ir Iki nėra, bet yra Norfoje, Kaune – keliose kitose nedidelėse parduotuvėse (Šile, Samsone). Jei tikrai įdomu – pamėginsiu per Facebooką nuotrauką prie progos įmesti, nes vienas jo butelaitis kaip tik stoviniuoja šiuo metu mano bare :) tikrai vertas dėmesio daiktas :)

  3. 4
    Juliana

    Smagu! :)
    Atradau daug daug sutapimų (nė vardinti neverta). Įdomu pasiskaityt ne tik kito žmogaus (ne)valgymo įpročius, bet ir įsitikinti, kad nesu viena, kurios dar neužhipnotizavo kiek snobiška ekologiškumo, gurmaniškumo, greeniškumo ir kito -umo propaganda.
    P.S. dabar negrauš sąžinė dėl suvalgytų lašinukų :D
    P.S.2 Mano katinas valgo bananų duoną. Ar patinka, nežinau, nesakė :)

  4. 5
    julė

    oi koks smagus įrašas. būtent – tarsi pro rakto skylutę (ar vos praviras spintukės duris) žvilgčiočiau. ir didžioji dalis punktų – ‘man irgi!’ arba ‘pf, na jau ne..’ — t.y., nepalieka abejingo (na, su keliom išimtim – pėvėzė apie ančiuvius neturiu nuomonės, mat neragavau.. ir veikiausiai neragausiu artimiausiu metu).

    o pastebėjimas dėl šaltibarščių: čia turbūt tikrai brandos maistas. na, aš tai juos nuo vaikystės šlamščiau kibirais, bet turėjau draugę, kuri nemėgo šaltibarščių, nors tu ką, NIEKIENO gamintų, net tėčio (nors jos tėtis gamino puikiai), o juo labiau – kavinėse; na tai ką — nuvažiavome drauge pas mano senelius, močiutė pagamino saviškųjų šaltibarščių (nors receptas ar, veikiau, ‘receptas’ toks pats kaip visur..), ir.. ėmė valgyti. pamažu, pamažu (pirmiausia – kone be tirščių, paskiau jau ir su burokėliais), ir pamėgo. :)

  5. 6
    duonosirzaidimu

    Na nieko sau, šis įrašas sumušė visus populiarumo rekordus tiesiog :) Čia kaip žiūrėjimas pro rakto skylutę, ar ne ;) Iš tikrųjų sąrašas neišsemiamas, dabar štai galėčiau pridėt dar keliolika punktų :) Beje, jei tapsiu kelių panašių įrašų įkvėpėja – valio, manau, visiems smagu pažvelgt, kaip savo virtuves mato kiti blogeriai :) Iš tikrųjų norėjau parodyt, kad nesu virtuvės šventoji su žėrinčia aureole. Gaminti gali visi ir kiekvienas turi savo individualias virtuvės tiesa :)

    Jurga, katinų (dviejų) pavydžiu. Norėčiau :) Leisčiau vogti persimonus ir alyvuoges, tiek jau to :)
    Aš tiksliai nežinau nieko apie Floydą. Mano pirmasis įkvėpėjas – daug kam įkyrėjęs J.O. :)

    igne, mačiau tavo sąrašą, eisiu komentuot :)

    ieva, nosinaitę? :)) Taip taip, visi skirtingi, bet tuo ir įdomūs :) Orkaitė rules. Neginčijamai.

    Violeta, ačiū :) Tikiuos, reputacijos nesusigadinau šiuo įrašu :)) Lauksiu tavojo, smalsu :)

    Rūta, žinau. Man tiesiog nepavyksta, gal neišlaukiu, gal neišminkau pakankamai, bet kaip užburta. Ačiū už patarimus :) Vis tiek mes rasim bendrą kalbą su ja, esu tikra :)

    Laura, man nuo raudono vos kelių taurių galvą skauda dažniausiai :) Sauso apskritai negaliu pakęsti, saldus jau geriau, idealiausia – pusiau saldus. Parašyk granatų vyno pavadinimą :)
    Sakai, šaltibarščiai su branda susiję, mhm… Kol kas nepastebėjau, chacha :))

    egidija, mano katinas panašiai, raitos ir visa kita :) Tik jis pusę alyvuogės visada suvalgo, likusią pusę vaiko po visą kambarį :)
    Eikit sau, kaip saldu ant širdies, kad dar yra ant pasaulio merginų, nebrokijančių lašinių, iš kurių net dvi pačios rašo maisto tinklaraščius! Gerbiu :)

    Asta, lauksiu ir tavojo įrašo :)

    Živile, ačiū :) Tokia jau ta mano virtuvė, rašau tiesiai ir taip, kaip gyvenu, be patoso ir nutylėjimų :)

    Rūta, prajuokinai :) Smagu, kad kiekvienas skaitantysis randa panašumų, bet dar smagiau, kad ir skirtumų nemažai :)

  6. 7
    Rūta

    Labai smagus ir įdomus įrašas! :) Ne su visais punkteliais sutinku, oj ne su visais, bet jau kai kurie tai atrodo, kad į savo „CV“ galėčiau rašyti ir parašu patvirtinti :D

  7. 8
    Zivile

    Pagaliau sulaukėme NORMALAUS ir NEPROPAGANDINIO apie ekologiją, sveiką gyvenimo būdą ir visa kitą straipsnio. Nuoširdžiai, paprastai ir begalybiškai taikliai. Didi pagarba :)

  8. 9
    Asta

    Oho, koks įrašas! :) Smagu įkišti nosį į svetimą erdvę – „suvalgiau“ per porą minučių, net bėgdama per eilutes :)) Labai daug sutapimų atradau, ir nesutapimų nemažai :) Pritariu Violetai – tokį sąrašą paskaičius, norisi lygint ir savo virtuvės tiesiom dalintis :D

  9. 10
    egidija

    o mūsų katė nuo alyvuogių kvapo ar skonio (užtenka ir nulašėjusio lašelio to mirkalo, kuriame jos mirksta) darosi švelniai išprotėjusi :) be turgaus ir pusryčiu jau nebeįsivaizduoju savo gyvenimo, orkaitė irgi mano akių šviesa.
    o vat 37, 39 ir 50 punktai pas mane absoliučiai atvirkščiai. krevetes ir moliuskus galiu valgyti kibirais, žuvį ruošti neseniai pamėgau. vasara be šaltibarščių – ne vasara. o vat dėl lašinukų, česnako ir t.t. tai bendrą kalbą tikrai rastume :)

  10. 11
    Laura

    Jau kaip pritariu pirmam punktui!!!!!

    Bet ten, kur apie vyną – oi ne. Man – tik raudonas, tik Kaukazo šalių, pusiau saldus ar pusiau sausas – ne esmė. O naujausias topinis atradimas – armėniškas pusiau saldus granatų vynas. Tiks ir prie skanaus pelėsinio sūrio, ir prie kepinių :)

    Ai, tiesa. Šaltibarščiai buvo pasišlykštėtini kokius 18 mano gyvenimo metų. Dabar – my favorite. Net kavinių kokybę vertinu pagal kavą ir šaltibarščius :) Matyt, iki jų reikia suaugti :D

  11. 12
    Rūta

    O man gaila, kad nedraugauji su mieline tešla. Man susidraugauti padėjo bendradarbės paprotinimas (po neiškilusio mielinio pyrago su daržovių įdaru): „o tu įkišk pirštą į pieną, prieš jį pildama ant mielių – turi būti šiltas, ne karštas“. Nuo tada draugauju su mieline tešla (nes nebenuplikau mielių), o po to, kai dovanų gavau duonkepę, tiesiog dienvinu mielines bandeles, nes tešlą suminko ir iškildina už mane duonkepė, aš tik formuoju gražuoles bandeles ir jas pašaunu orkaitėn.

  12. 13
    Violeta

    Koks geras įrašas :))) Surijau tiesiog :) laba daug sužinojau apie tave :))
    „34. Kartais nėra nieko skaniau už puspaltį gerų ir tikrų kaimiškų lašinių su česnaku, rugine duona ir 0,3 l alaus.“ :D:D agree :) čia tu tokį savotišką iššūkį skelbi, nes kai paskaitai, taip daug norisi pasisakyti: “ O aš, O aš… “ :D

  13. 14
    ieva

    jetau, Jurga, tu man širdį sudaužei dėl tos kavos! Einu kokį posmą nuverkti… :)
    dabar, va, galvoju, kaip vis tik smagu, kad tokie skirtingi žmonės ( kaip mudvi ;) ) gali bendrą kalbą surasti ;)

    o, va, be orkaitės, tai ir aš neišgyvenčiau… niekaip! va, namuose stūkso „dviaukštė“ net :)

  14. 15
    ignė

    Kaip smagiai paskaičiau. Įdomu, kaip sutampa skirtingų žmonių požiūriai. Prie kelių punktų galėčiau ir aš pasirašyti. Dėl makaronų, šaltibarščių, naujų indų, arbatos be cukraus. Kilo ir man pagunda tokias tiesas susirašyti… :)

  15. 16
    Jurga

    11 – mane erzina sukarpytos servetėlės.
    23 – mano katinai (turiu du) irgi mėgsta agurkus. o dar ir melionus, persimonus ir pomidorus. Jei nepaslepiu tinkamoj vietoj – pavagia.
    27 – pavydžiu :) kad man taip.
    38 – nevaryk ant Keith Floyd :D Nuo jo ir dar kelių prasidėjo mano aistra maistui. Gaminu vištieną pagal jo receptą jau ne taip mažai metų. Man jis buvo žavingas. Patiko jo kelionės ir jo receptai. Taip viskas simple atrodo pažiūrėjus į jį. Pusė butelio vyno supila į patiekalą, kitą pusę pats išgeria :)
    54 – yep. Makaronai rules :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *