morkų tortas, kuriam neįmanoma atsispirti

morku tortas

~~~

Kadangi į virtualios virtuvės duris pasibeldė ponas Pirmasis Įrašas wordpress ‘e, negaliu jo nekviesti vidun ir nesidalinti šia džiugiena su brangiais skaitytojais. Per įvairias progas paprastai priimtina išklausyti krūvas tostų ir palinkėjimų (a? :), o šeimininko darbas – užsiimti svečių vaišinimu (būtinai) ir girdymu (pasitaiko). Taigi, tortas ant stalo. Ir ne bet koks. Tikrai neperdėsiu sakydama, jog fantastiškas.
Šiuo pirmuoju įrašu persikeliu ir į naujus namus. Bandysiu apsiprasti wordpress‘e, žiūrėsiu, kaip seksis. Kol kas man visai čia patinka, tik dar ne visai perpratau kai kurias funkcijas, be to, remonto darbai vis dar vyksta :) Bet kuriuo atveju seniai brandinau mintį keistis. Anksčiau ar vėliau :)
~~~

morku tortas2

~~~

Taigi, tortas. Niekad nemaniau, kad morkų tortas gali būti toks… na… fantastiškas – lengvai pasakyta. Fantastiškai fantastiškas. Pirmasis, gamintas mano rankomis (pasigyriau :) Su mascrapone glaistu, mmm…
~~~
morku tortas5
~ morkų tortas su mascarpone sūrio glaistu ~
Tortui:
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1/2 stiklinės granuliuoto cukraus
220 g nesūraus sviesto
4 kiaušiniai
1 apelsino ir citrinos žievelės
po 2 šaukštus citrinos ir apelsino sulčių
420 g miltų
po 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių ir sodos
žiupsnelis druskos
2 šaukšteliai cinamono
5 didėlesnės morkos
stiklinė graikinių riešutų
~~~
Glajui:
2 indeliai (400 g) mascarpone
100 g nesūraus sviesto
2 stiklinės cukraus pudros
keli lašeliai vanilės ekstrakto
~~~
morku tortas4
~~~

1. Kepimo formą sutepk gabalėliu sviesto ir patiesk kepimo popieriaus.

2. Sviestą sutrink (plaktuvu ar stipria vyriška ranka) su ruduoju ir granuliuotu cukrumi iki vientisos masės, maišydamas po vieną įmušk kiaušinius.

3. Įmaišyk citrinos ir apelsino žieveles.

4. Atskirame inde sumaišyk miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cinamoną.

5. Į sviesto ir kiaušinių masę supilk pusę sausojo mišinio ir plaktuvu vidutiniu greičiu išmaišyk. Supilk citrinos ir apelsino sultis.

6. Suberk likusį sausąjį mišinį, maišyk tol, kol gausi vientisą tešlą.

7. Galiausiai įmaišyk smulkia tarka sutarkuotas morkas ir susmulkintus graikinius riešutus.

8. Tešlą padalink į dvi dalis ir iškepk du blynus (150 laipsnių orkaitėje jie iškeps per 35-40 min.; patikrink mediniu pagaliuku).

9.  Glajui sviestą sutrink iki glotnumo, tobulos kreminės konsistencijos.  Darbas ilgas, bet taip reikia. Sudėk mascarpone ir vėlgi maišyk iki vientisos masės. Tobulos masės :) Suberk cukraus pudrą, įlašink vanilės, plaktuvo greitį sumažink ir gerai sumaišyk.

10.  Kai torto blynai visiškai atšals (geriausia juos kepti iš vakaro, per naktį laikyti pridengtus, kad nesudžiūtų), apatiniojo viršų gražiai nupjauk, kad viršutinis gražiau gultų, ir sutepk glajumi iš pradžių apatinį, tuomet uždėk viršutinį.

11. Viskas :)

~~~

~~~

Skanaus!

Puikusis originalas Pastry pal

Pasidalinkite:

28 Comments

Add Yours
  1. 1
    Voverė

    O aš galvojau panaudosiu šitą puikų glaistą keksiukams papuošti – ir truputį užsisvajojau besukdama kremuką ir pamiršau, kad maskarponė – tieiog riebi grietinėlė. Taigi pasigaminau puskilį gero kaimiško sviesto… :)))

  2. 3
    Skaitytoja

    Ačiū, bandysiu :) Dar pagalvojau, jog rikotta čia puikiai tiktų, kiek lengvesnis variantas turbūt gautųsi. Bet kokiu atveju tikiu, kad bus laaabai skanu :)

  3. 4
    duonosirzaidimu

    20 cm :) Tik cukraus naudokit mažiau – nemėgstantiems labai saldžiai gali būt gerokai per saldu.

  4. 6
    duonosirzaidimu

    Dovile, kaip smagu, kad patiko! :) Ir ypač vyrui :)) Saldus – tikrai taip, gal reiktų kiek cukraus pamažint, po 3/4 stiklinės bert, bent paskutinįsyk kepdama taip dariau :)

  5. 7
    Dovilė

    SUPER!!!!!!!! Ačiū, gaminom šeimyna ir skonis buvo būtent toks, kokio tikėjaus.. vyras patenkintas, kaip slyva :))) Sekmadieniui kepsim ir nešimės į kviestinius pietus :)

    p.s. tik jau laaaabai saldu.. jo vis norisi ir norisi, tik labai saldu :))

  6. 11
    Laima

    ačiū už patikslinimą :) Nu vis nesulaukiu, kol atvės :( Ragausim rytoj jau matyt… Į kremą įdėjau ne vanilės, o apelsino esencijos. Tikiuosi, reikalo nepagadins :)

  7. 12
    duonosirzaidimu

    Turi, tokie tie morkų tortai :)

    Vai, sodą ir pamiršau įrašyt, patikslinau. Ji turėtų būti įmaišoma į sausąjį mišinį su miltais, kepimo milteliais, druska ir cinamonu.
    Bet, jei iškilo ir be jos, ne tokia ir būtina, matyt :)

    Manau, pavyko :)

  8. 13
    Laima

    Iškepė… Kepiau pusę porcijos, bet nedidelėje formoje, ženkliai storesnį (vieną). Kepiau kažkur valandą. Prie pagaliuko tešla nebelipo, bet šiaip tešla tokia drėgna. Taip ir turi būti? Girdėjau, morkų pyragai turi būti drėgni? Dabar laukiu, kol atvės… Beje, kuriuo momentu reikėjo dėti sodą? Aš jos taip ir neįdėjau, bet nepasigedau – iškilo torčiuks it keksas koksai :)

  9. 14
    duonosirzaidimu

    Laima, nepamiršk papasakot įspūdžių :)

    Juliana, neturiu jokios sulčiaspaudės, todėl nelabai nutuokiu, kaip ten jos dar veikia be sulčių spaudimo :))

  10. 15
    Juliana

    Niekada neturėjome tarkavimo mašinos, tai naudojomės sulčiaspaude. Taip, ji išspaudžia sultis, bet juk jas galima grąžint į visą masę ;)
    Tiesa, kiekviena sulčiaspaudė kitokia – vienos trina smulkiau, kitos stambiau :) Man tai tikrai patinka, nieko netrinu rankomis :)

  11. 16
    Laima

    ok, tiesiog aš tarkas turiu trijų rūšių: stambią, smulkesnę ir trintuvę – suabejojau, ar reikalinga ta tarpinė, ar trinanti :) Žodžiu, bus šitas tortukas šiandien pas mane. Gal pyragaičius darysiu, ne tortą, nes mascarponės tik vieną indelį turiu :)

  12. 17
    duonosirzaidimu

    Juliana, kaip įdomu, teko mėginti? :) Apie sulčiaspaudę net nepagalvočiau ;) Ar neišsiskiria per daug sulčių?

  13. 19
    duonosirzaidimu

    Laima, tarkavom labai smulkia tarka (vergiškas darbas), bet vėliau apsižiūrėjom, kad žymiai paprasčiau būtų tiesiog elektrine bulvių tarkavimo mašina :) Manau, abu variantai galimi.

  14. 21
    duonosirzaidimu

    gabijenzai ir alkanieji studentai :)
    Džiugu skaityt, kad jūsų skrandžiai pyragą įvertino :) Išties ir pati, matyt, skanesnio kol kas nesu ragavusi.

  15. 22
    gabijenzas

    Ačiū už tokį išties nepakartojamo skonio tortą… Jis tapo mūsų vakarėlio vinimi, nors valgėm ir be pertepimo, kaip pyragą! Tą vakar kepėme net 2 morkainius… Bet šis vienbalsiai tapo lyderiu.. Apelsinų ir citrinų žievelės , bei riešutai suteikė ypatingą aromatą.. Rekomenduojam visiems! laaaaaaaabai skanu…

    Alkanieji studentai, ir ne vien, gurmanai… ;)

  16. 23
    duonosirzaidimu

    Ačiū, merginos :)
    Tortą tikrai rekomenduoju – po tokio fantastiško debiuto, manau, tikrai kepsiu dar ne vieną ir ne du :)

  17. 27
    Egle

    Dieve, visi tik kraustosi… Neneigiu, aš šitą šitą minti irgi seniai surezgus esu. Dabar tik gimsta dizainas ir poros savaičių bėgyje :) Woohoo :D

    Šaunuolė. O morkų pyragus aš ŽIAURIAI mėgstu :)
    Geros įkurtuvės :))
    Su 100-tuku :)

  18. 28
    Vilma

    Sveikinu su pirmuoju 100-uku ir pirmuoju tortu! (tikiuosi, ne paskutiniu? ;))
    Man morkų pyragai ir tortai yra absoliučiai tobuliausias konditerinis išradimas. Taviškis atrodo nerealiai! Toks sultingas, su riešutėliais, su glaistu… Jezusmarja, net seilės tįsta bekomentuojant! :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *