apelsinų pudingas. nuostabusis

 

Kartais vienatvė – geriausia mano draugė. Kartais nėra jaukesnių dienų už tas, kai gali susirangyti ant geltonos sofos su arbatos puodeliu, skanėstu, knyga rankose ir katinu pašonėje. Kada paskutinį kartą skaičiau..? Matyt, prieš geras tris savaites. Autobuse. Šokoladą. Taip panirau į saldųjį pasaulį, kad teko lipti ne toje stotelėje. Po to… kažkas nutiko. Nebeskaitau. Tik nubraukiu dulkes nuo savojo knygų kampo, kylančio trimis, atrodo, begalinėmis eilėmis lubų link ir paglostau akimis viršelius – senus, nutrintus, kuriuos laikė kelios dešimtys rankų, skaičiuojančius kelias kartas ir daugybę metų, su tarp puslapių  kažkieno švelnių rankų paslėptais klevo lapais ir gėlių žiedais; menančius vaikystę ir nuotykius, Alfonsą Bailių ir Pepę, muminukus ir Tomą Sojerį, Alisą ir Merę Popins, tėvą Gorijo ir Tūlą, Senį ir jūrą; šalia rikiuojasi Dostojevskis ir Šekspyras, Ivanauskaitė ir Diuma, Selindžeris ir Munthe; naujus, dailiai išleistus tomus, teatsiverstus kelis kartus ir vėl grąžintus į krūvą, nes tądien nebuvo ūpo/laiko/įkvėpimo skaityti; grožinę, istorinę, mokslinę literatūrą, kulinarijos knygas, žodynus ir gramatikas…

Mano knygų kampas saugo daug knygų ir daug istorijų.

Mano kulinarijos knygos ir kompiuterio adresynas saugo antra tiek nepakartojamų skonių.

~~~

~~~

 

Jų tiek daug, kad kartais nebežinau ir pamirštu, ką noriu (norėjau) išbandyti. Kartais receptai nuvilia, kartais pradžiugina, kartais priverčia triumfuoti. Vienas tokių triumfų – apelsinų pudingas. Pats skaniausias kada nors ragautas. Lengvas, tirpstantis burnoje, su švelniai juntamu apelsinų skoniu ir aromatu. O kaip skaniai pakvimpa virtuvė! Vienintelis trūkumas, lėtinantis pudingo gamybos procesą – apelsinus reikia virti. Dvi valandas. Prailgsta… Bet! Kas ieško išeities, tas randa, ar ne ;) Siūlau išbandyti ir antrą – greitąjį – variantą:

apelsiną kruopščiai subadyti šakute, įdėti į puodelį, o šį pastatyti į mikrobangų krosnelę. Nustačius M.High karštį (medium high heat) kepti, troškinti ar kaip tai pavadinti – 5 min.

Saldi pagunda…

~~~

 

~ apelsinų pudingas ~

1 didelis apelsinas

1/2 stiklinės miltų

3/4 stiklinė cukraus

3 kiaušiniai

80 g minkšto sviesto

1 1/2 stiklinės pieno

šaukštelis kepimo miltelių

Apelsiną paruošk pagal štai čia esančią instrukciją arba pagal aukščiau nurodytą trumpąjį metodą.

Išvirtą (nenuluptą!) perpjauk į kelias dalis, išimk sėklas, jei tokių yra, ir susmulkink iki košelės trintuvu.

Visas sudedamąsias dalis sudėk į virtuvinį kombainą ar maišytuvą ir suk bent 3-5 min. Kadangi pastarieji mano virtuvėje negyvena, darbavausi plaktuvu arba kitaip – mikseriu. Sudėtingiausia tokiu atveju susidoroti su sviesto gumulėliais, todėl tokiems pat nuskriaustiesiems siūlau prieš plakant šaukštu sviestą išsukti  su cukrumi (blogai išsukus sviestą, jis, pudingui kepant, tirpsta ir viduryje kepinio susidaro sviesto balutė. Pirmą sykį teko ją nusemti šaukštu ir tik tuomet pudingo vidurys iškilo ir ėmė kepti).

Kepimo indą (ar mažyčius suflė indelius – puikiai iškepė visuose) lengvai sutepk sviestu, supilk būsimąjį pudingą ir kepk 170 laipsnių orkaitėje valandą arba tol, kol pudingas dailiai apskrus ir, buitiškai aiškinant, nebekliuksės pajudintas.

Iškeptą ir kiek pravėsusį pudingą apibarstyk cukraus pudra. Skaniausias – šiltutėlis, todėl nedelsk :)

Skanaus!

~~~


~~~

Recipe in English
~ orange pudding ~
1 whole large orange fruit
3/4 cup granulated sugar
1 1/2 cup milk
1/2 cup softened butter
1/2 cup all purpose flour
3 eggs
1 teaspoon baking powder
Put the orange in a pot filled with water and cook it on medium
heat for about 2 hours (or, the alternative way: prick the orange
all over and put it in a bowl. Set the Medium Heat and microwave it
for 5 minutes).

Open the orange to eliminate seeds and put it into a blender.
Then put all ingredients to a food processor and process for 3-5
minutes. Grease a medium sized pan and pour the mixture into.
Bake in a 170 C preheated oven for about an hour or until the
surface is golden.
Before serving dust the pudding with icing sugar.

Enjoy!

                                  ~~~

Šaltinis: Food-o-grafia