58 duonos ir žaidimų virtuvės tiesos

1. Nekenčiu ančiuvių.

2. Kefyras su cukrumi? Man dvi stiklines, prašyčiau.

3. Vynas tik baltas, pusiau saldus ir šaltas. Ir mediniu kamščiu, pageidautina. Iš jų mama gamina paveikslus.

4. Neseniai nugalėjau priklausomybę Pringles.

5. Kuminas dvokia kupranugariais. Kupranugarių neuosčiau, bet mano vaizduotė galinga.

6. Neseniai virtuvėje radau vištienos prieskonių su glutamatu ir vegetos. Ups???

7. Prieskonius perku prekybcentriuose. Išskyrus tuos, kurie ten negyvena.

8. Bulvių internetu neužsisakinėju. Kad ir kokios ekologiškos jos būtų.

9. Paskutinįsyk turguje pirkau batus. Ir bijūnus vestuvinei puokštei.

10. Maistą pripažįstu tik estetiškai patiektą. Švarioje lėkštėje ant švaraus stalo. Puiku, jei padengtą staltiese. Ir išvalytus šakučių dantukus.

11. Erzina, kai kavinėse popierinės servetėlės nepriderintos prie sienų spalvos.

12. Arbatą geriu be cukraus. Ir be druskos.

13. Niekada nepusryčiauju. Ir nematau tame bėdos. Mano skrandis kol kas taip pat.

14. Dievinu gausius pavakarius. Naktipiečius irgi.

15. Vartoju tik alyvuogių aliejų. Nes jis universalus: ir virtuvei, ir plaukams, ir odai.

16. Mano virtuvė maža. Ir ne visai jauki. Bet ji vis dėlto virtuvė.

17. Neįsivaizduoju gyvenimo be orkaitės.

18. Dešrelės? Kartais guli šaldytuvo apatinėje lentynoje.

19. Kasmet laukiu braškių sezono ir kasmet jis per anksti pasibaigia.

20. Pieno stiklinė ir obuolių pyrago riekė – palaima garantuota.

21. Pelėsiniai sūriai man tiesiog pelėsiniai sūriai. Pavadinimų nežinau, juos vadinu „tas, kuris skanus“, „tas, kuris dvokia“, „tas, kuris mėlyname pakelyje“. Dar jie būna minkšti ir nelabai. Mėlyni ir balti. Prancūziški ir kitokie.

22. DžiugasParmezano pusbrolis. Abu brangūs.

23. Mano katinas dievina juodąsias alyvuoges, agurkus ir kumpį.

24. Negaliu pakęsti čepsėjimo. Ir kalbėjimo pilna burna.

25. Mielinė tešla – mano priešė visiems laikams. Arba tol, kol kuri nors neiškelsim baltos vėliavos.

26. Niekada negaminau cepelinų.

27. Mano svoris nesikeičia nuo mokyklos laikų.

28. Turiu ambicijų ateityje atidaryti savo kepyklėlę.

29. Fotografuoti maistą gali kiekvienas. Tam tereikia gero apšvietimo ir susitaikyti su fantazija. Fantazija patars apsilankyti virtuvėje, pasikuisti stalčiuose, nuvalyti dulkes nuo antrasolių ir išsirinkti pagrindą, lėkštes, šakutes, šaukštelius bei likusį dekorą.

30. Valgyti paraginu du kartus. Niekada tris. Mano namuose atsisakydami liksite alkani. Darykite išvadas. Šalin lietuvišką kuklumą – iki šiol manęs dar niekas neapvalgė.

31. Jei turiu skanėstą, kurio gailiu sau, jo niekada nepasiūlau. Elementaru.

32. Išpirkčiau visas receptų knygas apie Viduržemio jūros virtuvę. Ir visus kepinių džiaugsmus.

33. Mano namuose šaldytuvas prisipildo sekmadienį. Ištuštėja penktadienį. Savaitgalį ir be maisto gaminimo bei valgymo yra, ką veikti.

34. Kartais nėra nieko skaniau už puspaltį gerų ir tikrų kaimiškų lašinių su česnaku, rugine duona ir 0,3 l alaus.

35. Majonezą dievinu su virtu liežuviu, pusryčiams patiektais virtais kiaušiniais ir lietuviška mišraine.

36. Kavos negeriu, nes ji karti. Kas joje tokio ypatingo be kofeino, pripratimo ir aromato?

37. Krevetes esu valgiusi dukart gyvenime. Moliuskų ir kitų jūros gėrybių – nei sykio. Ir nenoriu.

38. Kas tokia Julia Child sužinojau prieš tris mėnesius. Kuo buvo ypatingas Keith Floyd nežinau iki šiol.

39. Šviežią žuvį ruošti nuobodu. Tam yra silkė ir kitos rūkytos žuvys.

40. Dievinu pyragus ir bandeles. Nuo jų nestorėjama. Tikrai.

41. Napoleonas – tortų dievas.

42. Nieko nėra neskaniau už gryną jogurtą. Išskyrus šokoladą.

43. Niekada nemėgau gaminti. Bet gaminimas pamėgo mane ir mes tapom draugai.

44. Apie maisto gaminimą neišmanau nieko. Garbės žodis. Tam yra foodgawker‘is ir receptų knygos.

45. Kartais hamburgeris – mano bendrakeleivis. Su daug sūrio. Nes jis skanus. Mano žmogus su tuo nesutinka.

46. Beveik nieko nėra skaniau už anyžinius saldainius. Išskyrus pyragus.

47. Gelato galėčiau valgyti kibirais. Gelato su pistacijomis – ledų dievas.

48. Šlykščiausias valgomas augalas – žalia petražolė.

49. Tobuliausias prieskonis – česnakas. Dar bazilikas, raudonėlis, čiobrelis, rozmarinas, cinamonas, karis.

50. Man dar niekas neįrodė, kad šaltibarščiai – skanu.

51. Mairūnas morkų salotoms suteikia Fairy skonį. Rimtai.

52. Žaliosios alyvuogės skanesnės už juodąsias. Prieš metus buvo atvirkščiai.

53. Arbūzą ir melioną pjaunu per pusę ir valgau šaukšteliu. Visada.

54. Makaronams – taip. Visais pavidalais.

55. Mėgstu naujus indus. Dailius, elegantiškus, pasakojančius istoriją. Iš tokių valgyti skaniausia.

56. Kovoju su E ir modifikuotais pagardais. Kovą ne visada laimiu. Bet tikiuosi laimėti karą.

57. Mano tinklaraštyje kepinių daugiau už įprastą ir sveiką maistą, nes aš juos mėgstu kepti. Ir vaišinti. Ir valgyti. Jie fotogeniški.

58. Mano tinklaraštyje absoliučių virtuvinių tiesų ieškoti neverta. Jį reikia skaityti. Ir pabandyti šypsotis.

~~~